Donderdag weer in de rij voor kaartjes nostalgische films

De dinsdag van Feestweek Aalsmeer staat ook dit jaar weer in het teken van het Nostalgisch Filmfestival. Al weer voor de achtste keer, organiseert en presenteert Dick Piet op 10 september in de feesttent op het Praamplein, zowel ’s middags als ’s avonds, een programma waar de nostalgie vanaf druipt. Donderdagavond start de voorverkoop van toegangskaarten. Zoals gebruikelijk wordt aangeraden er vroeg bij te zijn. Met name de avondkaarten zijn altijd snel uitverkocht.

Nieuw dit jaar is, dat de 20 tot 90 jaar oude films van Aalsmeer van weleer, vertoond worden op grote LED-schermen. De ‘beleving’ van de beelden, wordt hiermee aanzienlijk vergroot.

Jaren ’50 in kleur 
Een buitengewoon sfeervolle film, is ‘Kleurrijk Aalsmeer in de jaren '50 en '60’. Hierin toont Aalsmeer zich nog als een bloeiend ‘bloemendorp’. Hiervoor is gebruik gemaakt van de mooiste opnamen uit verschillende films uit die tijd. Onder meer van de Uiterweg, inclusief de momenteel veel besproken Aardbeienbrug, die toen nog volop werd bediend. Maar ook het Molenpad en omgeving; het pontje van Klaas Maarse bij de Kanaalstraat; de kwekerij van Pieter Buis en zoon Kees op de Buurt; baggerwerkzaamheden bij De Blauwe Beugel; de kwekerij van Wed. P. Eveleens en nog veel meer.

De film ‘Het veranderend gezicht van Aalsmeer’, toont de metamorfose die Aalsmeer de afgelopen ruim 30 jaar heeft ondergaan. Opnamen uit midden jaren '80, gemaakt in alle hoeken van Aalsmeer en gedeeltelijk Kudelstaart, worden af en toe afgewisseld met hedendaagse beelden om de verschillen tussen toen en nu te laten zien. 

Vrolijke noot
Kudelstaarters’ Wim Kan en Corry Vonk zorgen voor een vrolijke noot in een bijzondere film, met daarin onder meer beelden van de uitreiking van de Ridderorde aan Kan in Het Oude Raadhuis in de Dorpsstraat. Corry kreeg van burgemeester Loggers slechts een boeketje rozen, dit geheel tegen het zere been van haar echtgenoot. In de film vertelt Wim Kan wat hij van dit ‘afgrijselijk soort huldiging met dat onding’ vond.

Verder staan een aantal korte films op het programma, zoals van het pontje bij Rijsenhout in 1992, de verbreding van de Provinciale weg in 1972, de opening van Showbizzcity in 1997 en een reportage uit 1981 over de reconstructie van de glastuinbouw in Aalsmeer, met opnamen op de kwekerij van Piet Tulp aan de Hornweg.

Was- en kookles 
Een film met een hoog nostalgiegehalte, is ongetwijfeld die uit 1984 van nijverheidschool ‘De Poort’ en mavo ‘De Wiekslag’ in de Gerberastraat. Vooral de opnamen van de kook-, naai- en waslessen. Begin jaren '90 viel voor beide christelijke scholen het doek. 

Waar de nostalgie eveneens vanaf druipt, is de film van de in 1989 opgeheven winkel van Jan Hoogendoorn in de Zijdstraat. Beelden van zowel de afdeling luxe huishoudelijke artikelen als van de afdeling curiosa en antiek. De film start met opnamen van de in 1930 geopende winkel, zoals die aanvankelijk nog door moeder Arentje Hoogendoorn werd gerund. Ook is achter de winkel de sloot tussen Zijdstraat en Marktstraat te zien, die halverwege de jaren '50 werd gedempt. 

Unieke beelden bevrijding
In het kader van de viering van 75 jaar Bevrijding, past de film (van Jan Hoogendoorn) met nooit eerder vertoonde beelden van wat zich rond 5 mei 1945 in Aalsmeer heeft afgepeeld. Onder meer van de Canadese bevrijders die met legerwagens ons dorp binnenrijden. 

Voorts van het uitdelen van bevrijdingskranten in de Zijdstraat. Overal in Dorp wordt uitbundig gevlagd. Ook in Oost, waar we tevens opnamen zien van pastoor Heyligers, zijn vrouw en dochtertje Monica, die afscheid namen van een in de Oud-Katholieke kerk ondergedoken gezeten meisje. 

Ontroerende beelden zijn die van de feestelijke bijeenkomst bij het oude raadhuisje in de Dorpsstraat, met onder meer waarnemend-burgemeester Piet van der Meer en verzetsstrijders Braber en Borgman. Aangevuld met al eens eerder vertoonde opnamen van de bevrijding van Canadezen in het klooster en festiviteiten in Oost en op het voormalige VVA-terrein in de Sportlaan.

Ziekenvervoer per praam
Een ‘klassieker’ op het programma is die van het Witte Kruis. De gerestaureerde en opnieuw gemonteerde film uit de jaren '30, toont het Badhuis in het Witte Kruisgebouw op de hoek Ophelialaan-Hortensialaan. Maar ook de verstrekking van ijs en beddengoed, het consultatiebureau voor zuigelingen en kleuters, de moedercursus, ‘thuiszorg’ van de wijkzuster, een Emmabloemcollecte ter bestrijding van tuberculose en ziekentransport van Maarse & Kroon per praam door de Buurtsloot.

De nostalgische filmvoorstelling start traditiegetrouw met het Oud Aalsmeer-lied van Klaas Tas en eindigt met ‘Het Dorp Aalsmeer’, beide films opnieuw door Dick Piet in een nieuw jasje gestoken met allerlei filmopnamen van Aalsmeer van weleer. 

Donderdag 15 en vrijdag 16 augustus start de kaartverkoop. Het Boekhuis in de Zijdstraat is hiervoor speciaal geopend tussen 19:00 en 20:00 uur. Voor zowel de middag- als de avondvoorstelling bedraagt de toegangsprijs 7,50 euro, inclusief koffie of thee. Vanaf zaterdag 17 augustus zijn kaarten, indien nog voorradig, verkrijgbaar tijdens de normale openingstijden. 

Foto's vanaf boven: Onderhoud in de lerarenkamer van mavo De Wiekslag met directeur Joop Dop, adjunct Ad Romeijn en wiskundeleraar Jaap Hoekstra. De Aardbeienbrug in ‘Kleurrijk Aalsmeer in de jaren ‘50-’60’. Burgemeester Loggers speldt Wim Kan in 1961 een ‘lintje’ op. De winkel van Hoogendoorn in 1989, Aaltje en Aagje maarse op hun dahliakwekerij (1939). Collectante houdt chauffeur Van Gend & Loos haalt op de Stommeerweg (jaren ’30). 
 
Tekst Dick Piet
 
(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel