Aftellen naar Kudelstaartse Veiling

“De enige sleutel voor een succesvolle Kudelstaartse veiling is een volle zaal en mensen die tegen elkaar opbieden.” In een gesprek met twee volbloed veilingmannen, is dat een bewering die meerdere keren ter tafel komt. Voor Arie de Vos en Arie Stolwijk is een heftig weekje aangebroken nu het evenement in zicht komt. Ze stralen uit dat ze er allebei ongelooflijk veel zin in hebben. Zaterdag om acht uur gaat het veilfeest in het Dorpshuis van start. De opbrengst gaat zoals altijd naar het plaatselijke verenigingsleven.
 
Het resultaat van de voorbereidingen die een half jaar geleden begonnen, moet zaterdagavond als een puzzel in elkaar vallen. De dagen voorafgaand aan het spektakel worden de puntjes op de i gezet met onder meer bezoekjes aan diverse leveranciers van goederen en diensten en het overzichtelijk klaar zetten van alle spullen. Dat zijn er nogal wat. Met name van de vele lokale kwekers krijgt het veilingcomité veel bloeiend en groeiend goed. 
 
Kerkelijk erfgoed
De veillijst telt in totaal 300 kavels. Sommige passen in een envelop maar er zijn er ook bij die veel ruimte in beslag nemen. “We hebben voor het derde jaar een kerkbank uit de Sint Janskerk,” zegt Arie Stolwijk, al bladerend door de kavels, “voorgaande jaren is daar goed op geboden, we verwachten dat die nu ook weer veel opbrengt.” Uit dezelfde kerk komen twee muurlantaarns. Interessante items voor mensen die een stukje kerkelijk erfgoed wel kunnen waarderen.
 
137 Flessen wijn
De Kudelstaartse veiling is meer dan alleen maar het binnen harken van geld. Met de organisatie wordt ook de gemeenschapszin binnen het dorp flink aangewakkerd. Dat begint volgens de twee Arie’s al in december met de huis-aan-huis bezorgde brieven waarin bewoners wordt gevraagd om na te denken over een donatie aan de veiling in de vorm van een dienst of product. “De tijd dat we op deze manier 137 flessen wijn verzamelden is gelukkig voorbij. Wijn krijgen we van de slijter. Mensen komen vaak wel met originele ideeën en stellen bijvoorbeeld hun bijzondere auto of boot voor een dagje beschikbaar. Al dan niet met zichzelf als chauffeur of schipper.”
 
Originele kavels zijn ook de VIP-tickets voor AFAS Live, tennislessen en de nieuwe burgemeester die voor een klus in te huren is. “Natuurlijk is het niet de bedoeling dat hij bij iemand thuis een konijnenhok gaat uitmesten,” zegt Arie Stolwijk, “gedacht wordt meer aan de opening van een bedrijf of ergens meehelpen achter de bar.” Gehoopt en verwacht wordt dat Gido Oude Kotte, die toegezegd heeft aanwezig te zijn, toch minimaal 550 euro opbrengt.
 
‘Kudeltaart’
Dorpsbewoners leveren dus de kavels en zorgen op de veiling zelf voor de opbrengst die gemiddeld zo’n 18.000 euro telt. De uitschieter van het eerste jaar met (omgerekend) 26.000 euro winst, is in de zeventien edities daarna niet meer geëvenaard. Alle achttien veilingen brachten opgeteld 322.000 euro op. Als zaterdag het ‘magische’ bedrag van 333.333 euro passeert, krijgt de bieder op dat moment van het veilingbestuur een zogenaamde ‘Kudeltaart’ cadeau met daarop zes drieën.
 
Overigens is de veiling in de afgelopen twintig jaar één keer overgeslagen. Dat was in 2010 vanwege de crisis. 
 
Geen geldklopperij
Het geld dat met de veiling wordt opgehaald, wordt geïnvesteerd in het verenigingsleven. Kudelstaartse clubs en organisaties kunnen een aanvraag indienen voor een project dat ze willen realiseren en waar ze zelf niet direct de middelen voor hebben. Mooie voorbeelden zijn de aanschaf van een duofiets van Ons Tweede Thuis en renovatie van toiletten van Muziekvereniging Flora.
 
Volgens Arie de Vos is het mooi dat er wat wordt verdiend voor de gemeenschap maar moet het niet op geldklopperij lijken. Hij benadrukt daarom dat er op de veiling voor iedereen en voor elke beurs iets te halen moet zijn. “Maar daar hebben onze veilingmeesters Dick Venema en Gert Ubink ook echt wel oog voor. Als ze zien dat iemand vaak de hand op steekt maar het toch niet lukt iets te bemachtigen, willen ze nog wel eens eerder afhameren. Het blijft toch ook een sociaal gebeuren.” Gezelligheid op de avond zelf is volgens de mannen daarom ook een belangrijk aspect.
 
Ideaal weer
Arie en Arie kunnen nauwelijks wachten tot het zaterdag is. “De weersomstandigheden beloven ideaal te worden. Niet te warm want dan zit iedereen in de tuin aan de barbecue.” 
 
En heeft de verbouwing van het Dorpshuis geen invloed op de veiling? “Nee hoor, alles kan zoals altijd gewoon doorgaan. Het enige nadeel is misschien dat ons spandoek aan de gevel niet meer zichtbaar is omdat de nieuwe muur ervoor sneller gemetseld was dan we dachten.”
 
De veiling is komende zaterdag vanaf acht uur bij te wonen. Ook niet-Kudelstaarters zijn van harte welkom.
 
Foto's: Arie de Vos (links) en Arie Stolwijk bij het bord dat naast het korfbalveld van VZOD staat. Foto's en tekst Arjen Vos.
 
(advertentie)
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel