‘Aalsmeerders doodden Spanjaarden…of toch niet?’

In tijden van oorlog is de waarheid vaak het eerste slachtoffer. Dat was ook zo in Aalsmeer in 1573, aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Dat blijkt uit het nieuwe Oud Nuus magazine van de stichting Oud Aalsmeer dat komend weekend verschijnt. Zo zouden ‘Aalsmeerders Spaanse soldaten hebben doodgeslagen’. Maar, zo ontdekte Jan Willem de Wijn, die Spanjaarden werden niet gedood, maar gevangen genomen en overgebracht naar het tijdelijk hoofdkwartier van Willem van Oranje in Leiden. En daar werden ze door de geuzen opgehangen. 
 
De gruwelen van een oorlog en hun gevolgen deden zich ook in Aalsmeer voelen. Want (schuldig of onschuldig) de Spaanse troepen begonnen twee weken later een strafexpeditie vanuit Amsterdam. Ze plunderden Aalsmeer, roofden 400 koeien, dreigden alle vluchtende boeren om te brengen en staken het dorp in brand. Alle lokale historische documenten gingen verloren. Daar ligt dan meteen de reden waarom vandaag de dag de oudste stukken in het Aalsmeerse archief dateren van na 1573.
 
Wenkbrauwen fronsen
Een paar maanden na de plundering kwamen Spaanse schepen uit Amsterdam via het IJ op het Haarlemmermeer. In Aalsmeer hadden de geuzen zich verschanst, maar de kant van het meer lag open. De geuzen vluchtten in paniek de nog intact zijnde dorpskerk binnen. Die werd toen door de Spanjaarden in brand gestoken, waarna ze koers zetten naar Oude Wetering. Dat bericht werd in Amsterdam opgevangen door Wouter Jacobsz die een dagboek bijhield. Hij schrijft daarin dat een dergelijke actie (zelfs in het Spaansgezinde Amsterdam) de wenkbrauwen deed fronsen. De volgende dag werden in de berichtgeving de rollen omgedraaid. Nu hadden de vluchtende geuzen de kerk in de fik gestoken en hadden de Spaanse helden het vuurtje geblust. Nogmaals Fake (old) News na zo’n 450 jaar in Oud Nuus.
 
Leeuwenkopje
Dionijs Brugman geeft in Oud Nuus een update over restauratie aan het Oude Raadhuisje. Daarbij wordt het proces beschreven hoe de gevelsteen uit 1619 is hersteld, evenals het onopvallende leeuwenkopje bovenin de rechter zijgevel. Dat kreeg zijn originele kalstenen kleur terug. Ook werd een scheur in een muur gerestaureerd.
 
Aardbeien- en Barendebrug
Rudolf Tulp verhaalt over punterwedstrijden op de Westeinderplas, terwijl Hans Alderden en Henk van Leeuwen ontwikkelingen rond de Aardbeienbrug en de Barendebrug volgen. Dirk Jongkind schrijft over Maus van Staaveren, het leven van een pionier in de bloemen- en plantenteelt. Jan Uithol toont een onbekende foto van Canadezen in de Zijdstraat in 1945, een minuut later genomen dan een bekende foto. Vraag is welke Aalsmeerders er op de foto staan.
 
De oorlog speelt ook een rol in een vraag van Magda Harting-van der Schilden. Zij toont een foto van haar moeder die met vriendinnen voor ingekwartierde Duitsers aardappels moesten schillen in Bloemenlust. Hier is de vraag wie dat nog meer deden.
 
Nog een link naar de actualiteit in Oud Nuus. Ruim 200 jaar geleden sprong Aalsmeer te hulp toen het Amstelveense weeshuis was afgebrand. Bovendien was dat voor beide municipaliteiten financieel voordelig. Maar de geschiedenis herhaalt zich niet altijd, weten we inmiddels anno 2019.
 
Verkrijgbaar
De nieuwe Oud Nuus is in het Boekhuis verkrijgbaar en kost zes euro. Maar een lidmaatschap van Oud Aalsmeer (met vier gratis nummers per jaar) bedraagt slechts 21,20 euro. Opgeven als lid kan door een mailtje naar info@stichtingoudaalsmeer.nl
 
Tekst Jan Willem de Wijn
 
Foto's: Spaanse soldaten eind zestiende eeuw, de cover van de nieuwe editie van 'Oud Nuus'. (Afbeeldingen st. Oud Aalsmeer)
 
(advertentie)
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel