‘Neem laaggeletterde mee naar taalmiddag’

Komt een man bij de apotheker. Hij vraagt verschillende keren hoe hij de medicijnen in moet nemen, kijkt de apotheker doordringend aan en laat elke gesproken zin goed tot zich doordringen. Een moeder wordt door de juf gevraagd even een formulier voor haar kind in te vullen. Ze zegt geen tijd te hebben en het thuis wel te zullen doen. Volgens Frans Huissen en Jan van Veen zijn dit klassieke voorbeelden waarmee taalachterstand gecamoufleerd wordt. Komende vrijdagmiddag vindt er onder de naam ‘Alles Is Taal’ een mini-symposium plaats in De Oude Veiling,
 
Mensen die niet of nauwelijks kunnen lezen of schrijven zijn volgens de organisatoren van de bijeenkomst ‘Alles Is Taal’ vaak kampioenen in het verbloemen van hun beperking. “Ze zijn er wel, maar je herkent ze niet,” zegt Huissen, directeur van vrijwilligerscentrale Amstelland, “de statistieken wijzen uit dat tien procent van de mensen laag geletterd is. Dat zijn er veel en de vraag is: hoe vind je ze? Daarom leek het ons een goed idee een bijeenkomst te organiseren voor mensen die er in hun omgeving mee te maken hebben.”
 
Hoop gevestigd
Het lastige is echter dat mensen die niet kunnen lezen, niet bereikt worden met de aankondiging op AalsmeerVandaag, in kranten of op posters. Daar moet iets anders op gevonden worden en dus vestigt de organisatie de hoop op de ‘tweede ring’. Werkgevers, familieleden, buren, artsen, kortom iedereen die vermoedt een laaggeletterde te kennen, wordt gevraagd deze op het symposium te attenderen en er het liefst samen heen te gaan. 
 
Onderschat probleem
Volgens Jan van Veen, coördinator van het wekelijks op dinsdag in de bibliotheek georganiseerde Taalcafé, is taalarmoede een ernstig onderschat probleem. Als oud-schoolhoofd kon hij zich aanvankelijk ook niet voorstellen dat het probleem zoveel mensen betreft. “Er moeten in Aalsmeer en Kudelstaart zeker duizend mensen zijn die grote problemen hebben met lezen en schrijven. En ze wonen bij jou en mij in de buurt. Ik heb het in mijn schooltijd meegemaakt dat er ouders waren die blij waren dat hun kind leerde lezen. Eindelijk hadden ze nu iemand in huis die de ondertiteling op TV voor kon lezen.”
 
Over kinderen van buitenlandse afkomst die hier opgroeien en onderwijs krijgen, maakt Van Veen zich minder zorgen dan over hun ouders. Die dreigen in een isolement terecht te komen als de kinderen ouder worden. “Wat er gebeurt is dat de kinderen onderling steeds meer Nederlands gaan praten en de ouders ze niet meer verstaan. Het is dus zaak dat ook die ouders Nederlands gaan leren. In woord en schrift.”
 
Taalbeheersing op werkvloer
Zowel Huissen als Van Veen zijn daarom blij met iedere bezoeker in het Taalcafé en straks op de ‘Alles Is Taalmiddag’. Met name als er ondernemers zijn die hun medewerkers stimuleren erheen te gaan. Die voorbeelden zijn er gelukkig, weet Huissen. “De firma Loogman ziet het belang in van goede taalbeheersing op de werkvloer en geeft personeelsleden die dat nodig hebben tijd en gelegenheid om naar het Taalcafé te gaan.” 
 
“Vooral schaamte weerhoudt de mensen om aan de bel te trekken en hun probleem kenbaar te maken,” weet Van Veen, “daarom is het zo mooi dat voormalig laaggeletterde Ab Spoor (foto hierboven) vrijdag door Frans Huissen wordt geïnterviewd. Hij zal vertellen hoe hij zijn schaamte overwon en wat het hem heeft opgeleverd dat hij op gevorderde leeftijd heeft leren lezen en schrijven.”
 
‘Meet en greet’ met Mano Bouzamour
Ook schrijver Mano Bouzamour zal ondervraagd worden. In zijn boek ‘De Belofte van Pisa’ beschrijft de bestsellerauteur hoe hij zijn ouders om de tuin kon leiden toen hij was blijven zitten. Ze begrepen niets van zijn rapport en telden kennelijk ook niet de jaren dat Bouzamour op het Hervormd Lyceum Zuid in Amsterdam zat. De gevierde schrijver van Marokkaanse afkomst zal vrijdag ongetwijfeld met meer voorbeelden komen waarmee hij het belang van taalbeheersing onderstreept.
 
Bouzamour is voor veel middelbare scholieren een inspirerend voorbeeld. Na de talkshow is er tijdens een ‘meet en greet’ volop gelegenheid om met hem in gesprek te gaan of selfies te maken. 
 
De bijeenkomst wordt georganiseerd door Taalhuis Amstelland, St. Lezen en Schrijven, Wereldbuur, Bibliotheek Amstelland en Vrijwilligerscentrale Amstelland en is gratis bij te wonen. Aanmelden is aan te raden. Klik daarvoor op onderstaande advertentie.
 
Tekst Arjen Vos
 
Foto's: Jan van Veen bij het Taalcafé in de bibliotheek, Frans Huissen, Ab Spoor (foto's Arjen Vos) en Mano Bouzamour (foto Rahi Rezvani)
 
(advertentie)
 
 

 

2 reacties

  1. Alle mensen die zich bezig houden met de taalbeheersing !!
    RESPECT !

  2. Jan: wat ben jij een doorzetter!!
    Heb heel veel respect!!
    Jan: zet zich in voor de mede mens !
    Een voorbeeld .
    Jouw vakmanschap breng je over naar de mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel