Pierre's Pennenstreken: Nostalgisch

Het Feest is geweken. Het vuurwerk is gedoofd. De pramen liggen aan de kant. Wat rest, zijn dobberende blikjes en allerlei andere troep.

De nostalgische films zijn vertoond: veel dorpsfeesten; zaklopen en ringsteken bij de Bevrijding; onze huisdokter met zijn eeuwige sigaret; de fanfare marcheert. De filmmuziek herinnert aan de tijd van die goeie ouwe stoomradio.

De Pramenrace is steeds minder nostalgisch geworden. Was het ooit een anarchistische vaarshow van antieke houten pramen, aangedreven door een buitenboordmotor Penta, waarbij DIP (De Illegale Peurders) de boventoon voerde, nu is het een varend carnaval van SPIE (Stichting Pramenrace In Ere) geworden, waaraan Jan en alleman vooral willen laten horen waartoe hun moderne geluidsboxen in staat zijn.

Er is een grote muzikale voorkeur voor de (digitale) bassdrum, een instrument dat vroeger ‘grote trom’ of ‘Turkse trom’ werd genoemd – maar die, tot een oneindige dreun versterkt, toch minder nostalgische gevoelens oproept.

Dat zal een volgende generatie misschien wel zo beleven. Zoals Piet Paaltjens (1835-1894) dichtte:

Hoor ik op Sempre een waldhoorn,
Of ook wel een Turkse trom,
Dan moet ik zo bitter wenen;
En – ik weet zelf niet waarom.
 
Vraagt een der werkende lieden:
‘Hoe kan een Turkse trom
Of een waldhoorn u zo roeren?’–
Dan weet ik zelf niet waarom
 
Is ‘t wijl in beetre dagen
Een vriend de Turkse trom
Niet onverdienstlijk bespeelde?–
Ach, ik weet zelf niet waarom.

[Sempre is de afkorting van ‘Sempre Crescendo’, het muziekgezelschap van Leidse studenten.]

Het zou kunnen zijn, dat Aalsmeer de Vaarregels van Amsterdam gaat navolgen: ‘U mag geen harde muziek draaien op uw boot. Dit zorgt voor veel overlast bij bewoners. Draait u toch harde muziek? Dan mogen wij of de politie uw apparatuur in beslag nemen. Ook krijgt u een boete.’

Er zijn Aalsmeerders die dat heel nostalgisch zouden vinden.

Tekst Pierre Tuning

Foto: de pramenrace van 1994 langs de Stommeerkade waar het Drie Kolommenplein nog gerealiseerd moest worden. Foto archief AV

(advertentie)

8 Reacties

 • Hans Trommel :

  Het lijkt me redelijk, om als je een geluidsschaal van 1 tot tien hebt. om te vragen aan de deelnemers zo rond de acht de geluidsknop te zetten.

 • Gijsbert Kreeft :

  Gelukkig hebben duizenden mensen langs de kant en op water wel genoten van de pramenrace. Als Aalsmeerder ben ik er trots op dat dit , mede door alle vrijwilligers weer een geweldig feest was.

 • Jaap Maars :

  Pramenrace 2020: lijkt mij een grandioos idee om Wouter, Piet en Jacques gezamenlijk in één praam te laten varen met een ghettoblaster in de boot.. Wordt absoluut het hoogtepunt van de Feestweek 2020.

 • Piet Krediet :

  Ach Pierre, je moet het vast verschrikkelijk vinden om in deze tijd te leven. Wekelijks lees ik je pennenstreken, en wekelijks is de wanhoop naar vervlogen tijden te lezen.

  Welkom in 2019, zoals je op je foto ziet is er wel wat meer verandert dan de muziek. En helaas (voor jou) zullen er dingen blijven veranderen. Ga je je hiertegen verzetten en een ongelukkig leven lijden of ga je het omarmen en accepteren?

Add a Comment