Verkeersexamen voor 450 kinderen

In opvallend oranjegekleurde hesjes fietsen vandaag en donderdag in totaal 450 scholieren door de straten van Aalsmeer-Zuid en Kudelstaart. Als het goed is houden de kinderen zich hierbij volmaakt aan de verkeersregels. Voorsorteren, over hun schouder kijken en hand uitsteken. Alles om maar te slagen voor hun verkeersexamen. Wethouder Van Duijn gaf vanmorgen het startschot voor de eerste deelnemers. Het examen is een samenwerking tussen gemeente en VVN.

In april deden alle groep zeven kinderen van de plaatselijke basisscholen al hun theorie-examen. Vandaag was het voor de Aalsmeerse leerlingen de dag van de waarheid waar het ging om de praktijk. Afgelopen dagen werden er al verschillende ouders met hun kind gespot om de route vooraf te verkennen. Anderen kozen er juist bewust voor om dat niet te doen. "In het dagelijkse verkeer kom je ook wel met onverwachte situaties tegen en moet je ook weten wat je dan moet doen," zo vertaalde juf Jessica van De Zuidooster het argument van veel kinderen van haar klas.

Op de fiets naar gymles
De school uit Nieuw-Oosteinde geeft met maar liefst vier groepen 'acte de présènce'. Ze hebben er allemaal zin in op deze zomerse dag. De rit naar Zuid, toch een paar kilometer trappen via allerlei lastige verkeerssituaties, was al een examen op zich. "Deze kinderen zijn wel wat gewend," zegt de juf, "we gaan ook altijd met elkaar op de fiets naar de Bloemhof voor de gymles."

Polonaise
Ondertussen instrueren de Veilig Verkeer Nederlandmedewerkers Saskia en Sidney de kinderen die aan de start staan. Om de dertig seconden mag er eentje vertrekken. Die tijd is nodig om niet in een soort polonaise verzeild te raken. Maar als er ergens voorrang verleend moet worden of wanneer het tempo verschilt, schuiven de deelnemers toch langzaam naar elkaar toe. Aan het einde van de rit komen verschillende examenkandidaten als een mini-peloton aan de finish.

Kritische buurtbewoner
Onderweg, bij de verschillende kruisingen zitten moeders, duidelijk zichtbaar in gele hesjes gestoken, met een aantekeningenbord te observeren of de regels worden nageleefd. "Het gaat eigenlijk met iedereen heel goed," laat een moeder weten. Inderdaad steken de kinderen braaf hun hand uit wanneer een routebord een pijl naar links of rechts aangeeft. Een buurtbewoner die de voorbijfietsende kinderen aanschouwt, merkt kritisch op: "Waarschijnlijk is dit vandaag ook gelijk de laatste keer dat kinderen hun hand uitsteken als ze de bocht omgaan."

Donderdag kleurt Kudelstaart oranje met fietsende kinderen. De kinderen krijgen later te horen of ze geslaagd zijn voor hun verkeersdiploma.

Tekst en foto's Arjen Vos

(advertentie)

 

1 Reactie

  • jacques kesting :

    Kinderen jullie zijn de toekomst , ga goed om met de verkeersregels !! Want je brengt jezelf en ook een ander in gevaar als je de regels aan je laars lapt , ik hoop dat jullie een voorbeeld worden voor de mede mens .
    Goed voorbeeld doet goed volgen in het verkeer maar ook in de opleiding die jullie eventueel gaan volgen.

Add a Comment