PACT: wijkteams sleutel tot ‘betaalbare en menselijke’ zorg

PACT Aalsmeer kiest bij de algemene beschouwingen voor een alternatieve aanpak. Als enige van de vier fracties richt de plaatselijke combinatiepartij van PvdA, D66 en GroenLinks zich op één onderwerp, de zorg. Maar dat is volgens haar dan ook het belangrijkste onderwerp dat momenteel in Aalsmeer speelt.

“De allergrootste uitdaging voor 2014 is het goed oppakken van de nieuwe sociale taken die op de gemeente afkomen. Of beter: op de gemeenschap,” luidt de boodschap van PACT morgenavond. Dan vindt de beraadsvergadering plaats waarin de vier fracties hun visie op de Programmabegroting 2014 ontvouwen – het stuk van B&W met de grote en kleine gemeentelijke plannen voor Aalsmeer, inclusief kostenplaatje.

Mensenmens
De zich als progressief afficherende partij wil toe naar “een compleet andere aanpak” van de zorg. In elke wijk moeten wijkteams komen die dicht bij de bewoners staan en de vraag naar en het aanbod van zorg bij elkaar brengen. Spin in het web wordt de wijkondersteuner, die steun krijgt van specialisten en die zelf géén functionaris van de gemeente is.

“Het is één van ons. Een bekend gezicht. Een mensenmens, generalist, toegankelijk, geduldig. Iemand waar je altijd op kunt terugvallen. Die vragen beantwoordt en, met anderen, problemen direct oplost,” schetst PACT het profiel.

Wijkbewoners moeten voor de meest uiteenlopende vragen bij deze wijkondersteuner terecht kunnen. Wat voor vragen? Van vragen over wonen, welzijn, zorg en opvoeden tot vragen over daginvulling, inkomensondersteuning, werk zoeken, burenruzies en overlast. Het is “iemand die mensen samenbrengt, eigen initiatief ondersteunt en nabuurschap beloont”.

Zonder indicatiekantoor
Natuurlijk komt de wijkondersteuner er (lang) niet altijd zelf uit. “Dan schakelt die zelf de nodige specialisten in,” vindt PACT. Dat gebeurt “zonder indicatiekantoor”. Anders gezegd, niet te veel bureaucratisch gedoe, zoals nu meestal het geval is.

Of hij zelf iets aanpakt of het uit handen geeft, de wijkondersteuner “blijft er altijd bij betrokken” en zorgt ook voor de coördinatie. “Dan blijven kleine problemen klein en dure zorgvragen beperkt. En kunnen mensen áls ze hulp nodig hebben daar ook op rekenen.” Volgens PACT blijft het zorgsysteem zo “betaalbaar en menselijk”.

Hond uitlaten
Wat zijn taken van zo'n wijkondersteuner? In haar beschouwingen geeft de fractie enkele concrete voorbeelden. “Een oudere alleenstaande mevrouw helpen zoeken naar iemand die haar tuin onderhoudt, zodat zij daar kan blijven wonen. Zorgen dat iemand zijn hond uitgelaten wordt als hij met zijn been in het gips zit. Mensen ondersteunen bij het vinden van werk, of een andere woning of aanpassing van hun woning. Een opvoedcursus verzorgen voor ouders van een lastige puber. Een gezonde gezamenlijke maaltijd organiseren om mensen uit een isolement te houden.”

Eigen budget
PACT stelt vast dat “iedereen de mond vol heeft van zelfredzaamheid en verantwoordelijkheid teruggeven aan de burgers”. Maar vaak is het enige motief daarvoor bezuinigen, onder het motto: 'Sorry mensen, we krijgen te weinig geld voor te veel taken, dus doe het zelf maar weer!' Nuchtere conclusie: “Het is niet langer de gemeente die zorg draagt voor het welzijn van de inwoners.” 

Om als gemeente toch adequate zorg te kunnen bieden, komt PACT met het recept om in de wijken zelfredzaamheid zoveel mogelijk te stimuleren. En om wie echt hulp nodig heeft, die zorg te kunnen garanderen. Met de wijkteams kan er in de wijken iets moois ontstaan tussen de mensen. Geef die teams “een eigen budget en veel beslissingsruimte”.

Durf en vertrouwen
Zonder slag of stoot gaat het niet. “Daar is durf voor nodig. Durf om los te laten,” meent PACT. “En vertrouwen in de eigen kracht van mensen.” De progressieve partij ziet dat wijkteams in andere gemeenten al succesvol zijn. “Aalsmeer leent zich er perfect voor, omdat de gemeenschap hecht is.”

PACT was afgelopen vrijdag op werkbezoek in het nieuwe Kudelstaartse wijksteunpunt voor ouderen, Mijnsheerlyckheid. Fractieleden en kandidaat-raadsleden spraken er met de nieuwe bewoners en directeur Jan Dreschler van Zorgcentrum Aelsmeer (wijzend op de foto). “Met mooie comfortabele woningen, 24 uur per dag de beschikking over thuiszorg en het ontmoetingscentrum wordt het de bewoners makkelijker gemaakt om tot in lengte van jaren zelfstandig te kunnen blijven wonen,” meldt de progressieve partij in een persbericht. Opvallend kritiekpunt in de discussies was het volgens de ouderen “omslachtige en betuttelende” indicatietraject. “Soms moet je zes maanden wachten op hulp. Dan is het probleem vaak al veel erger geworden. Kan dat niet anders?” luidde een vraag aan de politiek.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel