Danielle Jonker BGN-Gewichtsconsulent

 
BGN-Gewichtsconsulent Daniëlle Jonker: passie voor gezondheid
 
Overgewicht is een groeiend maatschappelijk probleem. Steeds meer mensen lijken de strijd tegen de dikmakers te verliezen. Een zittend beroep, te weinig beweging in de vrije tijd en de voorraadkast gevuld met calorierijke tussendoortjes zijn de bekende ingrediënten voor toename van lichaamsgewicht.
 
Zowel volwassenen als kinderen kunnen hier flink mee worstelen. In Aalsmeer en omgeving is het aantal kinderen met overgewicht volgens de GGD opvallend hoger dan het Nederlandse gemiddelde. Dat betekent werk aan de winkel voor gewichtconsulent Daniëlle Jonker.
 
Gevestigd in een kleine maar fijne praktijk in de Schoolstraat,  ontvangt Daniëlle dagelijks haar cliënten. Hier luistert ze aandachtig naar de verhalen van mensen. Hoe het gekomen is dat iemand te zwaar werd, wat voor invloed dat heeft op iemands leven en hoe men er toe gekomen is om hulp te zoeken. Aan de hand van wat mensen vertellen, wordt vervolgens een plan van aanpak gemaakt, waarbij uitsluitend gewerkt wordt volgens de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad.
 
Slagingspercentage
Daniëlle: “Gemiddeld loop ik acht weken met mensen op om hun leef- en eetpatroon te doorbreken. Iedere cliënt krijgt van mij een persoonlijk voedingsadvies waarmee men aan de slag gaat. Het slagingspercentage is hoog. Dat komt omdat mensen veel beter in hun vel komen te zitten en dat graag vast willen houden.”
 
Rond en ongezond
Daniëlle werkt vanuit een passie voor gezondheid. Die is ontstaan in een fase waarin ze zelf te kampen had met overgewicht. “Ik was rond en ongezond,” vertelt ze,” mede ontstaan door frustraties en zeer hoge werkdruk in mijn toenmalige werk in de juridische sector. Ik heb mezelf toen heel bewust afgevraagd welke kant ik op wilde met mijn leven. De uitkomst was alleen die dingen doen die ik leuk vind. Wat volgde was de opleiding tot gewichtsconsulent waarbij ik exact leerde hoe het menselijk lichaam reageert op voeding en beweging.” Later volgde de specialisaties kind en voeding en sportvoeding.
 
Ervaringsdeskundig
Dat Daniëlle niet alleen de kennis heeft maar ook ervaringsdeskundig is, is een groot voordeel. Hierdoor kan ze zich des te beter inleven in de situatie van haar cliënten. “Ik heb een passie voor gezondheid ontwikkeld en weet hoeveel gelukkiger je kunt zijn als je je lichaamsgewicht onder controle hebt. Je kunt veel intenser van het leven genieten als je op een gezonde manier leeft “ simpelweg omdat je veel meer energie hebt.
 
Erkend
Als erkend gewichtsconsulent is Daniëlle aangesloten bij de BGN (Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland). Hierdoor worden haar consulten door  veel verzekeraars vergoed. Ze benadrukt dat ze geen diëtiste is. “Ik heb geen medische achtergrond. Als er iemand in de praktijk komt die om medische redenen voeding nodig heeft die aan specifieke eisen moet voldoen,  dan moet ik die doorverwijzen naar een specialist.”
 
Goed bereikbaar
De eerste klanten ontving Daniëlle aan de keukentafel in huis maar toen dat er in korte tijd zoveel werden, ging ze op zoek naar een geschikte praktijkruimte. Dat werd het voormalige naai-atelier in de Schoolstraat. “Precies groot genoeg, centraal gelegen en voor iedereen goed bereikbaar. Ik kan hier mensen zowel individueel als in kleine groepjes ontvangen. Bij een groepsbegeleiding ga ik uit van maximaal zeven personen.”
 
Spruitjes en Zo!
Haar eerste clientèle bestond hoofdzakelijk uit volwassenen. In korte tijd meldden zich echter steeds meer ouders met te zware kinderen bij de praktijk. Dat bleek een doelgroep op zich. Nu ook de overheid dit als een groeiend probleem erkent, kunnen instanties de handen ineen slaan om overgewicht te lijf te gaan. Daniëlle wil hier graag een partij in zijn. “Ik heb ideeën genoeg en ga graag met de gemeente om de tafel om dit handen en voeten te geven.” Als effectief voorbeeld noemt ze het concept Spruitjes en Zo! waarmee Daniëlle werkt bij de begeleiding van kinderen van 6-18 jaar. “Dat is door een collega ontwikkeld en inmiddels een landelijk uitgerold concept, waarbij de aandacht ligt op verandering van leefstijl”. Spruitjes en Zo! is gericht op goede voeding, een gezond beweegpatroon en een positief zelfbeeld. Dit zijn de speerpunten in de methodieken van Spruitjes en Zo!”.
 
Creatief
Is ze niet bang dat de ‘spruitjes’ in de naam de kinderen afschrikken? “Nee hoor, iedereen weet dat spruitjes gezond zijn. Vaak worden ze geassocieerd met iets wat kinderen echt niet lekker vinden maar ik help hen om over die angst heen te komen. Door middel van smaaklessen en kookworkshops laat ik zien wat voor lekkere dingen je allemaal kunt maken van bijvoorbeeld spruitjes. Door creatief te zijn, kun je kinderen leren om veel gezonder te eten dan ze gewend zijn.”
 
Foto: Daniëlle Jonker in haar praktijk: “Je kunt intenser van het leven genieten als je gezond leeft.”
Foto Arjen Vos (AV)
 
Daniëlle Jonker (BGN-gewichtsconsulent)
Schoolstraat 9A
1431 BG Aalsmeer
06 53578961
danielle@spruitjesenzo.nl