Jan Leliveld ongeneeslijk ziek

Dinsdagmiddag maakte Jan Leliveld bekend dat hij ongeneeslijk ziek is. De bekende zanger/entertainer lijdt aan kanker. De ziekte heeft zich dermate agressief ontwikkeld dat behandeling geen zin meer heeft.
 
Het gerucht circuleerde el enige dagen door het dorp, maar gistermiddag maakte Leliveld het zelf bekend op zijn Facebookpagina. De zanger, die eind vorige maand 61 jaar werd, schrijft:
 
“Beste Facebook-vrienden, 
Na enkele weken van heel veel pijn, heb ik twee weken geleden te horen gekregen dat ik kanker heb met uitzaaiingen op meerdere plekken. 
Zojuist hebben wij wederom slecht nieuws ontvangen van de oncoloog. De uitzaaiingen zijn gegroeid op het skelet en de primaire bron van de kanker is niet gevonden. Ik voel me elke dag steeds zwakker worden. Chemotherapie heeft helaas geen zin meer, dus de behandeling voor de komende periode is puur gericht op pijnbestrijding.”
 
Gunfactor
De in Nieuwveen geboren en getogen Leliveld heeft van jongs af aan passie gehad voor muziek. Toch koos hij voor een werkzaam leven in de bloemen hetgeen hem geen windeieren legde. Zakelijk inzicht en een grote gunfactor hielpen hem een exportbedrijf op te bouwen met 700 medewerkers. Negen jaar geleden verkocht hij zijn zaak ‘Top Boeket Service’ aan een Italiaanse firma waarna hij zich, vrij van zakelijke besognes, helemaal kon toeleggen op de muziek.
 
Volkslied
Er werd in 2009 een CD opgenomen met allemaal origineel en op zijn lijf geschreven liedjes. Jeroen Englebert was verantwoordelijk voor de teksten en productie van de CD getiteld: ‘Dit is mijn leven’. Het nummer ‘Aalsmeer’ (dorp van stenen en van glas…) groeide uit tot een soort officieus volkslied van het dorp. Vrijwel elke Aalsmeerder kent het lied en bij het horen van de eerste klanken van de accordeon wordt het vaak door iedereen uit volle borst meegezongen. De handballers van FIQAS hebben het lied geadopteerd als sfeersong bij hun thuiswedstrijden.
 
In 2011 kwam zijn tweede CD op de markt: ‘Een voor een’, eveneens een album met veel origineel geschreven liedjes. Dat de sympathieke zanger het hart op de goede plek heeft zitten bewijst zijn ambassadeurschap voor de stichting Opkikker.
 
Betrokken
Naast de muziek bleef Leliveld, woonachtig aan de Uiterweg, ook op zakelijk gebied actief. Met zijn twee zonen richtte hij een vastgoedonderneming op. Ook bleef hij een betrokken burger. Begin juni nog was hij aanwezig om mee te praten bij het door de gemeente georganiseerde symposium over Aalsmeer en de toekomst. Niets wees er toen nog op dat Leliveld een ernstige ziekte onder de leden heeft. Maar dat hij niet in de line-up is opgenomen voor de Feestweek, een evenement waar hij de laatste tien jaar toch een publiekstrekker is, kan gezien worden als een teken dat er iets aan de hand was.
 
Foto’s: (boven) Jan Leliveld genietend tussen de mensen tijdens het symposium over Aalsmeer en de toekomst afgelopen 7 juni. (midden) Met zijn gitaar in de achtertuin rond de release van zijn eerste CD in 2009, (onder) zoals velen hem kennen: met een volle feesttent aan zijn voeten. Tekst en foto’s Arjen Vos
 
 

 

2 Reacties

  • inge van der Meer :

    Wat erg en ja je hebt het niet voor het zeggen wanneer je gaat maar dit is niet te bevatten en jammer, dan zien we je ook niet meer bij de feestweek rust zacht...

  • Jacques Kesting :

    Om te horen dat je ongeneselijk ziek bent is niet te bevatten voor alle mensen met deze vreselijke ziekte ! Ik hoop dat er nog veel ontwikkelingen komen om de vreselijke ziekte te kunnen behandelen/stoppen.
    Jacques,

Add a Comment