Pontje weer als nieuw

Het pontje tussen Uiterweg en Aalsmeerderdijk is helemaal gerenoveerd en is als nieuw. Afgelopen zomer meldde AalsmeerVandaag nog dat er discussie was uitgebroken over de veiligheid en de staat van onderhoud van het ruim 50 jaar oude scheepje. Van alle kanten werd beterschap beloofd en die beloftes zijn nu daadwerkelijk ingelost. Sinds afgelopen vrijdag vaart er weer een veilige en goed onderhouden veerpont heen en weer tussen Dijk en Buurt. De motor is volledig gereviseerd en het schip is in de verf gezet.

AalsmeerVandaag sprak zowel de man van het motoronderhoud, een man van het schildersbedrijf als de schipper van de Waterwolf uit Haarlemmermeer. Het drietal is het er hartgrondig over eens dat het pontje weer als nieuw is na het vele werk. En dat was heel hard nodig vanwege al het achterstallige onderhoud dat er was ingeslopen. Vrijdag voer het naamloze pontje, vanaf Vijfhuizen via Zwanenburg naar Rijsenhout.

50 jaar oude verbinding
Bij de ruim 50 jaar oude fietsverbinding lijken veiligheid en kwaliteit weer voorop te staan. Gebruikers van het pontje weten dat het daar jaren aan heeft gemankeerd. De kosten voor de veerdienst worden gedragen door Aalsmeer en Haarlemmermeer samen. Het betekent in de praktijk dat Haarlemmermeer verantwoordelijk is voor de staat van het scheepje en Aalsmeer voor het onderkomen van de schippers.

Hard aan vervanging toe
Ook dat onderkomen van de pontbaas is nog steeds hard aan vervanging toe. De huidige staat van deze keet is zo slecht dat er voor de huidige pontbazen een tijdelijk onderkomen is neergezet. Dat staat er nu ruim een half jaar en de pontbazen hebben geen idee of en wanneer er een voorziening komt met een fatsoenlijk keukenblok en toilet. Er is wel toegezegd dat er een nieuw huisje voor het bedienend personeel gebouwd zou gaan worden, maar inmiddels is er na die belofte een half jaar gepasseerd en nog weinig bekend over kosten en planning.

Scholieren en recreanten
Het pontje wordt in het winterseizoen door twee schippers in de vaart gehouden. In de zomer komt er nog een extra kracht bij. Van de veerdienst wordt veel gebruik gemaakt. Jaarlijks laten zo’n 15.000 tot 20.000 mensen zich overzetten. Onder hen veel scholieren uit Rijsenhout en vooral op dagen met mooi (fiets)weer veel recreanten. Beide gemeenten vinden het belangrijk om de vaardienst voort te zetten.

De vaartijden en het tarief van het pontje blijven hetzelfde. Dit betekent dat het pontje het hele jaar door van 7.00 uur tot 17.45 uur vaart. Van medio april tot medio september ook in de weekenden. In het weekend begint de veerdienst dan wat later, namelijk om 10.00 uur. Fietsers en voetgangers betalen €1,20 per overtocht.

Tekst en foto's Jan Daalman

(advertentie)

Geen reacties

Add a Comment