Gemeenteraad

In de gemeenteraad van Aalsmeer zijn vijf politieke partijen vertegenwoordigd. Sinds de raadsverkiezingen van 19 maart 2014 zijn de fracties van CDA, Aalsmeerse Belangen (AB) en VVD even groot. Ze hebben elk zes zetels. PACT Aalsmeer heeft er vier. Kleinste partij is nieuwkomer Het Aalsmeers Collectief (HAC) met één zetel. In totaal telt Aalsmeer 23 raadsleden, twee meer dan vóór de laatste verkiezingen.

Het christelijke CDA en de liberale VVD, die lange tijd de dienst hebben uitgemaakt in Aalsmeer, hebben rechtstreekse banden met de landelijke partijen onder die naam. Bij PACT zijn de banden indirect, omdat het een plaatselijke progressieve combinatie is van PvdA, D66 en GroenLinks. In 2002 kwam PACT, opgezet als progressief tegenwicht tegen het behoudender christelijk-liberale blok, voor het eerst als afzonderlijke partij in de raad. AB, ontstaan in 1981 uit onvrede met de bestaande politieke partijen, is een ongebonden lokale belangenpartij. Uit een vergelijkbare onvrede ontstond eind 2013 de lokale partij HAC, die uitgaat van christelijke beginselen.

Gemeenteraad Aalsmeer 2014 2010
CDA 6 6
Aalsmeerse Belangen (AB) 6 6
VVD 6 5
PACT Aalsmeer 4 4
Het Aalsmeers Collectief (HAC) 1 -
Totaalaantal zetels 23 21

 

De vijf fracties
 

CDA-fractie: (v.l.n.r.) Dirk van Willegen, Ines van der Boon, Robbert-Jan van Duijn (fractievoorzitter), Marlon Kreeft en Eppo Buskermolen; niet op de foto: Paul van Soelen. Fractieassistent: Ton Harte en Ton Smit.
 

 

 

 

 

 

AB-fractie: Frits Nisters, Danny Tol, René Martijn, Helma Persoon (fractievoorzitter), Dick Kuin en Dirk Stoker. Fractieassistent: Luc de Horde.
 

 

 

 

 

 

VVD-fractie: Dirk van der Zwaag, Robert van Rijn (fractievoorzitter), Marjanne Vleghaar, Teun Treur, Nanda Hauet en Jan Bouwmeester. Fractieassistenten: Jason Pijnaker en Erik Abbenhues.
 

 

 

 

 

 

PACT-fractie: Ronald Fransen (fractievoorzitter), Wilma Scheltema, Rik Rolleman en Sunny Lakerveld. Fractieassistenten: Jelle Buisma en Joop Kok.
 

 

 

 

 

HAC-fractie: Bram Heijstek (fractievoorzitter). Fractieassistenten: Marijn Schoo en Yasemin Aydin.