Dag vol ‘vermaeck’ op Historische Tuin

Een dag vol Aalsmeerse evenementen afgelopen zaterdag en het werd voor velen soms moeilijk een keuze te maken. Hoogtepunt in het centrum was ongetwijeld ook de open dag op De Historische Tuin waar met een scala aan presentaties en fleurige activiteiten het seizoen werd afgesloten.
 
Zaterdag was de belangstelling vanaf het openingsuur bevredigend. Nu was er ook, om een afgezaagde term te gebruiken, voor elk wat wils. Hoogtepunt blijft ongetwijfeld de tuin zelf waaraan menig vaste bezoeker in het weekend graag een bezoek brengt aan de steeds veranderende natuur op dit mooie stuk grond dat zich uitstrekt tot aan de Ringvaart. Zijn het niet de vormbomen die aandacht vragen dan zijn het de dahlia's en andere gewassen van het seizoen.
 
Zoals bekend was het een jubileummaand voor zowel de Historische Tuin en de stichting Oud Aalsmeer. Aalsmeer Vandaag rapporteerde hierover de laatste weken al uitgebreid en zaterdag werd de jubileumaand afgesloten. Omdat oktober landelijk tevens de Maand van de Geschiedenis was werd aandacht gegeven aan diverse historische activiteiten.
 
Rondleidingen
Kenners van de tuinbouw in hart en nieren. Daar kan de tuin over beschikken omdat al vele jaren een keur van vrijwilligers zich inzet voor De Tuin. Ook zaterdag liepen weer veel oud-kwekers en exporteurs rond en deelden graag hun kennis met de bezoekers. Zo trokken de rondleidingen ook
veel belangstelling. Dat een veiling op de historische banken in de veilingzaal niet ontbrak lag voor de hand en de bekende en trouwe veilingmeester Coos Buis wist met zijn gedegen en geestige teksten de goed gevulde zaal weer mee te krijgen.
 
Veel bezoekers dus, maar vooral oude bekenden. Zowel bij de stichting Oud Aalsmeer als ook bij De Historische Tuin zijn nieuwe leden uiteraard van harte welkom!
 
Gratis pompoensoep
De stand met stamboomboeken en andere geschiedkundige werken was in goede en deskundige handen van Karin Eveleens en Hans Alderden en er werd aardig verkocht. De gratis, van eigen tuinproducten vervaardigde pompoensoep vond volop aftrek. Dit gold ook voor de jams en chutneys van de plaatselijke imker Van der Meer.
 
Succes van een plantendokter is sowieso altijd verzekerd (“Moet ik mijn Dipladenia al snoeien en waarom ging mijn Buxus dood?”) en de altijd opgewekte praatgrage beroemde Theo Rekelhof kon op de van hem bekende wijze met hartstocht vertellen over het palingroken, het verantwoorde vissen en de visstand op onze eigen Poel.
 
Over de geschiedenis van de tuin wist Dirk Jongkind, sinds kort voorzitter van de stichting Oud Aalsmeer, genoeg te vertellen, zodat het een dagje werd 'ter leering ende vermaeck', om zo met een passend ouderwets gezegde deze geslaagde dag samen te vatten.
 
Tekst: Leni Paul, foto stichting Oud Aalsmeer
 
(advertentie)
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel