Ride for the Roses met Aalsmeers tintje

Afgelopen zondag werd de 21e editie gehouden van de Ride for the Roses. Vanuit Expo Haarlemmermeer fietsten ruim vijfduizend deelnemers tegen kanker om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor KWF. Ook vanuit Aalsmeer werd een steentje bijgedragen aan dit goede doel. 

Aan het einde van de dag werd bekend gemaakt dat de voorlopige eindopbrengst € 520.000 is, maar er gaat nog meer bijkomen. Dit jaar wordt het geld besteed aan wetenschappelijk onderzoek naar hersenkanker. Ook gaat er een bedrag van € 7.500,- naar inloophuis Adamas in Nieuw Vennep als lokaal doel.
 
80 kilometer door Aalsmeer
De dag begon met een aantal interviews en het indrukwekkende Ride lijflied ‘the Rose’ van Bette Midler. Altijd een kippenvelmomentje voor de vele fietsers die allemaal met hun eigen verhaal aan de start verschenen. Daarna vertrokken de fietsers voor hun tocht van 100, 80, 40 of 25 kilometer met prachtig weer. 
 
De 80 kilometer tocht ging door Aalsmeer en Kudelstaart. Deze afstand stond voor het eerst op het programma en er waren ruim zeshonderd enthousiastelingen voor gevonden. De wegen werden, in tegenstelling tot de 100 kilometer route, hiervoor niet afgezet. De deelnemers konden in hun eigen tempo fietsen en hoefden niet mee te rijden in een peloton. 
 
Betrokken jeugd
Onder de deelnemers veel bedrijventeams uit het Aalsmeerse, zoals Dutch Flower Foundation en Rabobank die beiden met een grote groep fietsers waren gekomen. Ook teams van onder andere Berghoef Accountants en Fysio & Fitness Kudelstaart Aalsmeer deden mee, maar ook veel individuele fietsers uit Aalsmeer. Ook Ron Leegwater van Rabobank Regio Schiphol was met zijn zoon naar Hoofddorp gekomen voor de 25 kilometer route. “Net als in 2015 toen de Ride in Aalsmeer was, wilde ik weer betrokken zijn bij dit prachtige evenement. Vanuit de bank hebben we een mooi bedrag gesponsord, een stukje geholpen in de promotie en meegedaan met een team van 150 collega’s en klanten met partners en kinderen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat ook de jeugd zich bewust wordt van dit soort goede doelen. Mijn zoon Joris van 14 zei meteen volmondig ja toen ik het voorstelde om mee te fietsen voor KWF. We hebben samen een fantastische fietstocht gehad met een mooie roos bij de finish. En gelukkig geen lekke band onderweg."
 
Ook bij de vrijwilligers waren er jongeren te vinden uit Kudelstaart en Aalsmeer. Lotte Zethof en Jonas Ponsen waren met veel andere vrijwilligers al voor 07.00 uur in de ochtend in touw om alles in goede banen te leiden. Ze verwezen de fietsers naar het juiste startvak, stonden mensen te woord die vragen hadden, liepen met hekken te sjouwen en hingen borden op. Maar de meest dankbare taak was toch wel het uitdelen van rozen bij de finish aan alle deelnemers. Met heel de dag een glimlach op hun gezicht waren ze een prima gastvrouw en -heer. 
 
Team Bibi
De Ride for the Roses kenmerkt zich door de vele emotionele verhalen die mensen met zich meedragen. Niet zo gek, want maar liefst één op de drie mensen krijgt ooit in zijn of haar leven kanker. Onder de fietsers mensen die zelf aan deze vreselijke ziekte lijden, genezen zijn en deelnemers die fietsen voor iemand die strijdt tegen deze ziekte of er aan overleden is.
 
Een van die emotionele verhalen had Team Bibi uit Aalsmeer en omgeving. Zes deelnemers fietsten 100 kilometer voor Bibi Dijkstra, een vrolijke vrouw en moeder van 46 die de strijd tegen darmkanker in juni van dit jaar heeft verloren. Onder hen haar man, zoon, zwager en vrienden. Met zeven mensen hebben ze maar liefst een kleine € 6.000 bij elkaar opgehaald. Ze stonden met dit grote bedrag zelfs op de vierde plaats van fondsenwerfteams. Ook de zus van Bibi, Nanda Dijkstra uit Aalsmeer, deed mee met een team. Zij gingen voor de 25 kilometer, maar dan wel op de step. Zij hebben zo’n € 1.000,- opgehaald met elkaar. 
 
Bij de start stond een flinke groep supporters met een groot spandoek om ‘Bibi’s’ fietsers en steppers aan te moedigen. Samen met een lach en een traan de rit overwinnen. Iets waar ze trots op kunnen zijn, net zoals ze trots op Bibi waren. “Deze rit is ter ere aan Bibi, de liefde van mijn leven,” schrijft haar man Ton in zijn persoonlijke verhaal op de website van de Ride. “Mooi uniek in alles wat ze deed en altijd een lach, die mooie harde lach. We hopen dat we bij hebben kunnen dragen dat voor veel mensen de lach mag blijven.”
 
OPA
De Ride for the Roses kreeg ook een Aalsmeers tintje door de OPA, ‘onze promotie auto’, van Cor Millenaar. De Mercedes was weer in Ride-stijl gestyled en reed voor het peloton uit. Dit keer werd er nog een auto van hem ingezet als medical car. “Drie jaar geleden was ik nauw betrokken bij de organisatie en is de auto voor het eerst ingezet,” vertelt Cor Millenaar. “Ik heb geen moment getwijfeld over het inzetten van mijn wagens voor het evenement in Hoofddorp. Het is een prachtinitiatief en omdat ook ik van dichtbij mensen heb verloren aan kanker, mijn moeder en broer, wilde ik er graag iets voor doen.” 
 
Zeeland 2019
De 22e editie vindt plaats op 15 september 2019 in Goes, Zeeland. Twee keer eerder streek het landelijke evenement hier neer (2008 en 2014). Wie weet wordt Aalsmeer het jaar daarna weer gevraagd als gastgemeente, omdat het dan precies vijf jaar geleden is. Vanaf januari 2019 is inschrijven mogelijk op www.ridefortheroses.nl
 
Verslag Ilse Zethof
Foto's: Team Bibi reed met trots voor Bibi Dijkstra (foto Team Bibi). Ron en Joris Leegwater kijken terug op een geslaagde dag (foto Ron Leegwater). Lotte Zethof en Jonas Ponsen staken de handen uit de mouwen als vrijwilligers (foto Ilse Zethof). Langs de kant aanmoeding voor de fietsers (foto Carel Bruring). De wagens van Cor Millenaar werden ingezet als begeleiding tijdens de 100 kilometer route (foto Cor Millenaar)
 
(advertentie)

2 Reacties

  • Jacques Kesting :

    Wat een prestatie hebben jullie geleverd !!
    TOP: Ik hoop na 2019 dat Aalsmeer gast gemeente wordt om het evenement te laten slagen (SUCCES)

  • Ingrid Hoffscholte :

    En dan missen jullie nog dat Aalsmeers Harmonie vlak voor de finish bij Spotters Hill ruim een uur muziek heeft gemaakt! Het peloton werd zo swingend ontvangen.

Add a Comment