Brandveilig leven 'hot item' op open dag

"We hebben niet geturfd hoeveel mensen er precies geweest zijn maar het waren er heel veel," zegt bevelvoerder Rob Pommerel van het Aalsmeerse brandweerkorps. Het zal niemand in Aalsmeer ontgaan zijn dat afgelopen zaterdag de open dag plaats vond. De sirenes van de vele rondritten makende voertuigen waren overal in het dorp te horen. Thema: 'Brandveilig leven', want een ongelukje zit in een klein hoekje.

Al voordat om tien uur de hekken open gingen stonden er al mensen voor de kazerne aan de Zwarteweg te wachten. Dat er het nodige geduld van de bezoekers werd gevraagd, was bij meerdere demonstraties duidelijk. Een tochtje met brandweerboot JIM? Een uurtje wachten. De Efteling was er niks bij. En toch hadden veel mensen het er graag voor over.

Ondanks de massale belangstelling voor de open dag viel de interesse voor een vrijwilligersbaantje bij het korps tegen. Er kwam geen enkele aanmelding binnen.

Burgemeesters de lucht in
Vrijwel het voltallige korps, bestaande uit zo'n 60 man, was zaterdag aanwezig. Afgezien van een enkeling die op vakantie was. Zelfs de echtgenotes hielpen mee met catering en andere klussen. Dan waren er ook nog de korpsen uit de buurt die bijstand verleenden. De jeugdbrandweer met een schuimblusser uit Amstelveen, Rijsenhout leverde een voertuig en mankracht en een T-Ford uit Uithoorn.

Het startschot werd gegeven door Jeroen Nobel en Derek Buikema. De beide burgemeesters werden naar 24 meter hoogte getild en overzagen van daar het terrein dat bol stond van de activiteiten. Vervolgens mocht Derek een caravanbrandje blussen waarmee deze kinderburgemeester richting einde van zijn termijn kruipt. Donderdag tijdens de Waterweek zit het er officieel op voor hem.

Gratis brandmelders
Over het doel van deze dag zei bevelvoerder Pommerel: "De brandweer is voor buitenstaanders een tamelijk gesloten bolwerk. Met deze dag treden we naar buiten en geven we iedereen de kans een kijkje te nemen waarbij we tekst en uitleg geven. Over hoe een uitruk precies gaat en wat we allemaal nog meer uitspoken."

Dat is best veel als we Pommerel mogen geloven. Hot item vandaag is volgens hem aandacht voor brandveilig leven: "We hebben momenteel een service waarbij we bij iedereen die dat wil, de woning inspecteren en indien nog niet aanwezig, een gratis brandmelder installeren. Een telefoontje naar 020-5556000 of een e-mail naar samenbrandveilig@brandweeraa.nl is genoeg," aldus Pommerel.

Kritiek op sirenes
Van diverse kanten vroegen inwoners zich zaterdag af of het nodig was dat er 'voortdurend' met loeiende sirenes rondgereden moest worden. Geen opzet volgens de bevelvoerder: "We hebben de chauffeurs meegegeven het gebruik van de sirene tot een minimum te beperken en te variëren in hun route," zegt Pommerel, "dat is blijkbaar niet overal gelukt." 

Kampioenschap
Na deze goed bezochte demonstratiedag is het vizier van het Aalsmeerse korps nu gericht op het laatste weekend van september. Dan vindt in Goes het Nederlands kampioenschap voor brandweerkorpsen plaats. Aalsmeer heeft zich daarvoor gekwalificeerd en is een van de zeven kanshebbers op de titel in de hoofdklasse.

Tekst Arjen Vos, foto's Laurens Niezen, zie ook de gallery onder de advertentie van Hoekwater BV

(advertentie)

 

 

2 Reacties

  • Bart Gersen sr :

    Fantastisch gedaan bedankt jullie hebben velen een mooie dag bezorgd en ja er zijn altijd mensen die wat te z..... hebben.

Add a Comment