COA zag juridische bezwaren bij azc Molenvliet

Zoals burgemeester Jeroen Nobel gisteravond op de gemeentelijke nieuwjaarscreceptie aangaf (klik hier voor artikel), komt er geen grootschalige opvang voor vluchtelingen in Aalsmeer. Althans niet op dit moment. In een dinsdag geschreven en vandaag openbaar gemaakte brief aan de gemeenteraad geeft hij enige verdere uitleg.

Het asielzoekerscentrum (azc) was geprojecteerd op bedrijventerrein Green Park Aalsmeer in het deelgebied Molenvliet, gelegen in de hoek Aalsmeerderweg, Molenvliet en Middenweg. Daar zouden zes jaar lang maximaal 400 vluchtelingen opgevangen worden. Green Park zou de tijdelijke woonunits en bijbehorende voorzieningen leveren.

Navraag bij de gemeente leert dat de azc-locatie zich wel binnen de zogenoemde LIB-zone (waar vanwege Schiphol niet gebouwd mag worden) bevindt, maar dat dat geen bezwaar is omdat het om tijdelijke huisvesting gaat.

Bijna akkoord
Volgens Nobel was de landelijke opvangorganisatie COA bijna akkoord. De locatie leek haalbaar en, hoewel een minimum van 600 vluchtelingen COA's wens was, was het Aalsmeerse aanbod van 400 acceptabel.

Het struikelblok bleek de "juridische haalbaarheid", die het COA als slotact onderzocht. Afgelopen maandagmiddag liet het COA Nobel en de zijnen weten "op juridische gronden" niet tot overeenstemming over het beoogde azc te kunnen komen. Wat het juridische obstakel precies is, staat niet in de brief.

Mogelijk later
"De opvang van vluchtelingen in onze gemeente is op dit moment niet aan de orde," schrijft Nobel. Mocht het COA een nieuw verzoek indienen, dan neemt B&W dit "opnieuw in overweging".

Foto: deelgebied Molenvliet in Green Park. (foto AV-archief)

1 Reactie

  • raymond kok :

    Het grootste struikelblok is de juridische haalbaarheid.... en wij bewoners dan? Hebben wij er nog iets over te zeggen?

Add a Comment