Asbest rondom Stokkelandhuisje geruimd

Stokkeland lijkt compleet op de schop te liggen. Grote hekken schermen een deel van het park af en er is zelfs een speciale brug over de sloot langs de Stommeerkade gelegd. De maatregelen zijn genomen vanwege de aanwezigheid van asbest rondom het markante huisje op de hoek van het terrein.

In de tuin van deze woning is medio 2016 asbest aangetroffen tot op een halve meter diepte. Afgelopen week is gestart met het saneren van de bodem. Het betekent dat er veel bomen zijn gerooid. Het betekent ook dat het Stokkeland de komende drie weken niet vrij toegankelijk is. Alleen het gedeelte met de natuurspeelplaats is bereikbaar.

Markante kweker
Op zich is het niet verwonderlijk dat er asbest is gevonden. Kweker Jan Alderden had hier jarenlang zijn kwekerij en zoals veel oude kwekerijen destijds is er ook asbest gebruikt bij de bouw ervan. Het is daarom niet ondenkbaar dat er op nog heel wat plekken in Aalsmeer asbest in de grond zit. Jan Alderden was een markante figuur. De vrijwel dagelijkse oversteek van Alderden met zijn roeibootje naar de Van Cleeffkade staat nog bij velen op het netvlies. Op de kwekerij kweekte hij voornamelijk klein goed zoals het mosplantje Neteria met de felgekleurde oranje bessen.

Grote fout destijds
De asbest zit al heel wat jaren in de grond. De huidige bewoners wonen er inmiddels al meer dan 20 jaar bovenop. Desgevraagd laat bewoner Marcel Jongkind weten dat hij blij is dat het asbest nu wordt opgeruimd. Helemaal geruststellend is het echter niet. ”We weten niet wat het gevaar is. Dat is het onbekende. De gemeente wist dat ook niet. De grote fout van destijds is dat er geen grondonderzoek is gedaan bij de aankoop.”

Geen gevaar
Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de gemeente heeft besloten dit gedeelte van het Stokkeland te saneren op advies van externe deskundigen. Verder is het hele Stokkeland-gebied, waarop ook een natuurspeelplaats is aangelegd, onderzocht door een extern bureau. Uit de analyse zou blijken dat er verderop geen zware verontreiniging van asbest in de grond is aangetroffen en dat er geen gevaar voor de gezondheid is. Sanering daarvan is niet urgent volgens de gemeente. Voor de zekerheid heeft de gemeente een contra-expertise laten uitvoeren door een ander bureau dat tot dezelfde conclusie kwam. De sanering gaat  zo’n 170.000 euro kosten.

Huur of koop
Eind 2014 heeft de gemeente de woning en de tuin te koop aangeboden aan de huidige bewoners. De prijs die de gemeente toen vroeg vonden de bewoners echter veel te hoog. Er was volgens hen geen rekening gehouden met de investeringen die ze als huurders hadden gedaan in onder meer de keuken, het elektra en de vloeren. “We hebben er al die jaren veel geld in gestoken en de gemeente heeft in al die jaren geen onderhoud hoeven doen. We hebben toen een tegenbod gedaan waarbij we ook om een schonegrondverklaring hebben gevraagd. Daarna hebben we eigenlijk niets meer gehoord. Maar zoals gezegd, we zijn blij dat het nu opgeruimd wordt want we wonen hier met plezier.” De gemeente laat weten dat er vooralsnog geen sprake is van verkoop van de woning.

Tekst Jan Daalman, foto's Jan Daalman en Arjen Vos

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel