Professor Scherder zet leerkrachten in beweging

Donderdag legden ze het werk nog neer. Maar een dag eerder lieten zo'n 300 leerkrachten uit het primair- en voortgezet onderwijs en pedagogische medewerkers uit de kinderopvang zich inspireren in Studio's Aalsmeer. Hier vond een seminar plaats met als rode draad kinderen in beweging zien te krijgen. De organisatie was in handen van de drie schoolbesturen, Team Sportservice en gemeente Aalsmeer.

De middag werd afgetrapt met presentaties van hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, bekend van “De Wereld Draait Door” en Erben Wennemars. De voormalig topschaatser is ambassadeur van The Daily Mile, een dagelijkse wandeling die scholieren extra energie moet geven. De leiding van de middag was in kundige handen bij dagvoorzitter en Jozefschooldirecteur Antoine Zwagerman.

Propjes
Om het dagthema 'Bewegend Leren is beter presteren' in de praktijk toe te kunnen passen waren er acht workshops voorbereid waarbij de onderwijzers zelf ook daadwerkelijk in actie moesten komen. Zo gooiden ze de schroom van zich af met allerlei spelletjes waaronder variaties op het bekende tikkertje, ren-je-rot en hinkelen. In de Pianobar mochten ze zelf weer even kind zijn door elkaar onbeschaamd met propjes te bekogelen. Elke spelvorm had uiteraard een educatief karakter en een bewegingsfactor.

Tussen de bedrijven door kon het personeel de informatiemarkt bezoeken en zich laten informeren door Team Sportservice Aalsmeer, de GGD, Zorg & Zekerheid, het Jeugdsportfonds en JOGG.

Beschermd tegen ouderdomsziekten
Professor Erik Scherder, autoriteit op het gebied van de werking van het brein, bleek een humoristisch en boeiend entertainer te zijn die een uur lang allerlei wetenswaardigheden over de hersens deelde met zijn publiek. Zijn boodschap loog er niet om: mensen die regelmatig bewegen maken meer bloedvaten aangemaakt in het brein waardoor zij tot vijf jaar langer beschermd zijn tegen ouderdomsziekten. Voor de leerkrachten was het interessant om te horen dat regelmatig bewegen tijdens een schooldag vooral effect heeft op het brein van de kinderen die minder goed presteren. Ook op het brein van de kinderen die goed presteren heeft regelmatig bewegen effect op hun leerprestaties en welbevinden.

Daad bij het woord
Ook de boodschap van Erben Wennemars, Ambassadeur van The Daily Mile, was duidelijk: alle leerkrachten moeten gewoon gaan beginnen om hun leerlingen meer te laten bewegen. Excuses om dat niet doen, ziet hij niet want "als je erin gelooft dan vind je altijd een weg," aldus Wennemars. Hij voegde de daad bij het woord en liep aansluitend een 'daily mile' om het studiocomplex met een klein legertje juffen en een enkele meester. Inmiddels doen ruim 170 scholen in Nederland mee met The Daily Mile.

De dag eindigde voor de deelnemers in de populaire eetgelegenheid boven aan de roltrap links. Dat was een smakelijke verrassing die dankbaar in ontvangst werd genomen. Zo verging het ook bij het uitdelen van de goodybags. Zo kwam niemand met lege handen thuis.

Foto's (vanaf boven:) Professo Erik Scherder aan het woord, ongegeneerd tikkertje spelen en de 'daily mile' met Erben Wennemars Foto's Arjen Vos (zie ook de gallery onder de advertentie van Fietsplezierwinkel Waning)

(advertentie)

Geen reacties

Add a Comment