Salomon Dierkens? Nooit van gehoord

Mocht u binnenkort de kortste weg worden gevraagd naar de Salomon Dierkenslaan, dan zou het zomaar kunnen dat u de vraag niet goed verstaan heeft. “De Salomo wat..!? Nog nooit van gehoord.” En toch is het Aalsmeers grondgebied waarop deze straat is terug te vinden. Het onlangs opgeleverde nieuwbouwhofje in de Polderzoom draagt deze wat wonderlijke naam. Went u ook maar vast aan het David van Baerle- en Anthoni Godijnhof.

Bewoners van de 38 nagelnieuwe huurwoningen moeten er nog wel aan wennen. Niet iedereen heeft een idee waar deze naam vandaan komt. Het witte (…) straatnaambordje dat aan het begin van het wijkje is geplaatst, blijft wat opheldering betreft ook in gebreke. Via het alwetende Google komen we niet verder dan dat Dr. Salomon Dierkens een heerschap uit een patriciërsfamilie is, geboren in 1641 en gestorven in 1703. Hij wordt ondergebracht in rubriek 'Politiek en Bestuur'. Maar wat de beste man met Aalsmeer van doen heeft gehad, daar vinden we niet zo snel iets van terug.

Investeerder
Dus legden we de vraag voor aan de afdeling voorlichting van de gemeente die in zuinige bewoordingen meedeelt dat Dierkens een geldschieter/bedijker was van de Stommeerpolder. Ook dat vinden we nog wat summier. Weet oud-Aalsmeer deskundige Jan Willem de Wijn wellicht meer over Dierkens te vertellen? De Salomon Dierquens (met que) waar het volgens hem om gaat is geboren in 1594 te Middelburg en overleden in 1665 te Amsterdam. “Hij was inderdaad als een van de investeerders betrokken bij het ontginnen van de Stommeerpolder en bezat ruim 27 hectare van het nieuwe land,” bevestigt De Wijn, “ook Anthoni Godijnhof en David van Baerle waren investeerders die land in bezit hadden. Hun namen komen binnenkort bij de nieuwe flatgebouwen langs de N196 te staan.”

Slaventransporten
Van verwarring met de Amsterdamse Van Baerlestraat, kan geen sprake zijn: Aalsmeer krijgt het David van Baerlehof. David was de zoon van Caspar, naar wie de Van Baerlestraat in de hoofdstad vernoemd is. In tegenstelling tot Salomon Dierkens 
gaat er op Wikipedia bij de naam van David van Baerle wel een lampje branden. Hij wordt terloops genoemd als 'hoofdinvesteerder van de Stommeerpolder' op de pagina van zijn zoon Hendrick van Baerle, die betrokken was bij de organisatie van de slaventransporten naar Suriname.

Dat is een pikant gegeven. Of David van Baerle ook bemoeienis had met de slavenhandel van zijn zoon is wellicht een interessante kwestie voor geschiedkundigen om uit te pluizen.

Anthoni Godijn lijkt nog over de beste Aalsmeerse papieren te beschikken. Hij is overleden in Aalsmeer. Zijn grafsteen is terug te vinden op de vloer van de Dorpskerk.

Foto's: de Salomon Dierkenslaan vanaf een zolderkamer. Het middenterrein wordt in samenspraak met de bewoners van de wijk ingevuld. Vuilstort bij de container in de Dierkenslaan. Foto's en tekst Arjen Vos

(advertentie)

 

3 reacties

  1. David van Baerle was niet een zoon van Casper van Baerle, de 17e eeuwse geleerde Barleus. David behoorde tot een uit Gent afkomstige (gevluchte) koopmansfamilie. David was de belangrijkste aandeelhouder van het octrooi van de Stommeer naast zes andere personen. Hij was o.a. bewindhebber van de West Indische Compagnie en deelnemer in vele bedijkingen in de 17e eeuw. Mede door zijn toedoen werd er voor het eerste geëxperimenteerd met een “vijzel”-molen. Een vijzelmolen heeft een veel hogere opvoerhoogte dan een schepradmolen zodat bij de relatief kleine Stommeerpolder slechts één molen nodig was.

  2. Jammer dat een aantal bewoners nu al te beroerd is om de eigen “zooi” af te voeren……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel