Kerstdiner Aalsmeer Over Hoop bracht mensen samen

Net als vorig jaar werd het opnieuw een kerstdiner uit een Amerikaanse film. Aan grote chique gedekte tafels beleefden afgelopen maandag 130 mensen een heerlijk avondje in restaurant Downtown van Studio’s Aalsmeer. Mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken waaronder vluchtelingen, klanten van de Voedselbank en eenzamen. Allemaal op uitnodiging van Aalsmeer Over Hoop (AOH), een samenwerkingsverband van zes plaatselijke kerken. Geholpen door plaatselijke ondernemers, gemeente en particulieren die allemaal op eigen wijze een steentje bij hebben gedragen.
 
Volgens Gert Bor, voorzitter van AOH, was het net als vorig jaar een zeer gemêleerd gezelschap dat vanaf vijf uur ’s middags Downtown binnen druppelde. “Mensen uit Rusland, Iran, Somalië, Syrië, Marokko, Turkije, Polen en Nederland. Sommige kwamen alleen, anderen met hun complete gezin. De jongste gast was negen maanden, de oudste rond de tachtig. Bijna niemand kende elkaar maar ze schoven bij elkaar aan tafel en na een schuchter begin werd het steeds gezelliger en was iedereen snel enthousiast.”
 
Wonderlijke wijze
Alle 130 stoelen waren uiteindelijk allemaal gevuld. Hoewel het daar aanvankelijk niet naar uit zag.
Bor: “We hadden op het laatst nog vier plaatsen over omdat er toch enkele afmeldingen waren maar die werden op wonderlijke wijze opgevuld. Een Syrisch gezin van vier personen stond op het laatste moment voor de deur. Ze hadden zich niet aangemeld maar konden toch aanschuiven. Dat was mooi opgelost.”
 
Snoekbaars uit de Westeinder
Het restaurant was rijkelijk aangekleed met her en der kerstversiering, verse bloemen en kandelaars op de tafels, en pianist Bertus Buijs die voor sfeervolle achtergrondmuziek zorgde. De gasten kregen na de hartelijke ontvangst een viergangenmenu voorgeschoteld wat in een sterrenrestaurant niet zou misstaan. Het voorgerecht met groene asperges en garnalen en een tussengang met een winters crèmesoepje werden kundig uitgeserveerd door het horecapersoneel van de Studio’s. Voor het hoofdgerecht mochten de gasten opscheppen bij het buffet. Daar vonden zij onder meer een goulash van hertenvlees, snoekbaars uit de Westeinder en diverse garnituren. Er was meer dan genoeg en het smaakte iedereen uitstekend. Ook het dessert bestaande uit een trio van luchtige mousse en de koffie tot besluit ging er prima in.
 
Supermarkt in Kudelstaart
Hoewel de smakelijke maaltijd natuurlijk een heerlijke traktatie was, zat de meerwaarde van het feest hem in het samenbrengen van mensen. Dat aspect kreeg nog een extra zetje dankzij een schatkist waarin de aanwezigen zowel een wens als een aanbod mochten doen. Daar werd goed gebruik van gemaakt.
 
Enkele opvallende wensen die er aan het einde van de avond werden uitgevist: een goedkope supermarkt in Kudelstaart, een fiets voor de moeder van een van de aanwezige kinderen en een wasdroger omdat nu de woonkamer elke dag vol hangt met wasgoed. Een jongen had een heel eenvoudig aanbod opgeschreven: ‘Ik wil wel iemand helpen’. Na de inventarisatie wordt gekeken wat er mee gedaan kan worden. De ene wens is daarbij wellicht eenvoudiger en sneller te realiseren (fiets) dan de ander (supermarkt).
 
In goede aarde
Een andere suggestie die vanuit de aanwezigen zelf kwam, was of er niet ergens op een willekeurig moment in het jaar nog een dergelijke samenkomst georganiseerd kan worden. “Daar gaat de commissie over nadenken,” aldus voorzitter Bor.
 
De gasten werden tussen de gangen door vermaakt met een toneelvoorstelling waarbij het kerstverhaal werd uitgebeeld. Ook dat viel in goede aarde. Met name de kinderen stonden met hun neus bovenop baby’tje Jezus. Tot besluit was er de taxidienst van het CDA die de mensen weer netjes thuis afleverde.

Tekst en foto's Arjen Vos

(advertentie)

Geen reacties

Add a Comment