Kinderen worden stil bij beelden en verhalen over oorlog

Opnieuw werd volgens een jarenlange traditie stilgestaan bij het oorlogsmonument in de gevel van het gemeentehuis. Als een prelude voor de officiele dodenherdenking op zondag 4 mei. De groepen 8 van De Brug en De Zuidooster waren dit jaar aan de beurt om het monument te adopteren. Ze werden gisteren uitgenodigd in de raadskelder van het gemeentehuis voor een lesje vaderlandse en plaatselijke geschiedenis van burgemeester Vonk.

Elf namen van mensen staan er op de gevelsteen te lezen. Elf Aalsmeerders die de Tweede Wereldoorlog niet overleefden. De burgemeester stond stil bij deze namen en vertelde wat de oorlog voor de gemeente betekend heeft. Het ging over Duitse soldaten die hier gelegerd waren voor de verdediging van Schiphol, over Canadese krijgsgevangenen in het Karmelklooster, over blindgangers en rake bommen die in het dorp vielen in plaats van op de luchthaven. En over een NSB-burgemeester die dik bevriend was met de bezetters.
 
Bijzondere filmbeelden
De verhalen maakten indruk op de kinderen. Zoals het ieder jaar op deze oudste groepen van de basisschool indruk maakt. Bijzonder was het filmpje dat getoond werd over de bevrijding van Aalsmeer. Dit 15 minuten durende zwart-wit filmpje laat blije mensen zien in de straten van Aalsmeer en Amerikaanse bommenwerpers boven de Karmelkerk waar de krijgsgevangenen vrolijk uit de ramen zwaaien.
 
Afgesloten
De kinderen van De Brug hadden ook een filmpje gemaakt. Hierin werd verbeeld hoe het moet zijn om onder te duiken. De Zuidooster had een fraaie powerpointpresentatie over de oorlog vervaardigd. De bijeenkomst werd binnen afgesloten met het voordragen van enkele gedichten die de kinderen gemaakt hadden en die gebundeld zijn in een boekje.
Witte anjers
Buiten bij het monument werden na een minuut van stilte voor de gevallenen, door alle kinderen witte anjers in de twee letters ‘V’ gestoken. Vrijheid en vrede. ‘Vrijheid geef je door’, luidt het thema van de jaarlijkse herdenking. En dat is precies wat hier deze ochtend gebeurde.
 
Foto's: (boven) burgemeester Vonk vertelt de kinderen over de omgekomen Aalsmeerders, (onder) kinderen van De Zuidooster zijn blij met hun vrijheid. (foto's Arjen Vos)   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel