Gladheidsbestrijders strooien met BIO-zout

Hoewel het nog steeds zomers weer is, zijn bij Meerlanden de voorbereidingen voor het gladheidseizoen in volle gang. Afgelopen zaterdag vond de jaarlijkse vlootschouw van het materieel voor de gladheidbestrijding plaats op het terrein van Meerlanden in Rijsenhout. Chauffeurs en coördinatoren controleerden het materieel op een goede werking en reden ter controle de verschillende strooiroutes. Extra aandacht is er voor het milieu.

In de komende weken worden zo’n 25 permanente zoutkisten in Aalsmeer bijgevuld en de voorraden strooizout en pekelwater aangevuld. Meerlanden bestrijdt de gladheid in acht gemeenten: Aalsmeer, Bloemendaal, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemstede, Hillegom, Noordwijkerhout en Lisse.

Oog voor milieu
Ook in het bestrijden van gladheid is Meerlanden samen met de opdrachtgevende gemeenten voortdurend op zoek naar innovatieve manieren die minder impact op het milieu hebben. Een deel van het materieel rijdt op groengas, opgewekt uit GFT. Daarnaast bestrijdt Meerlanden de gladheid met de natzoutmethode en sproeit in Haarlemmermeer de fietspaden met pekelwater. Bij de natzoutmethode wordt het zout gemengd met pekelwater en op de wegen verspreid. Naast een betere werking is hierbij minder zout nodig. Het water voor deze methode haalt Meerlanden uit het eigen composteringsproces van GFT. Dit jaar wordt er onder meer in Aalsmeer, gestrooid met BIO-Zout.

Samenwerking
Ieder jaar voert Meerlanden voorafgaand aan het gladheidseizoen een technische controle uit op de 55 weg- en fietspadstrooiers. Vervolgens rijden alle chauffeurs hun strooiroute om te controleren of deze geen obstakels kent die de gladheidbestrijding kunnen belemmeren. In overleg met de coördinatoren en gemeenten worden deze routes vervolgens eventueel aangepast en vastgesteld. Meerlanden werkt in de gladheidbestrijding samen met Heemskerk en onderaannemers PC van der Wiel, Vrijbloed Transport, Roodenburgh en De Jong Transport. Daarnaast worden medewerkers van De Waterwolf en AM Match ingezet bij het handmatig strooien op bijvoorbeeld bruggen. Bij extreem winterweer kan Meerlanden tenslotte een beroep doen op extra veeg- en borstelmachines van de Meerboeren.

Grootste areaal van Nederland
Vanuit Rijsenhout, Heemstede, Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout coördineert Meerlanden met een team van zo’n 80 mensen de gladheidbestrijding voor acht gemeenten en voert de werkzaamheden ook uit. Dit werk doet het team naast hun reguliere baan. Meerlanden bedient het grootste areaal aan gemeentelijke wegen van Nederland.

Foto Meerlanden

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel