IFAA

Met IFAA is Aalsmeer een nieuw accountants- en belastingadvieskantoor rijker. Gevestigd op de tweede verdieping van het kantorencomplex naast jongerencentrum N201, is het bedrijf nog een tamelijk onbekende naam in de omgeving. Maar dat gaat veranderen.
De van oorsprong Aalsmeerse Laurens van Kessel staat aan het roer van deze IFAA-vestiging. Deze AA Accountant leerde het vak in de praktijk bij een ander plaatselijk accountantskantoor, waarna hij zijn vleugels uitsloeg en landde in het IFAA-nest.
 
Dat nest was in Amsterdam aan de Singel waarvan een grote foto aan de muur van het Aalsmeerse kantoor hangt. Een leuke, maar vooral ambitieuze club jonge mensen in de gezellige drukte van een wereldstad.
 
Geworteld
Ruim een jaar geleden is Van Kessel op de locatie in Amsterdam gestart, met vanaf het begin de gedachte om een kantoor in Aalsmeer te openen en als IFAA-partner aan de slag te gaan. “Ik heb altijd het idee gehad dat er in Aalsmeer ruimte is voor een kleinschalig kantoor als IFAA, waar de klant zich thuis voelt en er ook echt meegedacht wordt op financieel vlak. Wat er in de regio speelt is bij ons bekend en dat je geworteld bent in dat gebied is dan toch een groot voordeel,” aldus de man die opgroeide als zoon van de plaatselijke huisarts.
 
Van Kessel is altijd zeer betrokken geweest in het sociale leven van deze regio. Als tennisser, als actief lid van handbalvereniging RKDES, maar zeker ook als vertrouwd gezicht bij netwerkbijeenkomsten zoals Open Coffee en Borrel Aalsmeer. Tot voor kort was hij ook nog actief als presentator van zijn zelfbedachte programma ‘de top 10 van…’ bij Radio Aalsmeer. “Dat werd helaas steeds lastiger te combineren met de andere bezigheden,” aldus Van Kessel.
 
Toespelingen
Waar IFAA voor Aalsmeerse begrippen als accountantskantoor misschien uit de lucht komt vallen, is het bedrijf toch al geruime tijd actief. Zo’n vijftien jaar geleden is het bedrijf opgericht door de heren Iding en Fransen, die hun initialen aan de bedrijfsnaam gaven. De toevoeging AA geeft ruimte voor diverse toespelingen. Administratie, Accountancy, Advies of Amsterdam, Almere, Aalsmeer; de vestigingsplaatsen van de verschillende kantoren.
 
Alle kennis in huis
IFAA beschikt, verspreid over de drie kantoren, in totaal over zo’n 40 specialisten op elk gebied en richt zich daarbij hoofdzakelijk op het midden- en kleinbedrijf. Het type MKB-bedrijven dat IFAA bedient is daarbij zeer divers; van starters tot doorgewinterde ondernemers en van zzp'ers tot gerenommeerde middelgrote organisaties.
 
Helaas zijn er nog altijd veel zelfstandigen zonder personeel die er van overtuigd zijn dat een accountant voor hen geen meerwaarde is. Bij IFAA denkt men daar anders over; getuige de huidige klantenportefeuille die een flink aantal zzp'ers bevat.
IFAA heeft veel ervaring op het gebied van financiële vraagstukken, boekhouding, salarisadministratie, belastingaangiften en jaarrekeningen. Alle kennis is in huis en met een jong en enthousiast team staat men graag voor de klant klaar.
 
Recht door zee
Binnen de organisatie wordt volgens Van Kessel op basis van onderling vertrouwen en een sterk kwaliteitsbewustzijn met elkaar samengewerkt. “Open en eerlijk, direct en duidelijk. Zo behandelen wij ook onze klanten. Mijn ervaring is dat de kleinere onderneming vaak een sparringpartner mist op gebied van financiën en bedrijfsadvies. De ondernemer kan ons zien als een financiële huisarts die problemen signaleert en helpt oplossen,” aldus Van Kessel, die zegt dat IFAA staat voor "recht door zee", "hardlopen" voor de klant en "extra gas geven" wanneer de situatie erom vraagt.

 

 
Real-time-inzicht
De tijd dat de boekhouder één keer per jaar contact met zijn klant had, is geweest. De wereld verandert volgens Van Kessel zo snel dat de ondernemer voortdurend op de hoogte moet kunnen zijn van zijn situatie en potentiële kansen. “Dankzij geautomatiseerde systemen zijn we in staat de klant desgewenst op elk moment van cijfers te voorzien en dat ook te bespreken. Dat stukje ‘real-time-inzicht’, stelt de klant zeer op prijs. Dat is dan ook onze toegevoegde waarde.”
 
Gunstige tarieven
"Het klantcontact goed onderhouden is voor ons van essentieel belang. En wat onze tarieven betreft zitten we aan de gunstige kant van de markt,” aldus Van Kessel. De ondernemer die met IFAA in zee gaat, kan rekenen op duidelijkheid.
Bij voorkeur wordt er gewerkt met vaste prijzen voor de standaardwerkzaamheden als het doen van omzetbelastingaangifte, het voeren van de salarisadministratie, het opstellen van jaarcijfers en tussentijdse rapportages. “Dus geen nare verassingen als onze factuur bij de klant binnen komt."
 
Lokale inbreng
In Aalsmeer is de kantoorbezetting vooralsnog klein. Weliswaar is de naam IFAA nieuw in Aalsmeer, maar de mensen zijn dat zeker niet. Naast Van Kessel is het de Kudelstaartse Rosanne Vergoossen die als assistent-accountant voor nog meer lokale inbreng zorgt.
 
Hoewel het kantoor niet groot van omvang is, kan het door haar partner-kantoren in Amsterdam en Almere wel beschikken over een ruim scala aan specialisten, zodat feitelijk elke vraag van de klant snel en goed beantwoord kan worden.

IFAA Accountants en Belastingadviseurs
Zwarteweg 88
1431 VM  Aalsmeer
0297-781 000
aalsmeer@ifaa.nl

Foto's: Laurens van Kessel en Rosanne Vergoossen weten zich in Aalsmeer gesteund door een team van specialisten, champagne tijdens de opening eind oktober, het pand aan de Zwarteweg en portretten van Van Kessel en Vergoossen. (foto's Arjen Vos)