'Openbaar groen onderhouden samen met inwoners'

Aalsmeer moet groener worden. Daar wordt al tientallen jaren op gehamerd. De KMTP afdeling Groei & Bloei Aalsmeer en omstreken koos dan ook voor het programma bij het vieren van zijn 125-jarig bestaan het thema 'Inspiratiemiddag Groen in de Openbare Ruimte'. En inspirerend werd het, zo vonden de circa 80 aanwezigen afgelopen vrijdagmiddag in de door de oktoberzon flink verwarmde bovenzaal van De Oude Veiling.
 
Een airconditioning was kennelijk niet begroot bij de recente verbouwing. Tijdens het bijna drie uur durende middagprogramma viel het voor de veelal oudere aanwezigen dan ook niet mee om de scherpte te bewaren.
 
De plaatselijke afdeling van wat gemakshalve Groei&Bloei wordt genoemd, behoort landelijk tot een van de oudste afdelingen en zowel bestuurslid Berry Nijmeijer als Wim van Vliet (foto) spraken er hun vreugde over uit. Beiden beklemtoonden in hun openingswoord dat Groei&Bloei niet alleen meer bloemen in het dorp wil, maar dat men als vereniging bovendien dienstbaar wil zijn op groengebied. Gezien de animo voor onder meer de vele cursussen slaagt men daar al vele jaren in.
 
Entente Florale
Een gevarieerd aantal sprekers was voor deze middag uitgenodigd. De eerste inleider was voor de beroepsmensen in de zaal geen onbekende: Frank van Suchtelen (foto) van All Round Communications, jarenlang betrokken bij het Plantarium in Boskoop en de Entente Florale. Voor laatstgenoemde organisatie  werd twintig jaar geleden de basis gelegd. Zij zet zich internationaal in om de woon- en werkomgeving in een enigszins competitieve strijd te laten gloreren op groengebied.
 
Bloemenboot afgehouden
Opgewekt noemde Van Suchtelen de gemeente Amstelveen, onder meer op deze middag vertegenwoordigd door wethouder Ellemeier. Amstelveen deed enkele jaren geleden wel twee maal mee aan de Entente Florale. Aalsmeerders met een groen hart betreuren het tot op de dag van vandaag dat de gemeente Aalsmeer, voornamelijk om financiële reden, de (bloemen)boot op dit gebied  afhield.
 
Samenwerken in buitenruimte
Tijden veranderden en volgens Van Suchtelen, nauw betrokken bij de komende, in 2022 te houden Floriade in Almere moeten we het groen in gemeenten niet meer overlaten aan de gemeentelijke plantsoenendiensten maar samenwerken met de burger. Hij prees de betrokkenheid van de jubilerende vereniging Groei&Bloei die zich gezamenlijk met burgers in de loop der jaren inzet voor het creëren van initiatieven.
 
Bijvriendelijke tuinen
De volgende spreker was die middag Michelle de Roo (foto), landschapsontwerper, werkzaam bij het bekende vasteplantenbedrijf Griffioen in Wassenaar. Zij werkt dagelijks aan het GreenColourconcept waarbij het gebruik maken van kleuren in  de openbare ruimte uitgebreid werd besproken. In een klein college werden de aanwezigen overspoeld met kennis over de mogelijkheden over kleuren, bijen-en vlindervriendelijke tuinen en de vele keuzes en mogelijkheden die je, ook als amateur, worden geboden.
 
Juiste boom op juiste plaats
Aangekondigd Dendroloog en senior adviseur bomen en integrale projecten bij Cobra adviseur en eveneens betrokken bij Floriade 2022 was verhinderd. In Laura Knoop (foto) van hetzelfde bureau had hij een enthousiaste vervangster gevonden. Menigeen moet het soms even geduizeld hebben bij de vele mogelijkheden en onmogelijkheden bij het kiezen van de juiste boom op de juiste plaats, daarbij onder meer rekening houdend met het veranderende klimaat.
 
Naast jaloersmakende plaatjes van fleurige en kleurige bomen werden er die middag ook veel Latijnse namen van enge bomenziekten over ons uitgestrooid met het dringende advies om in een enthousiaste bui nooit planten mee te nemen uit zuid-europese vakantielanden in verband met ziekten. Het zou tot desastreuze omstandigheden voor enge ziekten in eigen tuin kunnen leiden. 
 
Nieuwe vlag
Hoofdbestuurslid KMTP/Groei&Bloei Dick Smit kwam langs voor de gebruikelijke felicitaties. Hij was al jong betrokken bij Aalsmeer (veiling, tuinbouwschool, werkzaam in Haarlemse bloemenwinkel van Dick Schuit). Hij prees de jubilerende club als 'bijzonder en eigentijds', inhakende op veranderende structuren. Hij noemde in dat verband bijvoorbeeld de eigentijdse cursussen betreffende moestuinen.
 
Zijn vriendelijke woorden gingen gepaard met het aanbieden van een fleurige vlag (op foto rechts naast Berry Nijmeijer). Welgemeende bezielende woorden tenslotte van wethouder Wilma Alink-Scheltema die verwees naar de vele activiteiten die Groei&Bloei jaarlijks ontplooit (Geraniummarkt, tuinenkeuring) en het belang van het wijzigen van stenen-en tegeltuinen in fraai groen. Ze beloofde de Aalsmeerders te overtuigen van het belang van een nog mooier Aalsmeer.
 
“We moeten Amstelveen, een paar keer tot groenste stad gekozen toch eens een keer evenaren. Er wordt dan ook nu vijfhonderdduizend euro extra geïnvesteerd in groen,” aldus Alink.
 
Tekst: Leni Paul, foto's Jaap Maars
 
(advertentie)
 

3 Reacties

 • h de Vries :

  Onderhouden openbaar groen samen met de inwoners.
  Niets nieuws onder de zon .Ik en een aantal andere bewoners aan het parallelweggetje aan de Aalsmeerderweg houden al jaren zelf de slootkant bij. Ook andere gebieden in Aalsmeer houden de mensen de boel netjes. Allemaal gratis en voor niets Gemeentegrond bijhouden. Zeker bij de Gemeente nog nooit opgevallen H de Vries

 • Ron hooyman :

  Als we ons nu bij amstelveen gaan voegen behoren wij direct tot de groenste stad van nederland. Ik ben nml bang dat onze eigen gemeenteraad het niet voor elkaar krijgt. Gemeente aalsmeer krijgt alleen een Greenpark gerealiseerd

 • dirk mantel :

  Ik hou al jaren het gemeenteperkje voor mijn huis bij. Als het van het onderhoud van de gemeente moet komen, was het niet om aan te zien. Nu is het vuilvrij en heb ik iets anders tussen de begroeiing gezet om het op te fleuren.

Add a Comment