Vier jaar verder voor VVA-terrein ingevuld is

Veel waterpartijen, een speelbos, een fietscrossbaan, een evenemententerrein, fitness- en skatepark, een freerunparcours… De plannen voor herinrichting van het voormalige VVA-terrein zijn ambitieus en kostbaar. En kunnen eigenlijk alleen doorgang vinden als het schip met Schipholgeld genegen is Aalsmeer aan te doen. Dat was namelijk wel een belangrijke voorwaarde die wethouder Gertjan van der Hoeven gisteren stelde bij de presentatie van de plannen in de voormalige voetbalkantine.
 
Om nou te zeggen dat de Hornmeer uitliep om de plannen te bekijken, is iets teveel van het goede. Er was zeker belangstelling. Zowel van jongeren die speciaal hiervoor gemobiliseerd waren als van volwassenen waarvan sommige hun kinderen hadden meegenomen. Maar kennelijk vinden veel burgers het wel prima wat er te gebeuren staat op het voormalige voetbalcomplex tussen Dreef, Zwarteweg en N196.
 
Naar aanleiding van de plannen kon men reageren op het concept inrichtingsplan zoals het gemaakt is door de landschapsarchitect van de gemeente. Alles wat hierop geprojecteerd is, is aangedragen tijdens de participatiebijeenkomst september vorig jaar.
 
Fietscrossbaan
En gereageerd werd er. Zowel verbaal als schriftelijk werden er vragen gesteld en suggesties ter verbetering aangedragen. Ook AalsmeerVandaag had een aantal vragen. Bijvoorbeeld over de ingetekende fietscrossbaan die een opvallend groot gedeelte van het voormalige tweede veld bedekt. Is dat een handige en nuttige investering, vroegen wij ons af, nu er momenteel enkele kilometers verderop, naast voetbalclub Legmeervogels, ook een fietscrossbaan wordt gerealiseerd. Volgens projectmanager Paul Geurts was dat niet bekend op het moment dat de tekeningen gemaakt werden. Het zou volgens hem dus best kunnen dat dit idee terzijde geschoven wordt. Dan blijft het een stuk gras waar mogelijk later nog wat mee gedaan kan worden.
 
Uitgespookt
Een ander vraagteken plaatsten we bij het speelbos, getekend op de plek waar vroeger de keepers getraind werden. Dat ligt helemaal achteraan, tegen de sloot langs de N196 aan. Zo ver uit het zicht van de bewoonde wereld dat er van alles uitgespookt kan worden, waarmee de veiligheid van spelende jonge kinderen in het geding zou kunnen komen.
 
Feestweek
Het evenemententerrein, een grasveld ter grootte van het voetbalveld pal naast het zwembad en recht achter de huidige parkeerplaatsen, wordt dusdanig aangelegd dat hier de kermis voortaan op gehouden kan worden. Wel van gras maar met een dusdanig stevige ondergrond dat er ook vrachtwagens over kunnen rijden. Of het ook plaats kan bieden aan een eventuele tent van de Feestweek? Aan die vraag wenste niemand van de gemeente de vingers te branden.
 
Rondje park vergroot
Hulde was er voor de midgetgolfvereniging die bereid is geweest een deel van hun banenpark beschikbaar te stellen voor een wandelpad achterlangs. Daardoor wordt een verbinding gemaakt tussen het Hornmeerpark en het VVA-terrein. Vooral hondenbezitters moet dat aanspreken. Hun rondje wordt daardoor twee maal zo groot en er wordt een pracht van een hondentraining- en losloopveld gecreëerd op het oude trainingsveld naast De Bok.
 
Trapveldje
Ook kinderburgemeester Derek was aanwezig om de plannen te bekijken en te keuren. Hij miste een voetbalveldje. En daar had hij gelijk in. Een voormalig voetbalcomplex zonder trapveldje. Dat kan natuurlijk niet. Maar Derek kwam zelf met de oplossing: “Als het basketbalveldje nou zo ingericht wordt dat er onder de baskets twee doelen komen, ben je er ook.” Waar de opgedoekte voetbalkooi is gebleven die ooit nabij Baanvak was gelegen, kon niemand van de gemeente vertellen. Die zou namelijk mooi een plek kunnen krijgen in de plannen waarmee weer veel geld bespaard wordt.
 
Hoopvol
Maar over geld lijkt de gemeente zich niet ongerust te maken. Er wordt gerekend op de SLS miljoenen van de luchthaven waarvoor een aanvraag is gedaan en waar begin 2018 een antwoord op komt. “Het zou moeten lukken,” zo sprak de wethouder hoopvol, “maar als het niet lukt zou dat wel een flinke streep door de rekening zijn. Dan kan helaas niet alles worden uitgevoerd.”
 
Skaters
Bijzonder was de aanwezigheid van een flinke groep jongeren die betrokken waren geweest bij  de plannen. Ze hunkeren naar een skatepark in Aalsmeer, zo lieten ze weten want naar Amsterdam is het een roteind fietsen en als we op straat skaten zijn we de mensen tot last. Maar ook dat er een fitnesspark voor ouderen komt, zien ze wel zitten, “daar weten wij ook wel raad mee,” sprak een van hen ondeugend.
 
Het is te hopen dat deze jongeren tegen de tijd dat het gerealiseerd is, nog steeds enthousiaste skaters zijn. De planning is dat alles in 2021 af is. Eerst moet de basisschool nog worden gebouwd. De bouw daarvan is leidend voor de rest van de planning. Na diverse malen uitstel, hoopt de gemeente dat de eerste paal van Triade toch echt begin komend jaar geslagen gaat worden.
 

Tekst en foto's Arjen Vos, zie ook de gallery onder de advertentie van P. Hoekwater B.V.

(advertentie)

Geen reacties

Add a Comment