Column: Rinus Zuidervaart

Vandaag wat de column betreft de beurt aan Rinus Zuidervaart. De medewerker van Mendel denkt over de dingen na. Bijvoorbeeld over de naam 'Ons Tweede Thuis', maar ook een woord als 'invalide' kan hem wel enige tijd bezig houden. In zijn column stelt hij een interessante vraag. Gaan mensen binnen de muren om met mensen buiten de muren? Beperking of geen beperking. Waarom wel of waarom niet? Misschien iets om over na te denken en bij een ingeving een reactie achter te laten. Lees de column van Rinus onder het schilderij van Geurt Ouwerkerk.

(advertentie)

Art painting The Door 120 x 200 cm een schilderij van Geurt Ouwerkerk

 

OPSTAAN

Opstaan voor iemand misstaat niemand.

Een tekst in rode letters op het raam in de tram was misschien wel mijn eerste kennismaking met wat toen nog een invalide heette. Vreemd woord 'invalide'. Lijkt een beetje op ongeldig.

Begin zestiger jaren. De tijd dat Ons Tweede Thuis van start ging. Vreemde naam: Ons Tweede Thuis.

Ik ben niet piep zeker niet stok, prima thuis, maar ga nu naar ‘ons tweede thuis’. Wel invoelbaar voor die tijd zo'n naam.   

Voor Mensen met een beperking en moeilijk thuis te verzorgen daar is O.T.T. een uitkomst voor. 

In vertrouwde omgeving, vaak mensen met zelfde ziektebeeld schept een band. Binnen die muren is de saamhorigheid en solidariteit groot. Je doet alles samen, Jij en ik (slogan staat op bussen, muren, sorry beetje Jip en Janneke-taal zou ik zeggen)

Maar buiten de muren is de grote mensenwereld. Gaan we daar de uitdaging aan? Werken we samen met mensen zonder beperking? En andersom?

Om met de woorden van prof dr. Erik Scherder te spreken: stellen we de prefrontale cortex voldoende op de proef? Dat deel van inspiratie, motivatie en initiatieven? 

En dan nog, willen is niet altijd kunnen. 

Recent nog gesprint, met loopstok om de bus te halen.

Hijgend binnen bood iemand een zitplaats aan.

Opstaan voor iemand misstaat niemand…

 

Rinus Zuidervaart is parttime bewoner van de gemeente Aalsmeer. Vermaakt zich op de dagbesteding van Ons Tweede Thuis, locatie Mendel, met onder meer schaken en computerzaken. Heeft een neus voor taal en laat zich inspireren door Godfried Bomans. Verzamelt op zijn eigen tijd en in zijn eigen tempo columns van gebeurtenissen uit zijn leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel