'AFF moet hommage aan sector worden'

"Het komende Aalsmeer Flower Festival moet er voor zorgen dat de belangrijkste rol daarvan is het bewaken van ons erfgoed, de Aalsmeerse tuinbouw." Deze stevige en gedreven uitspraak komt uit de mond van Jan de Boer, directeur van het meer dan honderdjarige exportbedrijf Barendsen Bloemen. Een gesprek met een man met sterke uitspraken en een groot hart voor De Bloemensector.

Jan de Boer (54) zorgt graag voor reuring in de bloemen- en plantenwereld waarin hij vanaf zijn vroegste jeugd verkeert. 

“Vader was kweker, ik zelf ging naar de tuinbouwschool en heb ook al jong mijn kennis verbreed in diverse andere landen. Ik hou van de bloemenwereld, wijs er ook graag de jeugd op en ik ben van mening dat als je bezig bent met de bloemen en planten je nooit uitgekeken raakt en je ook de jeugd al vroeg moet betrekken met dit mooie vak.”

Opzienbarend zijn de ideetjes van De Boer vaak wel. Zo liet hij boven op zijn box in FloraHolland een fraaie kas/ontvangstruimte bouwen, biedt hij kwekers binnen zijn box een podium voor nieuwigheden en is hij de inventieve geest achter de Tiny Flower Boat, een prachtig vormgegeven varend mini-schip dat gedurende het komende Flower Festival een plaats krijgst naast De Historische Tuin, een van de twee locaties van het Flower Festival. Ook komt dankzij De Boer de doorgaans in het buitenland verkerende circusdirecteur John Elsgeest naar het Festival om op speelse wijze aandacht te vragen voor de bloemen- en plantenwereld. 

”Welke evenementen er ook rondom het Festival zullen plaats vinden en de verbinding met kunst en zo is best belangrijk, maar het moet vooral gaan om het verbreiden van de kennis rondom ons prachtige product,” aldus De Boer, verantwoordelijk voor het leveren van de bloemen voor het festival.

Geen ROOOZ, geen goede zaak
Toen De Boer dan ook hoorde dat dit jaar het tonen van de toppers op rozengebied in de vorm van de presentatie ROOOZ zou vervallen en niet een van de trekpleisters zou worden tijdens het Festival vond hij dat, zo zegt hij, 'geen goede zaak'. 

Volgens De Boer zal ROOOZ door het dit keer ontbreken van één van de veredelaar slechts één jaar verstek laten gaan. 

Bloemenvuur aanwakkeren 
“Ik heb contact gezocht met Elize Eveleens die verantwoordelijk is voor de inrichting van het Flower Festival en ook zij is van mening dat het allemaal moet draaien om de bloemen. Samen met Elize en haar man Frits is het de bedoeling ons mooie vak in het komend weekend onder de aandacht te brengen. Het festival moet absoluut niet alleen maar folklore zijn en toeristen trekken. Het bedrijfsleven en vooral de jeugd, wellicht in hun vrije uren bezig met vakken vullen, moet kennis maken met de tuinbouw. Ik heb er vanaf mijn jeugd in gezeten en ik vind het nog steeds een schitterend vak, of je nu kweker wordt of in een bloemenwinkel werkt. Wijs de jeugd daarop, dat is ook een taak van het Flower Festival. Laat ze net als ik gegrepen worden door de veelzijdigheid van de bloemen en planten het werken in de tuinbouw, wakker het vuur aan bij de jeugd.”

Kwijtgeraakt
De in Kudelstaart geboren De Boer is beroepshalve regelmatig wereldwijd aanwezig waar het gaat om het product bloem of plant en hij spreekt lyrisch over het ontmoeten van gelijkgestemden om gezamenlijk de liefde voor het product te voelen en te beleven.

“Door de digitalisering zijn we elkaar kwijtgeraakt. Met bloemen en planten breng je mensen dichter bij elkaar en juist dat aspect moet je dit komend weekend op het Flower Festival laten zien. Er is muziek, er is kunst, maar het moet gaan om de bloemen, om ons mooie vak. Ikzelf zal aanwezig zijn met de Tiny Flowerboot die ligt afgemeerd bij De Historische Tuin. Het festival moet vooral een ode aan ons schitterende vak worden.”

Tekst Leni Paul,

Foto's: de Tiny Flowerboat varend en bij De Historische Tuin, Jan de Boer op het Florapodium, op de onderste foto rond de tafel met van links naar rechts: tuinchef Dick Maarsen, Jan de Boer, Tuinvoorzitter Leo Bertoen en, René van Berlo, internationaal teeltbegeleider Lysianthus Hortensia. Foto's Team Florapodium en archief AV

(advertentie)

 

Geen reacties

Add a Comment