Stamtafel in ander jasje vanuit Oude Raadhuis

In de historische sfeer van het Oude Raadhuis aan de Dorpsstraat, te midden van de fraaie tentoonstelling van de Aalsmeerse kunstenares Karin Borgman en de Amsterdamse beeldhouwer Petra Boshart wordt de komende tijd één keer per week radio gemaakt over politiek. De primeur van deze oude Stamtafel in een nieuw jasje was voor PACT fractievoorzitter Ronald Fransen. Hij werd door Berend Vollmuller onder meer bevraagd over de samenwerking met Amstelveen, een verkeerscirculatieplan voor het dorp en over Schiphol.
 
Jarenlang werd het Politieke Uurtje op zaterdagen via Radio Aalsmeer verzorgd door Willem Barendse en Joop de Ruiter. Radio Aalsmeer besloot echter een andere koers te gaan varen waardoor oude programma’s werden geschrapt, of verplaatst naar een ander tijdstip. Zo ook met Stamtafel. Op basis van signalen dat het programma node gemist werd, maken Berend Vollmuller, Joop de Ruiter en technicus Dick de Geus nu een interactief programma. Wethouders en raadsleden worden als vanouds één voor één uitgenodigd om hun actuele visie op Aalsmeer en Kudelstaart te delen met de luisteraars.
 
Colour locale
De Commissie Maatschappij en Bestuur en het belangrijkste agendapunt daaruit, de evaluatie van de samenwerking tussen Aalsmeer en Amstelveen kwam als eerste aan de orde. Volgens Fransen verloopt dat proces wel goed maar zijn er een paar zaken nog voor verbetering vatbaar. Zo wil PACT de 'colour locale' wat meer terugbrengen door een ploeg beleidsambtenaren weer permanent in Aalsmeer te vestigen. Dat zou volgens Fransen de afstand tussen bestuur en ambtelijk apparaat verkleinen. “Ambtenaren moeten snappen wat hier leeft,” stelt Fransen.
 
Kwaliteit ambtelijke organisatie
Kleine ergernissen als verkeerd briefpapier, gemeentewagens met het logo van Amstelveen, op elkaar zitten wachten als niet duidelijk is waar werd afgesproken zijn volgens portefeuillehouder Nobel niet echt van belang. Waar het hem om gaat is dat de kwaliteit van het werk dat geleverd wordt door de ambtelijke organisatie beter is geworden dan het was. Wat hem betreft komt die colour locale in beleidsstukken terug maar betekent dat niet dat elke ambtenaar alle straten van Aalsmeer moet kennen, zo betoogde hij tijdens de commissievergadering afgelopen donderdag. Een volgend evaluatiemoment is 2020.
 
Spijt van handtekening
Het volgende onderwerp dat Vollmuller aansneed in de uitzending was Schiphol. Fransen herhaalde in wezen de motie die PACT heeft ingediend bij de laatste raadsvergadering. “Kijk je naar de cijfers dan zie je dat de laatste jaren meer dan de helft van de groei van Schiphol over Aalsmeer wordt afgewikkeld. Kijk, ik was van 2006 tot 2010 wethouder met Schiphol in de portefeuille en ik heb nu spijt dat wij onze handtekening onder dat Alders-akkoord hebben gezet. Ik snap nu wel dat andere gemeenten zeggen dat het wel prima is zo.”
 
Doorgaand verkeer er uit
Volgens Fransen heeft Aalsmeer Dorp behoorlijk last van bestuurlijk gebrek aan visie. Hij reageerde hiermee op de suggestie van Vollmuller dat de Nutsbedrijven debet zijn aan de verkeersproblemen in het centrum van Aalsmeer. “Het is er gewoon te druk,” stelde Fransen, “we moeten het doorgaande verkeer er uit halen. Wat hebben winkels nu aan doorgaand verkeer? Wij willen van het centrum een verblijfsgebied maken met een ondergrondse parkeergarage onder het Raadhuisplein. Dat kun je werken aan een rigoureus plan voor heel het centrum. Dat verdient Aalsmeer.”
 
De campagnes lijken een klein jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen begonnen.
 
Tekst Jan Daalman
 
Foto: Berend Vollmuller (rechts) in gesprek met Ronald Fransen (Foto Oude Raadhuis Aalsmeer.
 
(advertentie)

Geen reacties

Add a Comment