Ik wil geen karikatuur van mijzelf worden

Eerder deze week kondigde Joke Wegman-Timmer haar afscheid aan bij Radio Aalsmeer. De presentatrice die 23 jaar geleden bij de lokale omroep begon, vindt het mooi geweest. Dochter Mariëlle Wegman grijpt de gelegenheid aan haar moeder op te zoeken en terug te blikken op bijna een kwarteeuw radio. 

We treffen Joke temidden van een compleet archief aan fotomateriaal en krantenknipsels. In al die jaren dat ze verbonden was aan de zender, heeft ze geen knipsel gemist. 

We vragen Joke naar het waarom van haar vertrek, zij zou dit immers nog jaren kunnen blijven doen. "Toen ik bij de radio kwam in 1995, was ik 52 jaar oud. Ik vond, en vind het nog steeds, heel erg leuk om te doen. Op een gegeven moment nam ik mij echter voor dat wanneer ik 75 jaar word, ik ermee zou stoppen. Ik wil geen karikatuur van mezelf worden. Aanstaande januari vier ik mijn 75ste verjaardag, dus vond ik het nu een mooi moment om ermee op te houden."

Weteringstraat leukste tijd
Joke maakte haar programma's vanuit alle vier de onderkomens die Radio Aalsmeer heeft gekend. Weteringstraat, Dorpstraat, Baccarastraat en de laatste jaren vanuit Studio's Aalsmeer. De leukste tijd maakte Joke mee in de studio aan de Weteringstraat, aan de achterzijde van het complex van Joop van de Ende. "Regelmatig ging ik 's avonds nog even naar de studio, ook als ik er eigenlijk niets te zoeken had. Vooral op de donderdag was het er gezellig. Jan Peterse hobbelde dan vaak even naar het gemeentehuis om de raadsvergadering bij te wonen. Als hij daarvan terugkeerde, praatte hij de luisteraars bij. Ondenkbaar tegenwoordig, met de huidige techniek."
 
Cultuurminnend hart
Op de vraag wat haar favoriete programma was, waar zij zelf aan meewerkte, volgt de volgende stortvloed aan woorden. "Eigenlijk vond ik alle programma's leuk. Heb er altijd veel plezier aan beleefd, ook aan de samenwerkingen met diverse andere programmamakers. Maar mijn cultuurminnende hart had achteraf wel de voorkeur voor het programma Cultureel Magazine. Een paar weken per jaar schoof ik de kunst en cultuur aan de kant en maakte ik graag plaats voor de heren van SPIE van de Pramenrace. Enorm gelachen heb ik met Joost de Vries, Wim Tas en Arnaud Brouwer. Zij namen het uurtje compleet over, maar het is het altijd meer dan waard geweest!"
 
Andere hoogtepunten die Joke noemt zijn onder meer het meewerken aan Aalsmeer Vereeuwigd, het binnenhalen van reclames, de uitreikingen van de Jan Goulooze trofee en uiteraard ook het plaats mogen nemen in de juryboot van de Pramenrace.
 
Sociale media
Joke heeft vele mensen zien komen en gaan. Oudgedienden en eendagsvliegen, en alles daartussen. Hoewel Joke het radiomaken nog steeds heel erg leuk vindt, is de charme van vroeger weg. Mensen komen voor hun programma naar de studio en gaan daarna weer weg. Er is weinig onderling contact meer. Ja, via sociale media, maar daar blijft het meestal wel bij.
 
Wat gaat er met 'jouw' uurtje gebeuren? "Geen idee. Ik wacht het af. Ik ga er in elk geval wel naar luisteren, zolang het bij mijn smaak aansluit. En zo niet, dan niet. Er zit een knop op de radio."
 
Heb je nog een boodschap voor je luisteraars? "Ja, dezelfde als waarmee ik mijn programma 'W. op Zondag' altijd afsluit: Heb het goed met elkaar en tot volgende week." Die volgende week zal er niet meer van komen. Joke haar laatste uitzending vindt vandaag plaats tussen 11.00 en 12.00 uur.
 
Lees hier het interview terug wat Anna-Maria Mantel drie jaar geleden met Joke Wegman had.
 
Foto's: boven de tekst: Joke bladert door haar Radio Aalsmeer-archief; inzetfoto: Joke met Joost de Vries, Arnoud Brouwer en Wim Tas tijdens het twintigjarige radiojubileum van Joke. Tekst en foto's Mariëlle Wegman
 
(advertentie)
 

 

 

1 Reactie

 • Betty Kooij :

  Joke bedankt voor je vele werk voor Radio Aalsmeer.
  Ik vond het altijd gezellig om te komen op zaterdag toen
  je dat programma nog deed.
  Ik wens je het allerbeste toe!

  Groetjes van Betty

Add a Comment