Zeilschool Aalsmeer vierde 50 jarig bestaan

Hoe kun je als jubilerende zeilschool beter aandacht besteden aan het 50-jarig bestaan dan op de plas met wapperende zeilen? Bijna de hele vloot van Zeilschool Aalsmeer inclusief instructeurs, leerlingen en andere genodigden stak daarom zaterdagmiddag van wal. Met extra slingers aan de zeilen kon iedereen op de Poel zien dat er iemand jarig was. Ook aan de kant was het feest met een reünie, een barbecue en een vrolijke avond.  

Toen Peter de Wit in 1969 met slechts twee bootjes zijn zeilschool aan de Kudelstaartseweg begon, had hij niet kunnen vermoeden dat dit initiatief 50 jaar later zou uitgroeien tot een professionele en bijzondere zeil-, surf-, SUP- en levensschool die beschouwd kan worden als één van de meest toonaangevende zeilscholen in de regio. Een halve eeuw zeilles in Aalsmeer zorgde voor een ongekend aantal cursisten die enthousiast werden gemaakt voor water, wind en zeilen. 

Gemiddeld nemen er per seizoen zo’n 1500 leerlingen plaats in de 160 vaartuigen waarover de school inmiddels beschikt. Om deze liefhebbers de juiste kneepjes van de sport bij te brengen, wordt steevast een beroep gedaan op een grote groep vrijwilligers die door de zeilschool zelf tot instructeur zijn opgeleid. Meest studenten die ook ooit hier begonnen en dus in hetzelfde schuitje hebben gezeten als de kinderen die ze nu les geven.

Ultieme zomerbaantje
“We hebben ongeveer 120 instructeurs,” vertelt Famke de Wit, die de dagelijkse leiding van haar vader heeft overgenomen, “de meeste van hen zijn op hun zestiende begonnen met les geven. Voor de meesten het ultieme zomerbaantje waarin ze zelf ook heel veel leren. Ze krijgen een opleiding, leren samenwerken, organiseren, verantwoordelijkheid dragen en bouwen vriendschappen op. Je kunt het beschouwen als een soort van levensschool waar ze later heel veel aan hebben.”

Feestelijk tafereel
Dat Zeilschool Aalsmeer in 50 jaar tijd zo succesvol is geworden, is een knappe prestatie. Dit heeft alles te maken met de inzet van vele mensen die in de loop van de tijd verbonden zijn geraakt met de zeilschool.

De deinende sleep met Optimisten richting de luwte van de Kleine Poel of de Kleine Brug is een bekend fenomeen bij mensen op en aan het water. Een bonte boel met blauwe bootjes, gele zeilen en een oranje zwemvest die kris kras door elkaar heen sturen. Altijd een feestelijk tafereel. De visie van de zeilschool is de kinderen zoveel mogelijk tijd op het water te laten doorbrengen. Ook de theorie wordt zoveel mogelijk op de boot bijgespijkerd. “We zitten zeker 90 procent van de lestijd met de kinderen op het water,” aldus Famke. 

Persoonlijke aandacht
Een van de pluspunten van Zeilschool Aalsmeer is dat de kinderen hier niet intern zitten zoals bij veel andere zeilscholen wel het geval is. “We lijken soms wel een soort van buitenschoolse opvang waar de kinderen een uurtje eerder gebracht en ook weer later opgehaald kunnen worden,” zegt Famke, “wij zorgen in die tijd voor de nodige sfeer en de persoonlijke aandacht en lijken dan net een grote familie. De ouders zeggen vaak dat het zowel voor hen als voor de kinderen als vakantie voelt.”

Wereld te winnen
Hoewel de zeilschool niet te klagen heeft over belangstelling, kunnen er volgens Famke altijd meer cursisten bij: “Vooral een groot deel van Aalsmeer-Oost is nog altijd onbekend is met ons bestaan en dat van de Westeinder. Daar valt nog een wereld te winnen.”

Tekst en foto's Arjen Vos

Deze tekst is een samenvatting van het artikel dat te lezen is in het blad 'Meer Westeinder', een uitgave van de stichting Aalsmeer Westeinder Promotie.

(advertentie)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel