Ook Ziekenhuis Amstelland niet gezond

Aalsmeer heeft uiteraard geen hospitaal binnen de gemeentegrenzen, daar is het gewoonweg te klein voor. Aalsmeerders zijn over het algemeen aangewezen op het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp, het VU medisch centrum in Buitenveldert of Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen als het gaat om medische zorg die de huisarts niet kan bieden.

De recentelijke berichten in de landelijke media over onder andere het Slotervaartziekenhuis zijn zorgelijk. Patiënten stonden, letterlijk, binnen 24 uur op straat, evenals het personeel. Wat, als het Ziekenhuis Amstelland komt om te vallen? Dan zullen vele Aalsmeerders aangewezen zijn op de twee andere genoemde ziekenhuizen: het Spaarne en de VU. Is dat een ramp? In elk geval geen van nationale omvang, maar wachttijden zullen in elk geval langer worden. Dat dat bij bepaalde medische aandoeningen niet wenselijk is, zal geen overbodige opmerking zijn.

Kanshebber
Maar is er sprake van een dreigend faillissement en bijbehorende sluiting? Volgens de bestuurders van Ziekenhuis Amstelland niet. Maar, de redactie van AalsmeerVandaag stuitte op een demografisch kaartje van Nederland waarop Nederlandse ziekenhuizen staan aangegeven die in de één of andere nood verkeren. En wat blijkt, Ziekenhuis Amstelland staat op nummer 1 als kanshebber om 'om te vallen'.  
 
Royale vertrekpremies
Het ziekenhuis heeft tot nu toe verzuimd de jaarekening 2017 te presenteren, waardoor zij niet meegenomen kon worden in de financiële stresstest van accountantskantoor BDO. Daarbij komt dat het ziekenhuis al meerdere jaren in financiële nood verkeert. In 2015 leed het ziekenhuis 3 miljoen euro verlies, in 2016 kwam daar nog een verlies van 1,3 miljoen bij. De buitengewoon royale vertrekpremies van twee bestuurders in die periode, in totaal een bedrag van 680.000 euro, boden geen positieve bijdrage.

Na het vertrek van bestuurders Broertjes (financieel bestuurder) en Moors (bestuursvoorzitter) werd een beerput opengetrokken en kon opvolger Huijsmans aan de bak. Zo werden diverse samenwerkingsverbanden beëindigd en 'takken van sport' afgestoten, waaronder het ziekenhuislaboratorium. 'Fraai' detail: deze werd in 2016 verkocht aan twee aandeelhouders, namelijk MC IJsselmeerziekenhuizen Holding B.V. en Slotervaartziekenhuis B.V. Beiden in handen van zorggigant Loek Winter en de afgelopen weken volop in het nieuws.

Inmiddels heeft ook de lokale (lees: Amstelveense) CDA-fractie zorgen geuit over het uitblijven van de jaarrekening. Het ziekenhuis zelf treedt tot nog toe optimistisch naar buiten en zegt dat er hard wordt gewerkt aan de jaarrekening.

Afbeelding BDO

Tekst Mariëlle Wegman

(advertentie)

 

4 reacties

  1. Royale vertrekpremies wanneer komt er duidelijkheid er wordt in de volksmond niet goed begrepen wat nu blijkt dat er toch problemen ontstaan!! In de beleving van de mens op het financieel gebied. Wanneer komt er een begrijpende reactie vanuit de politiek en wordt het geloofwaardig begrepen!! En kom nou eens met een goed plan!!!

  2. Ik sluit me geheel bij mevr. Pecht aan. Zouden jullie dit ook geplaatst hebben als het Slotervaart niet was omgevallen?

  3. Beetje opruiend stuk dit. Er staat toch duidelijk dat ze bovenaan staan omdat ze geen jaarcijfers hebben gepubliceerd.. dat ze 2016 negatief afsluiten zegt hooguit iets als je het kunt afzetten tegenover de resultaten van ziekenhuizen van dezelfde omvang die wel een jaarrekening 2017 hebben gepubliceerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel