Poel is 75.000 palingen rijker

Alsof hij het in de gaten had, fladderde een aalscholver precies boven de plek waar gisterochtend bakken vol glasaal in het Poelwater werden geleegd. Zo klein en doorzichtig als ze nu nog zijn, zullen ze nog niet direct op het menu van deze vliegende viseter staan. Hij zal geduld moeten hebben. Maar dat geldt ook voor beroepsvisser Theo Rekelhof. “Over een jaar of acht, dan zijn ze oogstrijp,” aldus de 62 jarige visser.

De achtertuin van Rekelhof was een van de plekken waar de babypaling gisteren de vrijheid werd geschonken. In etappes en op meerdere locaties rondom de Westeinder werden in totaal zo'n 75.000 glasaaltjes uitgezet. Hij kreeg daarbij onder meer hulp van Ton Nisters en Kees van Oorde (vanaf links op de foto) van hengelsportvereniging Vislust, samen met de gemeente partij in het op peil houden van de palingstand. Ook wethouder Van Duijn kwam later een handje helpen. 

Mooie prijs
De ceremonie had wel iets weg van geld in het water gooien. De in totaal 25 kilo glasaal werd voor zo'n 200 euro de kilo (“een mooie prijs,” aldus Rekelhof) gekocht in Zuid Frankrijk waar het in de Golf van Biskaje werd gevangen. Om daar te komen had de glasaal er al een tocht van duizenden kilometers uit de paaigronden van de Sargassozee opzitten. Door obstakels als dammen en sluizen lukt het de aal steeds moeilijker om landinwaarts te komen en zoet water te bereiken.

Niet via Katwijk
Wanneer ze zo tegen het einde van hun leven weer terug willen naar hun geboortegrond om zelf te paaien, ondervinden ze volgens Rekelhof hetzelfde probleem: “Ze kunnen het land niet goed uit, al worden er wel steeds meer voorzieningen gemaakt zodat de paling langs de sluizen en gemalen kan zwemmen. Maar dan moeten ze wel de goede afslag nemen: via het Noordzeekanaal en niet via Katwijk. Daar staat een gemaal waar ze niet levend langs komen.”

Op het menu
Ieder jaar worden op deze manier vele duizenden aaltjes uitgezet. Er wordt rekening gehouden met zo'n tien procent 'mortualiteit' per jaar. Daarbij is ingecalculeerd dat ook de aalscholver en zijn visetende vrienden als snoek, baars, meerval en fuut de paling op het menu hebben staan. Desondanks blijft er, zo is de ervaring, genoeg over beroepsvisser Rekelhof.

Foto's en tekst Arjen Vos

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel