125-jarige KMTP pakt altijd bloemrijk uit

Het is bekend dat Aalsmeer van oudsher een rijk verenigingsleven heeft. De oudste vereniging is de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde Groei&Bloei die dit jaar stil staat bij haar 125-jarig bestaan. Voorzitter Wim van Vliet blikt terug en vooruit. Op de aanstaande Geraniummarkt bijvoorbeeld. “Wist je dat Moederdag dankzij de KMTP naar Nederland is gehaald?”
 
Op 2 september 1893 werd de afdeling Aalsmeer van de KMTP, zoals de vereniging landelijk bekend staat, opgericht. De ‘moedervereniging’ is nog ouder en dateert uit 1872. De band tussen de plaatselijke KMTP en het hoofdbestuur was niet altijd warm te noemen. Van Vliet: ”Er was altijd een soort  haat/liefde verhouding. Het was ook uitzonderlijk dat de leden/kwekers hier min of meer hun eigen gang gingen, ook allemaal beroepskwekers waren want je kon als kwekersknecht geen lid worden. Dat is natuurlijk allemaal veranderd. Er waren uiteraard nog veel kwekers toen en uit de initiatieven van de KMTP zijn onder andere ook de veilingen in 1912 voortgekomen.“
 
Adellijke kringen
De landelijke overkoepelende vereniging had zeker in die beginjaren een deftig imago, beaamt gewasdeskundige Van Vliet. Voorzitters werden vaak gerekruteerd uit adellijke kringen, mochten zich baron en graaf noemen en de band met de afdeling Aalsmeer was, zoals al gezegd, niet direct warm te noemen. Het was ook uitzonderlijk dat de leden kwekers hier min of meer hun eigen gang gingen.
 
Veel van de instellingen op groengebied zouden zonder de inzet van de plaatselijke KMTP niet tot stand zijn gekomen. Zo was de vereniging onder meer betrokken bij het Aalsmeerse tuinbouwonderwijs, bij de Historische Tuin, de Vaktentoonstelling en de Vaste Keurings Commissie (VKC) werd een begrip.
 
Corsodeelname duur
Terugblikkend: “We vierden ons eeuwfeest met een mooie tentoonstelling in de Burgerzaal en we reden als afdeling ook een keer mee in het corso. Dat was eenmalig omdat het corso zo zijn eigen regels had. Het was ook duur. En we hebben in die tijd ook heftige discussies moeten voeren over het geld dat er restte van al die Vaktentoonstellingen die wij hadden georganiseerd.”
 
Veranderingen bij het hoofdbestuur van de landelijke vereniging vonden inmiddels ook plaats en in 1990 voegde men landelijk aan de wat statige naam KMTP het wat modernere Groei&Bloei toe. De slogan werd: ‘Voor mensen die van tuinieren houden’.
 
In Aalsmeer richtte ‘Groei&Bloei, zich vooral op de hobbyist die tot die tijd nog weinig aandacht had gekregen. De vereniging blijft in beweging. Sinds vijf jaar bestaat de mogelijkheid uitsluitend lid te worden van de plaatselijke afdeling Aalsmeer. Dan ontvangt men niet het landelijke blad Groei&Bloei, maar het plaatselijke blad. Voor die formule bestaat volgens de voorzitter veel belangstelling.
 
Verschraling in de sector
Een andere activiteit is de Consumententoets waarbij kwekers hun noviteiten laten testen door een aantal amateurs/consumenten van bloemen en planten.
Van Vliet:” Dat loopt nog steeds goed, hoewel het aanbod van de kwekers wel enigszins verschraalt. De vernieuwing in de sector staat wat stil. Er komen wel meer vormen en kleuren van bijvoorbeeld rozen en gerbera's bij, maar echt nieuwe producten niet. Kleinere producten kom je ook steeds minder tegen, Alleen bij de hobbykweker zijn ze nog wel te vinden. Dat komt mede door de grootschalige manier van veilen zoals bijvoorbeeld bij het vollekarrenplan. Jammer, dat je dan sortimentsverschraling krijgt en de massaliteit optreedt. Tijden veranderen.”
 
Inmiddels is het cursusaanbod voor de leden groter en breder dan ooit.
Sinds 1993 is er veel belangstelling voor het gevarieerde aanbod. Ook de tuinenreizen zijn snel volgeboekt en het open tuinenweekend trekt veel mensen.
 
Geraniummarkt
Van alle kanten wordt weer reikhalzend uitgekeken naar de Geraniummarkt komende zaterdag, steevast op de dag voor Moederdag georganiseerd. In het grote vaderlandse aanbod van Geraniummarkten onderscheidt zich de Aalsmeerse markt op het Raadhuisplein, zegt Van Vliet.
 
“We hebben de standkeuring door deskundige keurmeesters, we kijken naar sortiment en kwaliteit, Je wordt vanzelf blij als je ver voor de markt officieel van start gaat, al volop mensen met hun plantjes ziet sjouwen. Wij zijn ook blij met de deelname van KiKa die tegen een kleine vergoeding de planten naar je auto of naar huis brengt. Tijdens de Geraniummarkt wordt ook het bijzondere Moederdagboeket uitgereikt. Het was trouwens de KMTP die deze dag vanuit Amerika introduceerde in ons land.”
 
Aalsmeer vergroenen
Hoewel er om Aalsmeer te ‘vergroenen’ nog veel werk aan de winkel is, probeert Groei&Bloei bij te dragen aan het ambitieuze plan de gemeente de fleurige uitstraling te geven die men van Aalsmeer verwacht. Van Vliet: ”Maar weet je dat het gezegde ‘Aalsmeer Bloemendorp’ nooit verband hield met de tuinen en het openbaar groen? De slogan sloeg op de kassen en op de kwekerijen die hier toen nog volop waren en die zijn er niet zo veel meer. Wel hebben we meegewerkt om door het dorp heen bakken met Geraniums te plaatsen, denk ook aan de geveltuintjes in de Seringenstraat, het verfraaien van het Weteringplantsoen. En we hebben de voortuinkeuringen, waarbij dit jaar Nieuw-Oosteinde centraal staat.”
 
Ook het beleid van de gemeente is volgens Van Vliet veranderd.
“We hebben een nieuwe gemeenteraad en daarbij zitten wel mensen die iets van groen weten. We blijven op de bres voor groen in de ruimste zin, zullen ons ook tijdens het Flower Festival in The Beach weer presenteren met een voorlichtingsstand en hopen komende zaterdag weer veel bezoekers naar de Geraniummarkt te trekken. Het gehele jubileumjaar door zullen van ons laten horen. De ene hobbyist helpt de andere, dat blijft ons doel.”
 
Tekst Leni Paul, foto's archief AV
 
(advertentie)
 

 

Geen reacties

Add a Comment