Zaterdag Geraniummarkt: ‘Wat goed is moet je niet veranderen’

Komende zaterdag staat het Raadhuisplein weer een hele dag vol met tuinplanten en enthousiaste verkopers. Vaste stek op de zaterdag voor moederdag. Bij het organiseren van deze razend populaire Geraniummarkt komt er heel wat kijken. Van al het werk op de achtergrond krijgt het publiek maar weinig mee. Deze mensen blijven ook het liefst achter de schermen. Toch wil Ronald Schuit best vertellen wat er zoal bij de organisatie komt kijken.
 
Geen man die de schijnwerpers zoekt. Toch is Ronald Schuit (58) een van de steunpilaren die er samen met onder meer Henk Kanters voor zorgt dat alles dit weekend op de Geraniummarkt er weer keurig bijstaat en de organisatie op rolletjes verloopt.
 
Schuit is een kwekerszoon die na de middelbare tuinbouwschool in de kwekerij van zijn vader ging werken.
 
“Vader Piet overleed in 1985 en toen stond ik er alleen voor. Tot 2003 ben ik in mijn eentje doorgegaan, maar intussen werkte ik ook deels op andere bedrijven. In 2003 ben ik met het ouderlijk bedrijf gestopt en sinds dat jaar werk ik bij Ubink in cactussen en vetplanten en heb ik het erg naar mijn zin op de vrachtwagen.”
 
“Ik zat al in de commissie voortuinenkeuring van Groei&Bloei, Op een gegeven moment vroeg Henk Kanters of ik niet wilde helpen bij de organisatie van de Geraniummarkt en dat doe ik nu ruim tien jaar.”
 
Voor de bezoekers aan de Geraniummarkt ben je vrijwel onzichtbaar.
(schaterlach) ”Dat moet maar zo blijven ook.”
 
Hoe pak je de organisatie aan?
“We beginnen in januari al met het aanschrijven van de vaste standhouders. Die willen vrijwel allemaal weer op dezelfde vaste plek staan waar ze gewend zijn. Doorgaans vinden ze dat alllemaal een prettige ruimte, ze zijn er mee bekend. Doorgaans komen ze ook met dezelfde producten.”
 
Predikaat 'winnaar'
Na de inschrijvingen te hebben verwerkt wacht het tweetal later in het jaar nog andere taken zoals onder andere het bestellen van de prijzen voor de winnaars, de borden voor de bewegwijzering. Jaarlijks trekt een deskundige jury langs de stands en bepaalt met een kritische blik welke twee stands het predikaat 'winnaar' krijgen.
 
Schuit: ”Twee stands, wie heeft de beste stand en wie heeft de beste kwaliteit. Zaterdag om acht uur 's morgens wordt er al gekeurd door professionele keurmeesters, Onze markt is bekend om zijn uitstekende kwaliteit. Aan het concept veranderen we ook nooit wat. Iets wat goed is hoef je niet te veranderen.”
 
Niet uitsluitend Geraniums
De benaming Geraniummarkt dekt niet helemaal meer de lading.
“We zouden er nog best wat Geraniumkwekers bij willen hebben en vinden het ook jammer dat we iemand als Marcel Spaargaren niet meer bij de inzenders hebben. Hij is gestopt met zijn bedrijf, zit nog wel in de jury. Gelukkig haken maar weinig kwekers af. Of ze stoppen met het bedrijf, zoals Marcel of ze vinden dat ze niet genoeg verkopen, maar dat is zelden.”
 
Al tegen negen uur zaterdagochtend, de markt is net begonnen, zie je elk jaar  veel bezoekers, bepakt en bezakt, naar huis gaan met hun fleurige aankopen.
Schuit: ”Ja dat is zo. Er zijn best wel standhouders die halverwege de middag totaal zijn uitverkocht.”
 
Mag een kweker met al zijn producten meedoen?
“Nee Er kwam enkele jaren terug een kweker met violen, die hij graag wilde verkopen. We hebben hem niet toegelaten, want de violentijd is dan voorbij en dan moet je ze niet meer aanbieden.”
 
Nog nieuwelingen dit jaar?
“Ja. We hebben uit Alphen aan de Rijn de firma Moes en Tuin. Die komen met hanging baskets, maar wel heel aparte, die kun je rondom een paal of pilaar hangen. En er is ook voor het eerst een firma uit het Groningse Haren die komt met heel bijzondere, zelf gemaakte plantenbakken. We zitten dit jaar al weer voor 95 procent vol, 20 stands presenteren zich.”
 
Naast een gevarieerd aanbod van planten is het weer de belangrijkste factor voor een succesvolle markt.
“Het ziet er momenteel wel gunstig uit. We hebben in de loop der jaren heel mooie warme dagen gehad, Henk en ik liepen wel eens in korte broek. Maar ja, ook regen en wind hebben we meegemaakt.”
 
Op vrijdagavond begint het praktische werk voor Ronald en Henk.
“We moeten de boel uitzetten. Dat kan pas na 9 uur, dan moeten alle auto's van het Raadhuisplein zijn. We bellen 's avonds om een uur of half 11 de handhavers op, die zien er er dan op toe dat zaterdagmorgen het plein leeg is. Karin de Veij onderhoudt voor ons de contacten met de gemeente wat de vergunningen betreft. We raden iedereen aan met de fiets te komen. Vorig jaar was het op de Van Cleeffkade even een chaos, dat hopen we dit jaar met goede verkeersregelaars te voorkomen. En we zijn heel blij met de medewerking van KiKa die per bakfiets tegen een kleine vergoeding bij iedereen zijn aangekochte spullen naar huis brengt.”
 
Volgende week als de markt weer voorbij is, val je dan in een gat?
“Nee, hoor, echt niet. We hebben een boot en mijn vrouw en ik wandelen en fietsen graag. We vervelen ons niet.”
 
Tekst Leni Paul foto's Arjen Vos en archief AV
 
(advertentie)
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel