Aalsmeerse scholen dicht om 'Code Rood'

Alle basisscholen in Aalsmeer en Kudelstaart houden morgen de deuren dicht. Ze zijn gesloten vanwege een landelijke staking om een eerlijker salaris en minder werkdruk. Niet geheel toevallig is het 5 oktober de 'Dag van de Leraar'.

De leraren vragen de politiek om een investering in het primair onderwijs. Volgens de scholen is dat hoognodig omdat een enorm tekort aan leraren dreigt. De Algemene Vereniging Schoolleiders steunt de actie en roept haar leden op de actie te steunen.

Zwaar weer
Ouders zijn weken geleden al geïnformeerd over deze dag en er zijn ook afspraken gemaakt met kinderopvangorganisaties om geen extra opvangcapaciteit te leveren. De vakbonden vragen alle werknemers in basis- en speciaal onderwijs om die dag het werk neer te leggen en naar het Zuiderpark in Den Haag te komen voor een massale actie, om de politiek duidelijk te maken dat er zwaar weer dreigt in het onderwijs. Ook uit Aalsmeer zullen veel leraren naar Den Haag afreizen voor deze demonstratie. Dat is overigens geen verplichting, maar dan is het niet zo dat leraren een dagje vrij hebben.

Vermindering werkdruk
De leraren willen laten zien dat het 'Code Rood' is in het basis- en speciaal onderwijs. Ze eisen een eerlijk salaris dat gelijk is aan de salarissen in het voortgezet onderwijs en een vermindering van de werkdruk voor de leerkrachten. Tijdens het hoofdprogramma van de staking komen alle groepen uit het primair onderwijs aan het woord: leraren, schoolleiders, bestuurders, onderwijsondersteuners en studenten.

Vooral onder de tweeverdieners levert de stakingsdag problemen op. Wat te doen met de kinderen? Een extra dag op de kinderopvang? Maar weer aankloppen bij opa en oma? Of toch een vrije dag opnemen? Er wordt nu al gedacht aan vervolgstakingen mocht deze staking niets opleveren.

Tekst Jan Daalman

Foto: ook basisschool Triade, locatie De Wegwijzer, houdt morgen de deuren dicht. (Foto archief AV)

(advertentie)

Geen reacties

Add a Comment