Pierre's Pennenstreken: Spijbel-les

Het spijbelen is opgenomen in het lespakket. Als het maar voor het klimaat is. Misschien had de oude Leo Lewin wel gelijk toen hij twitterde: ‘Klimaatspijbelaars zijn kinderen die onrechtmatig van school worden gehouden door volwassenen die hen gebruiken om een politieke agenda te bevorderen waarvan die kinderen zich niet bewust zijn.’

Hoewel… zo’n demonstratie juist kan bijdragen tot bewustwording.

Het was wel ‘volle bak bij McDonalds na klimaatdemo’. Waarop columniste Sylvia Witteman – haar zoon ging niet naar de demonstratie omdat hij de auto niet meekreeg – cynisch commentarieerde: ‘Ze eten vást alleen maar vegaburgers.’

Het blijft moeilijk. Niemand meer op vliegreis, weer – net als in de jaren ’50 – één keer in de week douchen, geen vlees, geen vis, niet met de auto – of de scooter! – maar met het openbaar vervoer (als het er is!) of de fiets, kleren uit de kringloop, verwarming lager… enzovoort.

Het blijft moeilijk. Ook als we nu acuut, onmiddellijk ophouden met het verbranden van fossiele brandstoffen – wat onmogelijk is – blijft de opwarming nog eeuwenlang doorgaan.

Maar we kunnen het een beetje afremmen. Dat betekent voor de jonge demonstranten dat je mening consequenties heeft – en dat je dus ‘aan politiek moet gaan doen’. Lid worden van een partij die jouw mening deelt, vergaderen in zaaltjes, folderen, meedoen aan verkiezingen – als kandidaat of als kiezer.

Zorg dat zo’n demonstratie niet blijft bij zeemeeuw-politiek: ‘Je krijst wat, je schijt de boel onder en je vliegt weer weg.’

Links:

Pierre Tuning is onder meer oud-NOS journalist, kunstminnaar, boekenschrijver, oud-raadslid en kritisch volger van alles wat er in Aalsmeer gebeurt.

(Foto archief AV)

(advertentie)

 

1 Reactie

  • Jacques Kesting :

    Je slaat spijkers met koppen Pierre.
    Lid worden van een partij een jongeren partij dan kan je een stem laten horen , en niet demonstreren om de lol en het geschreeuw daar kom niet mee vooruit.Jullie jongeren hebben de toekomst en gedraag je er ook naar, er zijn meer als genoeg vormen om je mening te laten horen. SUCCES.

Add a Comment