Vrijheid lijkt gewoon maar is niet vanzelfsprekend

Jong en oud kwam zaterdagavond samen om met elkaar stil te staan bij het thema vrijheid, dat, zo was de boodschap, zo gewoon lijkt maar niet vanzelfsprekend is. 

In een oecumenische dienst voorafgaande aan de herdenking sprak dominee Mirjam Vermeij in de Karmelkerk over de vrijheid om keuzes te maken. Bij het uitgaan van de kerk trok er een stevige stortbui over het dorp. Het was daarom fijn dat de aansluitende herdenking in de Burgerzaal van het gemeentehuis plaatsvond. Aalsmeers Harmonie had de pech dat dirigent Maron Teerds onderweg gestrand was met een kapotte auto. Zijn plaats op 'de bok' werd ingenomen door een muzikant uit het orkest. Dat alleen het eerste en niet ook het zesde couplet van het Wilhelmus werd gespeeld had daar vast mee te maken. En dat de aanwezigen bleven zitten bij het zingen van het volkslied was eveneens niet gebruikelijk.

Waken voor onverschilligheid
In zijn toespraak stipte burgemeester Oude Kotte aan wat een 'groot goed' het is om vreedzaam in een vrij land te mogen leven. Hij waarschuwde te waken voor onverschilligheid (“de vijand van de vrede”) en sprak over verbondenheid als antwoord op zorgen en angsten over wat er in de wereld gebeurt. “Meedoen aan de samenleving, elkaar het voordeel van de twijfel te geven en het voor iemand op te nemen wanneer die woordelijk wordt weg gezet. We hebben met elkaar een enorme verantwoordelijkheid om onze rechtstaat en onze vrijheden te waarborgen,” aldus Oude Kotte die zich door een griepje niet had laten tegen houden aanwezig te zijn en de kans greep om zoveel mogelijk Aalsmeerders te leren kennen.

Meevasten tijdens Ramadan
Ook voor de microfoon van Radio Aalsmeer deed Oude Kotte van zich spreken. Zo vertelde hij aan verslaggever Erik Kreike wat er door hem heen ging tijdens de twee minuten stilte. Hij noemde de spanningen in de samenleving met het oog op de Islam en trok een parallel naar zijn echtgenote die Islamitisch is.

“Ik zie wel wat relaties tussen de manier waarop sommige mensen tegen deze geloofsgroep aankijken en wat er in de periode voor de Tweede Wereldoorlog gebeurde. Ik wil daar niet onverschillig tegenover staan,” aldus Oude Kotte die aangaf met zijn vrouw mee te vasten tijdens de Ramadan en ook daarbij met reacties van onbegrip te maken heeft als hij daar over praat. Hij stelde daarom de vraag: “Houden we de vrede zoals wij die kennen of gaan we tijden meemaken waarin die vrede er niet meer is?”  

Zo waren er meer verhalen. Achmed (15) liet op de lokale zender weten zich te verheugen op zijn hopelijk aanstaande kampioenschap bij FC Aalsmeer en bedankte iedereen die hem in Aalsmeer heeft geholpen toen hij als jongen van tien uit de oorlog in Syrië kwam.

D66 raadslid Willem Kikkert vertelde dat hij aanstonds in de bus zou stappen om deze koude nacht samen met een Aalsmeers estafetteteam het vredesvuur vanuit Wageningen naar ons dorp te brengen. Het moeilijkste moment? “Dat is zonder twijfel in het holst van de nacht de Utrechtse Heuvelrug. Daarna wordt het makkelijker.” 

En dan was er het verhaal van Hannah de kinderburgemeester over de oorlogservaringen van haar overgrootvader en Dick Piet over de bevrijdingsfilm die opgedoken is met daarin ontluisterende beelden die níet vertoond zullen worden.

Klik hier om de radio-interviews terug te luisteren.

In Aalsmeer-Oost bij het Hells' Furymonument was met het oog op het twijfelachtige weer een tweetal tenten geplaatst. Daar werd door mannenkoor Con Amore, de verschillende sprekers en belangstellenden uit de wijk dankbaar gebruik van gemaakt.

Ook hier veel betrokkenheid van de jeugd zodat het begrip 'Vrijheid' wordt doorgegeven aan een nieuwe generatie.

Tekst Arjen Vos (met dank aan Anna Maria Mantel), foto's Arjen Vos (herdenking centrum en Jaap Maars (herdenking Oost). Zie ook de gallery onder de advertentie van de Kudelstaartse veiling.

(advertentie)

 

 

2 reacties

  1. Correctie; waar ik schreef moskee bedoelde ik uiteraard synagoge !!!

  2. Ik lijd mee met onze Joodse Nederlanders die steeds meer moeten denken aan de Kristallnacht (1938) als zij op grote schaal met sis(ontsnappend gas)-geluiden tijdens de sabbat de moskee bezoeken. Met behulp van stenguns moeten hun gebedshuizen en scholen permanent beveiligd worden in dit vrije land

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel