CRASH moet verkassen uit Fort bij Aalsmeer

Het moet zijn ingeslagen als een bom, de boodschap dat het 'CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45' de vertrouwde plek in Fort bij Aalsmeer zal moeten verlaten. Buurgemeente Haarlemmermeer heeft andere plannen met het fort, namelijk renovatie en vervolgens leeg opgeleverd in de verkoop. 

Vorige week vond een informatieavond plaats voor de vrijwilligers, waar de verantwoordelijke wethouder, Derk Reneman, ook bij aanwezig was. Het CRASH-bestuur is welwillend om mee te denken maar de politiek lijkt onvermurwbaar: CRASH moet verkassen. Er zou sprake zijn van een tijdelijke locatie voor het museum ergens in Nieuw-Vennep, maar daar is vooralsnog niets concreets over bekend.

CRASH staat open voor het uitwerken van ideeën om de aantrekkingskracht van het fort te vergroten. Daar lijkt de wethouder echter niets van te willen weten. Een grotere aantrekkingskracht brengt ook geen euro's in het gemeentelijke laatje, verkoop wel.

 
Wereld Erfgoedmonument
Het fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, welke in 1996 in zijn geheel is uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoedmonument. In datzelfde jaar werd het in 1905 gereedgekomen fort ook al gerestaureerd. Tot 2006 hield de brandweer er oefeningen en vanaf 2009 bood het fort, tot op heden, onderdak aan CRASH.
 
Tekst en (archief)foto's: Mariëlle Wegman. 
 
Foto's: (op de voorpagina) het fort zoals we het allemaal kennen; (bovenaan de tekst:) de genieloods; (in de tekst:) het fort was ook jaarlijks het vertrekpunt van de Red Ball Express.
 
(advertentie)
 
 

Geen reacties

Add a Comment