Aalsmeerders blijven smullen van nostalgische films

Er wordt door vele Aalsmeerders reikhalzend uitgekeken naar het Nostalgisch Filmfestival. Voor het zevende achtereenvolgende jaar herleeft oud Aalsmeer op de dinsdag van Feestweek Aalsmeer. De middag- en avondvoorstellingen worden gehouden in een nieuwe, modernere feesttent op het Praamplein waar de klapstoelen worden ingeruild voor comfortabele kuipstoelen. Donderdag begint de voorverkoop van kaartjes.
 
Samensteller en presentator Dick Piet heeft het afgelopen jaar niet stil gezeten.  Mede dankzij veel nooit eerder vertoond beeldmateriaal uit verschillende (ook particuliere) filmarchieven, kan hij de bezoekers een verrassende nostalgische middag- en avondvoorstelling voorschotelen.
 
Dat er opnieuw een run zal zijn op de toegangskaartjes is een zekerheid. Het Nostalgisch Fimfestival is ongekend populair bij een grote groep Aalsmeerders. Wat maakt volgens Dick Piet dat mensen het toch zo leuk vinden om naar oude filmpjes te gaan kijken?  

Lekker wegzwijmelen
“Het woord ‘nostalgie’ zegt het al: verlangen naar vroeger. De oude films helpen daar een handje bij. De beelden doen het verleden herleven. Ze roepen herinneringen op. Lekker een paar uur wegzwijmelen bij die oude beelden. Het met elkaar delen van herinneringen. De filmmiddag en –avond hebben ook iets reünie-achtigs,” aldus de samensteller. Denkt hij niet dat mensen er ooit een keer op uitgekeken zullen raken? 

“Blijkbaar niet. In de jaren ’80 en ’90 mocht ik, met medewerking van Smalfilmclub Aalsmeer, al heel wat nostalgische filmavonden organiseren. In De Oude Veiling, TV-Studio, Burgerzaal en verschillende wijkcentra. Telkens weer kwamen er honderden belangstellenden op af. Sinds 2012 is de dinsdag van de Feestweek gereserveerd voor het Nostalgisch Filmfestival. En net als toen, staan mensen weer in de rij voor toegangskaarten.”

Ook voor jongere Aalsmeerders
Vanwege het nostalgische karakter zijn het veelal wat oudere mensen die het evenement bezoeken. Hoe zit het met de jeugd? “Ieder jaar zie ik steeds meer jonge mensen in de zaal. Mond tot mond reclame doet veel. Ze horen van anderen enthousiaste verhalen; dat ze ook eens moeten gaan kijken. Willen ze meer willen weten over het leven en werken in het Aalsmeer van de twintigste eeuw, dan is de filmmiddag en -avond natuurlijk een mooie gelegenheid.”

Enthousiaste reacties
Behalve de echt oude films is er ook aandacht voor recenter tijden. Een bewuste keuze van Piet, juist ook om het voor de jongere Aalsmeerders interessant te maken. In 2016 en 2017 werden al films uit de jaren ’90 getoond. Piet kreeg daar, vooral van jongeren, zoveel enthousiaste reacties over dat hij die periode graag opnieuw aan bod laat komen. “Vergeet niet,” zegt hij, “die films zijn inmiddels ook al weer 20 tot 30 jaar oud. Ik streef telkens naar een mix van films uit verschillende periodes, daarom staan ook dit jaar weer films op het programma uit de periode 1928 tot pakweg 2000.”

Chamberlain in CAV
De oudste film die op het immense scherm (met aan weerszijden twee kleinere schermen) vertoond wordt, is die van het bezoek van de Britse premier Chamberlain aan de CAV in april 1928. Fraaie beelden van de toen net in gebruik genomen veiling aan de Van Cleeffkade. Evenals van de openingstentoonstelling in het gebouw zelf.
 
Uit 1929 dateert een filmpje van pushball in Aalsmeer. De ‘Amstelruiters’, met aanvoerder Adriaan Noordam, trachtten paardenvoetbal in ons land te introduceren. Te zien zijn beelden van een demonstratie op een weiland aan de Hornweg. 
 
Stortbui vernielt corso
Het bloemencorso is al weer jaren pure nostalgie, dus mag niet op het programma ontbreken. Om te beginnen wordt een unieke (Polygoon) film van het bloemencorso in 1932 vertoond. Haarscherpe opnamen van de stoet in Oost en Dorp. 
 
Vervolgens een documentaire van de corsonacht in de CAV in 1968. Tussen de kleurige beelden van de opbouw van de praalwagens door, interviewt presentator Jan van Hillo onder meer ontwerper Frits Vogel, penningmeester D.C. Visser, arrangeur/binder Henk van Andel en verschillende bloemenstekers. Ook zien we de vroeger bekende Aalsmeerse bloemsierkunstenaar Jelle Atema aan het werk.
 
Tenslotte een korte bioscoopfilm van het corso in 1964. Het thema was Varend Volk. Te zien is hoe de wagens door Amsterdam rijden. Bijna bij de Dam aangekomen wordt de optocht overvallen door een enorme wolkbreuk. Binnen enkele minuten is het donker en de corsostoet totaal verwaterd.
 
Kolenvervoer over ijs
Behalve veel nieuwe films, staan ook twee klassiekers op het programma. Aangevuld met onbekend oud beeldmateriaal. Zoals de uit eind jaren '30, begin jaren ‘40 daterende film van het kolenbedrijf van Gijs Jongkind (‘de Kolenboer’). Naast opnamen van het legen van kolenwagons op het station van Aalsmeer-Oost en werkzaamheden op het bedrijf aan de Oosteinderweg, ook van het kolenvervoer over het ijs en zwemwedstrijden in Het Oosterbad, begin jaren ’40.
 
Maarse & Kroon
De andere klassieker, is die van Maarse & Kroon. Schitterende beelden van de bussen op verschillende plekken in Aalsmeer, onder meer op de in 1934 afgebroken draaibrug over de Ringvaart bij de Kanaalstraat en bij de toenmalige garage in de Weteringstraat. Voorts nostalgie oproepende (kleuren)beelden van het busstation aan de Hortensialaan, begin jaren '50. Maar ook van het hoofdkantoor en garages aan de Stommeerweg, opvolger Centraal Nederland, een rampenoefening op het garageterrein en afbraak van het bedrijf rond 2002.
 
’t  Farregat in beeld
Aalsmeer-Oost komt aan bod in een film van de Machineweg en Pontweg in de jaren ’50 en ’60, met opnamen van werkzaamheden in dameskapsalon Van der Sluis, de opening van slagerij Kroes en het pontje/roeiboot van Ringvaart-overzetter Van der Schilden. 
 
Heel bijzonder is volgens Dick Piet een uit tientallen films (jaren ’70, ’80 en ’90) van Geert en Maarten Maarse samengesteld kijkje in het verleden van het Farregat. Onder meer van werkzaamheden op hun kwekerijen aan de Oosteinderweg en Jac. Takkade, de laatste veildagen in de CAV en Bloemenlust, Het Oosterbad, schaatsen op het Modderpoeltje en op- en afbraak van een corsowagen. Ook zijn er beelden van scheepstimmerman Hogervorst en de olieramp bij Van Staveren in de Oosteinderpoel in 1972. 
 
Afzwemmen in storm
Een film die ongetwijfeld veel herkenning zal opleveren, is die uit 1971 van het afzwemmen tijdens stormachtig weer in de VIBA. Kinderen die tijdens het watertrappelen amper hun hoofd boven de golven konden houden. In de film ook winterse beelden van dit begin jaren '70 afgebroken zwembad aan de voet van de Watertoren. 
 
Van rond 1950 dateert een film van drankenhandelaar Toon van Es aan de Aalsmeerderdijk. Niet alleen opnamen van een promotierit voor Pepsi Cola, maar ook mooie beelden (zowel zomerse als winterse) van het gebied rond de Aalsmeerderbrug en Ringvaartzijde van de Dorpsstraat.
 
Uit de jaren ’60 en ’70 dateert een door fotograaf Looy gemaakte film van de bouw van winkels in de Ophelialaan en een braderie. Vele vroegere winkels passeren de revue. De film bevat eveneens beelden van een luilakviering, die dusdanig uit de hand liep, dat de politie eraan te pas moest komen.
 
Tilly van der Zwaard
Korte films zijn er van het behalen van het allereerste Nederlandse zaalhandbal kampioenschap door ‘Aalsmeer’ in 1952; het Mini-Corso in 1957; Stockcar races (inclusief knokpartij) aan de Zwarteweg in 1968; het grootste aquarium van ons land in ‘De Hoge Wilgen’ in 1974, met commentaar van eigenaar Rinus Boevé; Aalsmeerse atlete
 
Tilly van der Zwaard, zowel tijdens een wedstrijd als in de winkel van haar ouders in de Zijdstraat in 1962; de bloemenvaktentoonstelling  in de CAV in 1970, het schminken van corso-figuranten in de Samen Eén-school in 1978 en het Kindercorso in de jaren ’70.
 
Donderdag en vrijdag (9 en 10 augustus), tussen 19:00 en 20:00 uur, start de kaartverkoop in het Boekhuis in de Zijdstraat. Voor zowel de middag- als avondvoorstelling, bedraagt de toegangsprijs 7,50 euro (inclusief garderobe en koffie/thee). Vanaf zaterdag 11 augustus zijn kaarten, indien nog voorradig, verkrijgbaar tijdens de normale openingstijden van de winkel.
 
Foto's vanaf voorpagina: ijspret op het Modderpoeltje, afzwemmen in de VIBA, Dick Piet tijdens het festival vorig jaar, paardenvoetbal aan de Hornweg, wolkbreuk boven bloemencorso, bus van Maarse en Kroon op oude draaibrug, bouw winkels aan de Ophelialaan.
 
(advertentie)
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel