‘Jonge helden’ lintjes voor jeugdige mantelzorgers

Vorige week was het de Week van de Mantelzorg, waarbij honderden mantelzorgers uit de regio deel konden nemen aan een speciaal voor hen georganiseerde activiteit. De gemeente Aalsmeer stond stil bij jonge mantelzorgers, want ook zij zijn van onschatbare waarde en verdienen waardering.

Wethouder Jeugd, Gertjan van der Hoeven, reikte een ‘jonge helden’ lintje uit aan jonge mantelzorgers Lotte Zethof (14 jaar) en Ester de Schrijver (18 jaar). Zij stonden symbool voor al die jonge mantelzorgers. Ze kregen het jongerenlintje in Roy’s Magic Theater waar mantelzorgers werden verwend met een show en een high tea. Roy en Justin Huiskens mochten vorig jaar dit lintje in ontvangst nemen.                          

Persoonlijke waardering
Het lintje is een persoonlijke waardering voor een jongere tussen de 12 en 23 jaar die bijzondere activiteiten heeft ontplooid. Door de uitreiking van de lintjes aan Lotte en Ester wil de gemeente aandacht vragen voor de bijzondere inzet van alle jonge mantelzorgers in Aalsmeer. Uit onderzoek blijkt namelijk dat één op de vijf jongeren mantelzorger is. De organisatie Mantelzorg & Meer ondersteunt de Aalsmeerse mantelzorgers.

Wethouder Gertjan van der Hoeven: ‘Sinds 2014 hebben we in Aalsmeer een Kinderburgemeester en Jonge Heldenlintjes. Met Ester en Lotte hadden we ons geen betere Jonge Helden kunnen wensen. Zij zijn hun hele leven al gewend om voor hun zus respectievelijk broer te zorgen en rekening te houden met hun zwakke gezondheid. Zij zijn door de jaren heen een grote steun voor hun ouders geweest, door het overnemen van taken en door hun speciale band en rol ten opzichte van hun zus en broer.”

Heel normaal
De oorkonde, medaille en bon voor een dagje uit werd door de wethouder uitgereikt aan Karin de Schrijver, de moeder van Ester, omdat Ester in het buitenland verblijft. Voor moeder Karin (en Ester) was deze uitreiking extra emotioneel omdat zus Lisa enkele maanden geleden is overleden. Na enige bedenktijd vonden zij het beiden toch waardevol om als blijk van erkenning en waardering het lintje in ontvangst te nemen.

Karin de Schrijver: ”Ester is een grote steun geweest voor Lisa en ook voor ons. Ze moest door de jaren heen altijd rekening houden met de zwaar verminderde weerstand van haar zus met wat we wel en niet konden doen. Uitjes die voor andere gezinnen als heel normaal worden ervaren konden wij niet doen. Ester heeft het huishouden overgenomen toen haar zus maandenlang in het ziekenhuis lag (naast haar VWO ) en ja ze hadden ook weer grote lol als ze haar zus extra mooi kon opmaken na zware kuren maar altijd was het rekening houdend mèt, en dat is een opgave waar je mee opgroeit en waar je niet zelf voor kiest.”

Lotte Zethof, VWO-scholiere aan het Alkwin Kollege, kreeg het lintje omdat zij samen met haar ouders voor 'grote kleine' broer Rick zorgt. Rick is geboren met Downsyndroom en een kwetsbare gezondheid. Lotte past zo af en toe op haar broer en doet graag spelletjes met hem. Toen ze nog op dezelfde basisschool zaten hield Lotte ook daar een oogje in het zeil. Zij is Rick’s grote steun en toeverlaat, maar vindt het heel normaal dat ze iets extra’s doet voor haar broer. Daarnaast doet Lotte vrijwilligerswerk; zoals helpen bij DownTown Ophelia. Bij Atletiek Vereniging Aalsmeer is Lotte niet alleen zelf actief, maar geeft zij ook atletiektrainingen aan jonge kinderen.

Foto: Lotte Zethof (links) en Karin de Schrijver (moeder van Ester) ontvangen het jongerenlintje van wethouder Gertjan van der Hoeven (foto gemeente)

(advertentie)

Geen reacties

Add a Comment