Veiling Kudelstaart passeert grens van drie ton

Geen recordbedrag dit jaar bij de Veiling Kudelstaart voor Kudelstaart, maar met een opbrengst van € 16.037,- mag de organisatie tevreden zijn. Zaterdagavond werd in Dorpshuis ’t Podium voor de zeventiende keer de Kudelstaartse veiling gehouden en werd halverwege de avond de grens van € 300.000,- overschreden aan inkomsten.

Driehonderd kavels kwamen onder de hamer van de altijd weer enthousiaste veilingmeesters Gert Ubink en Dick Venema. De kavels varieerden van een zonnebril, bouwlamp, kerstverlichting en startkabels tot aan een kinderpartijtje bij de zeilschool, lunches en diners, pondje Rekelhof-paling en APK-keuringen.

Kerkbank
Populair was dit jaar de kerkbank uit de kerk St. Jan Geboorte, maar ook de zaalhuur van het Dorpshuis inclusief honderd consumpties en licht en geluid deed het goed. Net als een weekendje weg in een vakantiehuisje in Zeeland, een optreden van Rick van der Kroon en een hardhouten tuinbank. Hilarische biedingen werden gedaan op de Ajax- en Feyenoord-taarten die voor zo'n acht tientjes werden verkocht.

Het hoogste bod ging naar een dienst van burgemeester Jeroen Nobel. De vaste groep aanwezigen weet inmiddels dat deze kavel altijd rond de vijfhonderd euro oplevert en dat was dit jaar ook weer zo. Vorig jaar werd hij nog ingezet bij de opening van Café Op de Hoek waar hij biertjes stond te tappen. Wat gaat het dit jaar worden? 

De ‘showmeisjes’ Lotte, Micky, Sietske en Sterre liepen van acht uur tot ongeveer half twee in de nacht vrolijk hun rondjes door het publiek met de spullen waarop geboden kon worden. Ook dit jaar was daar weer veel groen bij. Bossen rozen, orchideetakken, grote bloemstukken, palmen, buxussen, hortensia’s en nog veel meer. Altijd handig voor de moederdag.

Goed geoliede machine
De veiling wordt ieder jaar georganiseerd door tal van vrijwilligers. Maanden van tevoren zijn zij al bezig met het enthousiasmeren van de Kudelstaartse gemeenschap om iets te schenken voor de veiling. En daar wordt goed gehoor aan gegeven. Het is voor hen dan ook een flinke klus om alles in goede banen te leiden. Maar na al die jaren verliep de organisatie als een goed geoliede machine. Als je de kavel had ‘gewonnen’, kreeg je een bonnetje. Hiermee kon je in een apart zaaltje afrekenen en weer op een andere plek je spullen ophalen. Sommigen hadden bijna een aanhanger nodig om alles mee naar huis te nemen.

Voor de aanwezigen werd het een gezellige avond. Omdat de grens van drie ton opbrengst werd gehaald werd iedereen getrakteerd op een bitterballetje. Kwakelaar Jac Oosterveer bereikte met de aankoop van planten dit bedrag. Hij krijgt als bedankje een etentje cadeau, waarbij hij wordt vergezeld door veilingmeesters Ubink en Venema.

Alles voor het goede doel
Het verschil in bieders was duidelijk zichtbaar. Sommige gingen bewust voor een specifieke kavel en waren teleurgesteld als deze aan hun neus voorbij ging door een tegenbieder waar ze niet aan konden tippen. Maar er waren ook mensen die de veilingmeesters feilloos wisten te vinden als het even niet zo lekker ging met de ‘wat minder interessante’ kavels. Sommigen maakten er zelfs een sport van en gingen naar huis met dingen waarbij ze zich afvroegen wat ze ermee moesten. “Wie wil mijn dagpas sporten overnemen?”

Maar alles voor het goede doel werd dan gezegd. Want zo is het wel. Het geld, met aftrek van wat kosten voor promotie onder andere, gaat naar de Kudelstaartse verenigingen en stichtingen. Zij horen binnenkort of ze in aanmerking komen voor een donatie.

Tekst Ilse Zethof, foto's Jaap Maars, zie ook de gallery onder de advertentie van OutletHomezign

(advertentie)

Geen reacties

Add a Comment