Bruna Aalsmeer

Bruna Aalsmeer, goed assortiment en klantvriendelijkheid

Wie kent de Bruna in de Zijdstraat niet? Het is een van 375 vestigingen van Bruna, marktleider op het gebied van boeken, tijdschriften, wenskaarten, papier- en schrijfwaren en meer. Aan het roer staan Gert Post en zijn vrouw Marjan, die acht jaar geleden de winkel hebben overgenomen.

Het echtpaar is franchisenemer, maar verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van hun eigen zaak. “Mijn vrouw werkte al 18 jaar bij Bruna en toen de winkel te koop kwam, zagen wij hier kansen in,” aldus eigenaar Post.

Ondernemersbloed
Al komt Gert Post niet uit de boekenbranche, het ondernemersbloed zit in zijn genen. “Mijn vader had een zelfbedieningswinkel aan de Uiterweg.” Zelf heeft Post onder andere gewerkt in de verpakkingsbranche, maar hij zag de koop van de Bruna als een nieuwe, mooie uitdaging. De vader van Marjan had een groothandel in citrusfruit in de markthallen in Amsterdam, dus ook zij weet wat ondernemen is.

“Ik weet nog goed dat we op vakantie waren in Spanje toen we telefoon kregen van het hoofdkantoor of we een afspraak konden maken. Binnen zes weken was alles geregeld en konden we aan de slag als eigenaar.” Regelmatig volgen ze cursussen om bij te blijven bij de laatste ontwikkelingen en hun klanten goed te kunnen informeren. “Zeker door de komst van de postbalie in 2009 kwam er van alles op ons af. Dat is weer een hele andere tak van sport met regels en voorwaarden.”

Inventief zijn
Het ondernemerspaar werkt samen met zes personeelsleden in de winkel en twee medewerkers voor de postbussen. Die bussen zijn, na het sluiten van het postkantoor aan de Stationsweg, in een ruimte aan de achterkant van de Bruna gekomen met de ingang aan de kant van de Gedempte Sloot. Bedrijven en particulieren kunnen een postbus huren en hebben tijdens de openingstijden toegang tot hun bus.

De boekenbranche heeft het zwaar en hier en daar moeten boekenwinkels sluiten. “Bij ons loopt het goed. Wij mogen zeker niet mopperen. Je moet ervoor zorgen dat je je kop boven water kunt houden en waken voor een goed assortiment.” Een ander punt om te overleven is inventief zijn volgens Post. “Als een bepaald product wat minder loopt, moet je je assortiment aanpassen. Die mogelijkheid hebben wij en we kijken goed naar wat er leeft bij de consument.”

Vertrouwen
De Bruna zit op een A-locatie en Post is positief over de nieuwbouw in het dorp. “Dat heeft gewerkt voor winkeliers zoals wij. Voor ons genereert de postbalie ook veel extra verkeer in de winkel, maar het belangrijkste vinden wij de service en aandacht voor de klant. Vriendelijk zijn kost niets en de klanten maken tenslotte je zaak.”

Post kijkt met vertrouwen naar de toekomst. “Zolang we met de tijd meegaan en onze klanten koesteren, komt het goed. Ook leuke acties trekken klanten naar de winkel. Zo hebben we deze maanden weer de Aalsmeerse kalender die wij nu alweer voor het vierde jaar in eigen beheer uitgeven en gemaakt hebben met Foto de Boer. Een leuk eindejaar cadeautje dat gewaardeerd wordt.”

Advies
Bij de Bruna in de Zijdstraat kunnen klanten terecht voor alle boeken en maar liefst 750 verschillende tijdschriften en dagbladen. Maar ook papier- en schrijfwaren, spellen, cadeauartikelen, leesbrillen, kalenders en agenda’s. Kinderen kunnen er hun eerste prenten- of leesboekje vinden, spannende jeugdboeken of de grappigste strips. Van thrillers, romans, science fiction tot kook-, studie- en reisboeken, computer-, kunst- en sportboeken. Alles is er te koop.

“En als het niet op voorraad is dan kan het besteld worden. Ook heeft Bruna een uitgebreide website, waar alles te vinden is. Maar het leukste vinden wij natuurlijk dat wij klanten kunnen adviseren bij hun keuze voor een bepaald boek, tijdschrift, cadeau of ander product.” De winkel kan rekenen op een grote schare vaste klanten, die zich prettig voelen in de zaak. “We doen ons best om het iedereen naar zijn zin te maken en zo goed mogelijk te helpen. Als onze klanten tevreden zijn, zijn wij dat ook.”

Bruna Aalsmeer is maandag geopend vanaf 12.00 uur tot 18.00 uur. Dinsdag tot en met donderdag van 09.00 uur tot 18.00 uur. Vrijdag is het koopavond tot 21.00 uur en zaterdag sluit de winkel om 17.00 uur.

Bruna Aalsmeer
Zijdstraat 45
1431 EA AALSMEER
Tel: 0297-328285
www.bruna.nl