Veteranen smullen van 'blauwe hap'

Ze lieten het zich uitstekend smaken, de pakweg twintig veteranen die zaterdag in café Op de Hoek een 'blauwe hap' geserveerd kregen. De maaltijd, traditioneel op woensdag gerserveerd, was georganiseerd door stichting 4 en 5 mei Aalsmeer en bereid door veteranenvrouw Jacqueline Jensen.

Beatle Raadschelders, uitbater van het café, had belangeloos ruimte vrij gehouden voor de veteranen en in het midden van de zaak de tafels in carrévorm neergezet. Naast en tegenover elkaar zittend was er alle gelegenheid voor de mannen om elkaar te ontmoeten. Want dat was de kern van de zaak. Al was de traditionele dienstmaaltijd natuurlijk een uitstekend middel om de oud-strijders over de drempel te krijgen.

Een van de veteranen was aanvankelijk apart gaan zitten omdat hij niemand kende. Echter nadat hij overgehaald was bij de 'manschappen' plaats te nemen was het ijs gebroken en deed hij geanimeerd aan de gesprekken mee.

Curacao
De nasischotel was gemaakt door Jacqueline Jensen die deze kunst geleerd heeft dankzij haar marineman Paul. "Hij werd twee keer uitgezonden naar Curacao waarbij we als gezin zijn meegegaan en daar in totaal zes jaar hebben gewoond. Daar heb ik geleerd om de blauwe hap te maken. Voor nu was het wel spannend want voor zoveel mensen tegelijk heb ik het nog nooit gedaan," aldus de kokkin die van alle kanten lof kreeg toegezwaaid.

Thuishaven
De reacties van de veteranen waren enthousiast. Zowel over het eten als de bijeenkomst. Echtpaar Jensen bediende de veelal hoogbejaarde mannen waarvan een aantal ook hun echtgenotes had meegenomen. Maar ook vrijwilligers van de stichting George en Jolanda Lucas en Erwin Huisman met wederhelft staken de handen uit de mouwen. Het zou volgens George Lucas zomaar kunnen dat Op de Hoek de thuishaven wordt van veteranenactiviteiten als deze. "Er is zeker behoefte aan ontmoeting bij deze mensen en dit café leent zich er prima voor. Onder de naam 'Veteranensociëteit Aalsmeer' zullen we regelmatig van ons laten horen," aldus Lucas.

Op 2 juni zal er op en rond het Raadhuisplein een lokale veteranendag worden georganiseerd. Daarvoor heeft het comité grootse plannen waar binnenkort meer over naar buiten zal worden gebracht.

Foto's (vanaf voorpagina) Erwin Huisman deelt de borden uit, Paul Jensen informeert of het de veteranen smaakt, Jolanda Lucas, Jacquelien Jensen en echtgenoot Paul scheppen op. Foto's en tekst Arjen Vos

(advertentie)

 

Geen reacties

Add a Comment