Vanavond in de rij voor kaartjes nostalgische films

Hoe Aalsmeer er vroeger uitzag? Op deze vraag wordt uitgebreid antwoord gegeven op het Nostalgisch Filmfestival, dat plaatsvindt op dinsdag 5 september in de feesttent op het praamplein. Liefhebbers van historische filmbeelden van Aalsmeer, kunnen dan weer volop hun hart ophalen. Vanavond om 19:00 uur start in het Boekhuis in de Zijdstraat de kaartverkoop.
 
Het is journalist Dick Piet, die voor de zesde keer de nostalgische filmmiddag en –avond voor Feestweek Aalsmeer organiseert en presenteert, opnieuw gelukt een verrassend programma samen te stellen. Dankzij filmmateriaal dat hem van verschillende zijden beschikbaar is gesteld, kan hij veel nooit eerder vertoonde beelden laten zien.
 
Bejaardenreisje
Zoals van de stoomtrein langs de Aalsmeerderweg en druk fietsverkeer op de smalle Buurt, eind jaren dertig. Van sneeuwoverlast in Oost, tijdens de strenge winter van 1942. En van zwemplezier in Het Oosterbad in 1944. Winterse beelden ook uit 1956, onder meer op en rond de Columbiaschool en jachthaven Dragt. Uit 1957 dateert een film van het bejaardenreisje van buurtvereniging ‘De Pomp’ en uit 1960 opnamen van de winkels in de Ophelialaan in 1960.
 
Verdwenen kwekerijen
Van de wielerronde in de Sportlaan, Ophelialaan en Seringenpark zijn filmopnamen uit 1970. En van de sloop van de brug over de Kerkwetering in de Van Cleeffkade in 1968. Voorts staat een kleurenfilm uit 1986 op het programma van de inmiddels verdwenen kwekerijen van Aldert Heeren en Klaas Keessen aan de Uiterweg. Vier jaar eerder werden op de Buurt kleurrijke opnamen gemaakt van de feestelijke opening van de Historische Tuin..
 
Martin Verbeek
De jaren '90 zijn vertegenwoordigd met films van het Aquacorso (1990) en kluunwedstrijden in de Zijdstraat (1997). Verder een film van ‘Het Seringenpark’, met opnamen van de ‘Amsterdamse dag’ in 1991, bijgewoond door Amsterdams burgemeester Ed van Tijn; het Carnaval in 1993, met een hilarisch optreden van conferencier Martin Verbeek en tenslotte het afscheidsfeest van Het Seringenpark op 28 april 1993, vanwege de verhuizing naar Zorgcentrum Aelsmeer.
 
Het bloemencorso is pure nostalgie en mag dan ook niet op het programma ontbreken. Dit jaar unieke kleurenfilms uit 1949 en 1952. De films tonen niet alleen beelden van het corso, maar vooral ook fraaie opnamen van vele plekjes in Aalsmeer.  
 
Schiphol
De oudste films op het Nostalgisch Filmfestival zijn ongeveer 90 jaar oud. Om te beginnen een film van Schiphol uit 1922 en 1923, toen de luchthaven niet meer was dan een drassig weiland met een paar barakken en een handvol toestellen van de KLM. Bijzondere luchtopnamen van Aalsmeer, werden in 1922 gemaakt vanuit een Fokker F-III. Inmiddels 87 jaar oud is de film uit 1930, die gemaakt is ter promotie van Aalsmeer op de Internationale jaarbeurs te Zagreb. Fraaie opnamen van onder meer beide bloemenveilingen, kwekerijen, bloemenvervoer, de Stommeermolen en een vaartocht over de Kleine Poel.
 
Kaarten voor de nostalgische filmmiddag (aanvang 14:00 uur) en –avond (aanvang 20:00 uur) op dinsdag 5 september in de feesttent op het Praamplein, zijn verkrijgbaar in het Boekhuis in de Zijdstraat.
Vanavond en morgenavond, donderdag 10 en vrijdag 11 augustus, vindt hier tussen 19:00 en 20:00 uur een speciale kaartverkoop plaats.
De toegangsbewijzen kosten €7,50 (inclusief garderobe, koffie of thee).
Vanaf zaterdag 12 augustus zijn kaarten, indien nog voorradig, verkrijgbaar tijdens de normale openingstijden van de winkel.
 
Foto’s: (van boven naar beneden) boterhammen smeren tijdens corsonacht in CAV (1952), samensteller en presentator Dick Piet, de spoorbrug over de Ringvaart in 1922, hilarisch optreden van Martin Verbeek in ‘het Seringenpark’. Kwekerijen uit vervolgen tijden. Op de voorpagina Veiling Bloemenlust rond 1930.
 
(advertentie)
 

Geen reacties

Add a Comment