Werkschuit ziet toch kansen in voormalig Proefstation

Hoewel de tekeningen al zijn gemaakt voor de nieuwe vestiging van De Werkschuit in een kas aan de Oosteinderweg, blijkt ineens een eerdere voorkeurslocatie toch beschikbaar te zijn. De begane grond van het voormalige Proefstation is namelijk beschikbaar gekomen nadat Centrum Zonnewijzer 'door verschillende omstandigheden' het pand heeft moeten verlaten. 

De gebouwen van dat Proefstation liggen veel centraler dan de kas op Oosteinderweg 287 en zijn ook goed door kinderen op de fiets te bereiken. Werkschuitvoorzitter Margot Tepas heeft daarom direct contact gezocht met de eigenaar van het Proefstation om te kijken of er voor de Werkschuit betaalbare ruimtes te huren zijn.

Wat voorzitter Tepas namelijk niet zo fijn vindt aan de nieuwe locatie aan de Oosteinderweg, is dat het dicht tegen Amstelveen aan ligt en dat de Oosteinderweg een gevaarlijke weg is voor kinderen op de fiets. 

Financiële sfeer
Centrum Zonnewijzer, een onderneming gericht op alternatieve geneeswijzen, had hier drie jaar lang de beschikking over vijf professionele ruimtes die beschikbaar waren voor kleine, middelgrote of grote evenementen en bijeenkomsten. Het moest in mei de deuren sluiten doordat Zonnewijzer door verschillende omstandigheden niet langer kon worden ondersteund en uitgebouwd, zoals het eufemistisch wordt gesteld op hun website. Het lijkt duidelijk dat die omstandigheden vooral in de financiële sfeer gezocht moeten worden. 

Geen gelukkige combinatie
Nu zijn deze ruimtes op de begane grond dus beschikbaar gekomen. De Werkschuit had eerder al aangegeven graag naar het Proefstation te willen verkassen. Dan zou er echter een lift gerealiseerd moeten worden, omdat Zonnewijzer de gehele benedenverdieping tot haar beschikking had. Voor de gemeente, die zich moreel verplicht voelde een oplossing te zoeken, was dat een te dure eis. Daarbij was de combinatie van stilteruimtes en geluidtherapie tegenover stenenhakkende cursisten vooral voor Zonnewijzer geen gelukkige.

Eind van dit jaar moet de Werkschuit na 29 jaar haar basis in het oude PTT-gebouw aan de Baccarastraat verlaten. Ruim vijf jaar wordt er nu al gezocht naar een vervangende goed toegankelijke en betaalbare locatie met plaats voor twee lokalen, apparatuur en opslag van materialen. Of het nu de kas aan de Oosteinderweg of toch het Proefstation wordt, is dus nog even de vraag.

Tekst Jan Daalman

Foto's (boven:) het voormalige Proefstation in de tijd dat Centrum Zonnewijzer er nog gevestigd was, (midden:) het complex op de Oosteinderweg waar de Werkschuit in zou kunnen, (onder:) het huidige onderkomen  van de Werkschuit in het Stommeerkwartier. Foto's archief AV

(advertentie)

 

Geen reacties

Add a Comment