David Olney en Dan Seymour imponeren in De Oude Veiling

Op zaterdag stalen singer-songwriter Olney en zijn bassist Seymour de show op het Ramblin’ Roots Festival in Tivoli/Vredenburg, zondagmiddag waren ze de eerste muzikale gasten in de gerenoveerde Oude Veiling. Het werd opnieuw een groots optreden.

Wegens een lichte verkoudheid hield Olney – ook vermaard om zijn snoeiharde rock and roll – zich ditmaal bij zijn ballads. Mindere goden zouden in deze situatie niet verder zijn gekomen dan gênant gekabbel. In Olney’s geval accentueerde de beperking juist de indrukwekkende thematische en compositorische variatie van zijn luisterliedjes, die niet alleen uitgebreider maar bovendien nòg meeslepender tot haar recht kwam dan anders – een prestatie waaraan Dan Seymours empathische begeleiding wezenlijk bijdroeg. Olney had de zaal aan zijn voeten met de ingetogen intensiteit van zijn voordracht, die ruim anderhalf uur lang geen moment verslapte.

Nieuw materiaal
Het is tekenend voor deze bard dat de nadruk in het concert ook na een carrière van een halve eeuw op nieuw materiaal lag, van kritiek op de Amerikaanse overheidsreacties op de wereldwijde vluchtelingencrisis in “Always the Stranger” tot en met de ode aan een onvoorwaardelijke liefde, “Death Will Not Divide Us”. Hoewel dit een onderwerp is waar heel de popindustrie op drijft, weet Olney het als vrijwel niemand anders geloofwaardig te presenteren. Hoogtepunt uit de schaarse klassiekers in het programma was “If My Eyes Were Blind”, dat door de schrijver nooit eerder zo kwetsbaar werd vertolkt dan afgelopen zondag. De heren hebben al toegezegd over twee jaar terug te komen. Iedereen die er in De Oude Veiling bij was, zal dus gretig uitkijken naar 2020.  

Tekst: Theo de Jong, Foto’s: Jaap Maars

(advertentie)

 

 

2 reacties

  1. En Pieter vergeet de tekstschrijver Theo de Jongh niet, mooi en knap om met zo weinig woorden het concert te vangen.

  2. Dank Jaap en Arjen, het was inderdaad een bijzonder gedenkwaardige middag. Dank voor jullie goede werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel