Lastige negende editie Groot Aalsmeers Dictee

Het 'przewalskipaard' of 'dedaigneuze' kwamen er niet aan te pas, maar desalniettemin was de negende editie van het Groot Aalsmeers Dictee een flinke dobber voor de aanwezige taalliefhebbers en -puristen. Het dictee, dat de titel 'De bruine slip' meekreeg, was geschreven door Annemarie Braakman-Ven en werd voorgedragen door notaris Geert Labordus.

Met de titel van het dictee kon je allerlei kanten op. Ondanks het gegeven dat het woord 'feces' in de eerste zin al naar voren kwam, vormde de judosport de rode draad van het stuk. Daarbij mag opgemerkt worden dat enige kennis van Oosterse vecht- en verdedigingssporten en bijbehorende termen, het gemiddelde aantal fouten behoorlijk had kunnen reduceren.

Hoog niveau
Dat het echt zweten was afgelopen vrijdag in Het Wapen van Aalsmeer, bleek wel uit de vergelijking van het 'Groot Aalsmeers Dictee' met het in 2017 ter ziele gegane 'Groot Dictee der Nederlandse Taal'. Het Aalsmeerse dictee legt de lat zeer hoog en had dit jaar een moeilijkheidsfactor van keer twee ten opzichte van het landelijke evenement. Bij de specialisten, in totaal met elf deelnemers van de partij, was sprake van maar liefst gemiddeld zeventien fouten.
 
Na het dictee trok de nakijkploeg zich terug in de krochten van 'Het Wapen' en konden de deelnemers zich tegoed doen aan het uitstekend verzorgde Mexicaans buffet. Even ontspannen na de flinke inspanning.
 
Fanatiek tot op het bot
Na het buffet was het al snel tijd om het dictee met elkaar door te nemen. Veel discussie kwam er uit de hoek van de specialisten. Geen fout waar niet over gediscussieerd moest worden. Zo was er het woord 'successtory'. Of was het toch 'success-story' of wellicht 'successstory'? De specialisten namen niet zomaar genoegen met uitslag en uitleg. Fanatiek tot op het bot, zo bleek. Niet verrassend, wanneer je nagaat dat de specialisten op maandelijkse basis bij elkaar komen voor een huiskamerdictee.
 
En dan hadden we ook nog een shoot-out. Vorig jaar vond een lange shoot-out plaats tussen twee specialisten. Dit jaar was dit toetje voor de best scorende teams. De strijd tussen team Philippa en team 3G's werd beslecht door de laatste. Met dank aan het woord 'kantjil' en een zeer recent bezoek aan Artis gingen de 3G's er met de eerste prijs voor teams vandoor.
 
Uitslagen
Specialisten:
1. Herman Killens 3 fout
2. Rein Leentfaar 6 fout
3. Jacques Bettelheim 13 fout
 
Liefhebbers:
1. Jolijn Philippa 17 fout
2/3. Koen Beentjes en Anne-Marie Gruter, 18 fout
 
Teams:
1. Team 3G's (Anne-Marie Gruter, Tamara Dekker, Jikkemine Garnier), totaal 62 fout, winnaar na shoot-out
2. Team Philippa (Berry, Ellen en Jolijn Philippa), totaal 62 fout
3. Team Tweede Keus (Joost en Miekje Hoffscholte, Hermen de Graaf), totaal 80 fout
 

Tekst: Mariëlle Wegman

Foto's: (vanaf voorpagina) deelnemers kunnen aan de bak, de gelukkige prijswinnaars, de shoot-out tussen Berry Philippa en Anne-Marie Gruter, Team AalsmeerVandaag viel buiten de prijzen maar beleefde een amusante avond. Meer foto's in de gallery onder de advertentie van Annemieke's Kramerie. Foto's Arjen Vos en Truus Oudendijk.

 

(advertentie)

 
 
 
 
 
 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel