Dolle pret met nostalgische films

Wat is dat toch, dat de nostalgische filmvoorstellingen tijdens de Feestweek zo'n enorme hit zijn? Bij de voorverkoop vormen zich elke keer lange rijen en is de avondvoorstelling in mum van tijd uitverkocht. En als de zaal een uur voor aanvang open gaat, is het een run op de stoelen. Waar in de bioscoop de voorste rijen het liefst gemeden worden, is het hier andersom. Men zit het liefst zover mogelijk vooraan. En dat alles om een paar uur weg te zwijmelen bij vergane glorie en terug te verlangen naar wat eens geweest is.

De organisatie wilde de mensen dinsdagavond niet nog langer laten wachten en zo werd de aftrap al voor acht uur genomen. Samensteller en presentator Dick Piet werd met applaus begroet en op zijn kenmerkende ietwat droge en mild kritische wijze gidste hij zijn publiek door een kleine eeuw aan bewegende beelden.

Nieuwe beelden
Er passeerden zoals ieder jaar diverse corso-optochten maar Piet weet er toch elke keer in te slagen om met 'nieuwe' beelden op de proppen te komen. Een verslag van werkzaamheden in de corsonacht van 1968 voor de televisie leverde prachtig materiaal op. Met een presentator die ruim de tijd nam voor een aantal diepte-interviews met betrokken bouwers en bestuurders. 

Olieramp
Unieke beelden ook van het verregende corso enkele jaren eerder. De optocht met thema 'Varend Volk' viel letterlijk in het water dankzij een wolkbreuk boven Amsterdam. De camaraploeg van destijds legde het desondanks perfect vast. In elk geval tot plezier en vermaak van de 1400 mensen die deze dinsdag in twee voorstellingen het filmverslag zagen.

Veel aanwezigen in de tent hoorden voor het eerst van de olieramp die Aalsmeer getroffen had. In 1972 scheurde een reusachtige olietank achter de Oosteinderweg. De beelden hiervan waren niet kinderachtig. Sloten en akkers raakten volledig besmeurd en de mensen die het moesten opruimen niet minder.

Golfslagbad
Maar het hoogtepunt was zonder twijfel het filmpje over afzwemmende kinderen in openluchtzwembad de VIBA. De wind veranderde het poelwater in een wild golfslagbad waarin de kinderen als badeendjes alle kanten op geslingerd werden. Rakelings zeilden ze langs de houten palen waarbij het een wonder was dat er geen ongelukken gebeurden.

Volgens Dick Piet is er meer dan genoeg materiaal voor handen om ook volgend jaar weer een nostalgische voorstelling te geven. "Ik ga er binnenkort alweer mee aan de slag," zo liet hij de liefhebbers weten.

Tekst en foto's Arjen Vos

(advertentie)

 

Geen reacties

Add a Comment