Wintermarkt en Kerstmarkt verschillend beleefd

Tot de rituelen rondom het kerstfeest behoren de laatste jaren ook veel evenementen die in vroeger jaren, althans in onze directe omgeving, ondenkbaar waren. De Kerstmarkt. Je vond ze onder meer in kleine Franse dorpen, hartje Londen, bij onze oosterburen en op nog veel meer plaatsen. Aalsmeer heeft het jaren zonder het fenomeen kerstmarkt moeten stellen.

Maar de laatste jaren blazen ook wij een flink partijtje mee en vindt de kerstmarkt een plaatsje in de rij van onder andere het Flower Festival, Geraniummarkt,  Watersportweek, Pramenrace en Feestweek. 

Lege kramen
Het weer werkte niet erg mee zaterdag zodat de deelnemers in de Zijdstraat even vreesden voor het wegblijven van het publiek. Het viel achteraf wel mee, maar we hadden de indruk dat de aanbieders van de gebruikelijke Noorse truien in het dorp wel de meeste belangstelling kregen. Het frisse windje werkte in hun voordeel. Daarnaast waren er verschillende verkopers die vanwege het weer vroegtijdig inpakten en lege kramen achterlieten. 

Bijpraten
We konden ze geen ongelijk geven. Het echte en vooral warmere kerstgebeuren speelde zich af in De Historische Tuin. De Lions Ophelia, ook al weer meer dan twintig jaar ingeburgerd in Aalsmeer, organiseerde hier voor het derde achtereenvolgende jaar de overdekte kerstmarkt en ook deze editie was er voor de bezoekers weer veel te zien, te kopen, te proeven en vooral: bij te praten. Hoewel er meer bezoekers van elders waren dan in vroegere jaren, blijkt de kerstmarkt op De Historische Tuin vooral een feest der herkenning te zijn voor velen. De opbrengst van de dag komt ten goede aan de stichting Kinderfondsen Nederland.

Nijvere huisvrouwen
Het aanbod was groot en het merendeel was ook van goede kwaliteit. Nu valt er over smaak niet te twisten, maar het gebodene bleek gelukkig geen afspiegeling te zijn van de doorsnee kerstmarkt, vaak vol met de in vileine kleuren gehulde kerstmannen die bij de klanken van Jingle Bells je tot de aanschaf van te glinsterende kerstballen trachten te verleiden. Ook de door nijvere huisvrouwen gebreide bedsokken hebben we niet ontdekt.

Spontaan schrijverscollectief
Nee, er was veel moois te zien zoals de altijd weer originele zeepjes van het Kudeldstaartse Uzepia, de handgemaakte voorwerpen uit het sortiment van de Wereldwinkel, fraaie voorwerpen uit het atelier van Annemiek Rozenberg, het boekenaanbod van De Historische Tuin en niet te vergeten de stand van het de drie dames en de ene heer die zich spontaan presenteerden als het Aalsmeers Schrijvers Collectief. Vooral de fraaie Aalsmeerse kalenders vonden gretig aftrek.

Volle tribune
In de veilingzaal waar onder andere Lyda's Ladies uit Amstelveen optraden kon 'onze' Coos Buis zijn taalkundige lusten weer heerlijk botvieren: twee keer had hij een volle tribune aan zijn lippen hangen. Kortom, om met een cliché te eindigen: de thuisblijvers hebben zaterdag echt iets gemist!

 

Tekst: Leni Paul 

Foto's: (boven) kinderkoor De Kudelkwetters trad halverwege de dag op (foto Arjen Vos) Onder: de ondernemers in de Zijdstraat hadden minder geluk met het barre winterweer, onder het spontaan ontstane 'schrijverscollectief met vlnr Arjen Vos, Truus Oudendijk, Debby Albers en mandy van der Zwaard, (foto's Laurens Niezen) Zie ook de gallery onder de advertentie van Outlethomedezign)

(advertentie)

 . 

Geen reacties

Add a Comment