'Aalsmeer voelt als een warm bad'

Het Boekhuis in de Zijdstraat komt over enkele weken in andere handen. Vertrouwde handen, want Angèle Aartman, al 8 jaar fulltime medewerkster in het Boekhuis, wordt de nieuwe eigenaresse. Een gesprek met een enthousiaste vrouw met een 'boekenhart'.

Het persbericht is nauwelijks gepubliceerd of er kwamen al bloemen en bonbons binnen in het Boekhuis, bestemd voor de 'nieuwe' onderneemster die per 1 juli  het aanspreekpunt zal zijn in de vertrouwde  boekwinkel. De in Nieuwveen wonende Angèle Aartman is geboren in Zevenhoven in een gezin waar veel werd gelezen.

“Mijn ouders namen mij en mijn zusje altijd mee naar de bibliotheek en naar boekenenwinkels en de kinderboekenweek ging nooit aan ons voorbij."

Als kind al gedacht, ik ga iets doen met boeken?

“Nee, ik wilde Chinees gaan studeren. Ik had en heb een fascinatie voor China, las er ook veel over. Maar na mijn Havo-opleiding ben ik een studie boekhandel en uitgeverij begonnen, maar ben later overgestapt naar een studie sociale en juridische dienstverlening. Inmiddels was ik ook weekendhulp in de boekenafdeling van Vroom & Dreesmann in Amstelveen. Toen er in 2000 een functie vrijkwam in de boekhandel Van Hilten in Uithoorn ben ik daar begonnen.”

In die jaren ging de crisis ook niet aan het boekenvak voorbij.

“Van Hilten kromp ook in, maar toen kwam in die tijd een plaats bij het toen zojuist in dat jaar door Constantijn gestarte Boekhuis. Ik solliciteerde en werd aangenomen.”

De rest is geschiedenis en Angèle kwam en bleef in Aalsmeer, een plaats die ze nauwelijks kende.

“Ja, de Hornmeer kende ik een beetje, ik had er bekenden wonen en de Watertoren, maar verder niks.”

Ze schetst de verschillen tussen wat ze noemt de Aalsmeerse bevolking en die van Uithoorn.

“Aalsmeerder heb ik leren kennnen als aardig, vriendelijk en ik ondervond het na Uithoorn als een wereld van verschil. Vanaf het begin voelde Aalsmeer voor mij als een warm bad."

Sinds Hoffscholte het Boekhuis overnam zorgde hij, bijgestaan door Angèle en de twee trouwe medewerksters voor diverse goed bezochte bijeenkomsten. Zo kwamen in de loop der jaren bekende schrijvers 'optreden' tijdens de boekenweek, zoalsa bijvoorbeeld Alexander Munninghof, Geert Mak en recentelijk Midas Dekker.

Velen omschrijven deze overname door jou als 'een moedige stap'. Heb je er lang over moeten nadenken tot je definitief hiertoe besloot?

(Denkt lang na) “Toen Constantijn in januari aankondigde te willen stoppen dacht ik, tja, wat nu. Solliciteren bij een andere boekwinkel? Ik heb het hier altijd heel erg naar mijn zin gehad, heb altijd geroepen, ik heb de leukste baan van Nederland. Het is een afwisselende baan, ken de mensen inmiddels. Ik heb het met mijn ouders besproken, gewikt en gewogen en ik zie het als een enorme uitdaging die ik durf aan te gaan..."

De naam Boekhuis zal behouden blijven. Zet je ook de lijn voort van het organiseren van de diverse evenementen zoals genoemd?

“Ja, zeker het uitnodigen van schrijvers. Ook ben ik van plan de door Constantijn ingezette traditie van het ontbijt aan het begin van de Boekenweek voort te zetten. We deden dat dit jaar voor het eerst, maar het werd direct een groot succes. Ook de verschillende succesvolle cursussen die we hier hadden waarbij Annefie van Itterzon steeds tientallen mensen aan het kleuren zette en nu weer aan het lettertekenen. Die avonden wil ik zeker doorzetten, ze slaan aan en hebben bijgedragen dat we als boekhandel met een sterkte lokale binding veel klanten wissen te trekken.

In het persbericht over de wisseling van eigenaar werd gesproken over de plannen om nieuwe accenten te leggen in het assortiment. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?

“In de collectie zal niet zo veel veranderen, maar ik denk bijvoorbeeld aan een andere indeling van de winkel. Ik wil de collectie kinderboeken uitbreiden en die komen waarschijnlijk op een andere plaats. En ook de collectie reisboeken wil ik uitbreiden. Ik denk ook aan het in de nabije toekomst inrichten van een koffiehoekje. In Frankrijk en Engeland is dat zeer gebruikelijk.“

Je oefent je vak met gedrevenheid uit. Nog tijd voor hobbies?

“Ïk ben wel creatief, maak kaarten en zing in een jongerenkoor. Maar het belangrijkste zie ik deze uitdaging en ik begin 1 juli met frisse moed.”

Tekst: Leni Paul, Foto's Arjen Vos

(advertentie)

8 Reacties

Add a Comment