Wijkteam Aalsmeer

Toen laatst weer een nieuwe wijkteamchef in Aalsmeer ten tonele verscheen, greep ik mijn kans. De vorige heeft er circa twee jaar rondgelopen, ofwel ‘gediend’, zoals dat in politiejargon geduid wordt. De zittingsduur van twee jaar is niet echt gemiddeld, maar hoef je niet direct als negatief te beoordelen. Er zijn voors en tegens voor frisse wisselingen na de termijn van twee jaar, maar ook voor een wijkteamchef die 5 tot 10 jaar op dezelfde stoel zit. Het eerste is wellicht wat snel, maar te weinig wisseling daarentegen heeft ook zo zijn nadelen.

Wijkteam Aalsmeer. Over die term struikel ik. En ik weet, met mij zovelen. Al tweemaal eerder heb ik de 56-jarige ex-korpschef Bernard Welten persoonlijk gevraagd om wat te doen aan die terminologie. Het is buitengewoon storend en doet geen recht aan de volwaardige identiteit van een stad of dorp. Aardig wetenswaardigheidje: Welten casht vanwege zijn vervroegd pensioen tot zijn 65ste leeftijdsjaar circa 250.000 euro per jaar, tenzij hij een nieuwe baan vindt. Hoezo graaicultuur nog immer vitaal? Maar dit terzijde.

Politie Amsterdam-Amstelland beschouwt de wijken in Amsterdam als wijken en alle steden buiten Amsterdam tevens als ‘wijken’. Een stad als Amstelveen met 80.000 inwoners is dus ook een wijk. Aalsmeer met 30.000 inwoners? Een wijk.

Die betiteling en betutteling stoort mij al jaren. Dat heeft u wel door. En wat kun je meer doen dan het kenbaar maken als je de korpschef aan tafel hebt? Stelling is: Aalsmeer is geen wijkteam en wijkteam Aalsmeer bestaat dus ook niet. Het lijkt erop of ex-korpschef Welten er wel naar geluisterd heeft, maar er niets mee heeft gedaan. Maar is dat ook echt zo, dat geloof ik niet.

Toen de nieuwe wijkteamchef Vermeulen onlangs aantrad, kon ik mezelf wederom niet bedwingen en bleef ik volharden in de missie die ik mezelf ooit heb opgelegd, welke zich altijd op een bescheiden en respectvolle wijze heeft geuit. Ik schreef niet wekelijks brieven aan de korpschef. Je moet af en toe prikken, en het liefst in de openbaarheid. Dat vergroot het effect.

Op mijn vraag voor welke wijk in Aalsmeer de heer Vermeulen nu wijkteamchef was: Oost, Dorp, Hornmeer, Stommeer…? bleef het doodstil. Of ik mijn vraag maar wilde toelichten. Toen het spreekwoordelijk kwartje viel, was de boodschap overgekomen.

Overigens kon hij me vertellen dat de terminologie wijkteam spoedig verdwijnt. Vol van verbazing wist ik me geen houding te geven. Was de strijd na zoveel jaren dan ineens beslecht? Had Welten dan toch woord gehouden? Was er werk van gemaakt? Luisterde de politieorganisatie Amsterdam-Amstelland dan toch naar burgers? En naar haar volksvertegenwoordigers?

Er is binnen de politieorganisatie lang nagedacht, maar de nieuwe term voor de duiding van wijkteams zou vanaf nu ‘robuuste basis eenheid’ gaan heten. Een bom sloeg voor een tweede maal bij me in: robuuste basis eenheid?!

Welten en de politieorganisatie hebben naar me geluisterd en ze hebben er wat mee gedaan, maar de plank ook volledig misgeslagen! Gerustgesteld ben ik in het geheel niet. Robuuste basis eenheid. Zeg Welten: “Had je nu niets beter kunnen bedenken?”

In mijn missie moet ik blijkbaar volharden als we de nieuwe korpschef (ene Pieter-Jaap Aalbersberg) aan tafel hebben. En ik mag toch ook echt hopen dat deze term niet verschijnt op de surveillanceautootjes van de politie, want dan stel ik voor deze snel te veranderen in ‘Werelddorp Aalsmeer’.

Binnenkort komt er overigens ook een nieuwe politie: de Nationale Politie. Wat krijgen we dan? Dat alle surveillancewagens van Nederland – zijnde onderdeel van Europa – het volgende op hun wagens vermeld krijgen: ‘Politie, wijkteam Nederland, waakzaam en dienstbaar’?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel